Son Güncelleme: 9 Ağustos 2017 08:49 İHH İnsani Yardım Vakfı, 25 yıldır olduğu gibi bu yıl da yine mazlumların yanında olmaya devam ediyor.
Ağırlıklı olarak savaş ve kriz bölgelerinde yapılan çalışmalarda kurban kesimiyle yetinilmeyerek ihtiyaca göre cami, su kuyusu, eğitim merkezi, yetimhane gibi kalıcı eserler de inşa ediyor.
Çorum İHH da, Çorum halkının kurbanlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için her yıl olduğu gibi dünyanın 106 ülke ve bölgesine yola çıkıyor.
İHH İnsani Yardım Vakfı sadece 2016 yılında 5 kıtada 471.000 km yol kat ederek 89 ülkede 324 şehre ulaştı. Destek ve bağışlarla kesilen kurbanlar, 43.155 hisseye ve 345.240 paya ayrılarak bu paylardan da 1.726.200 ihtiyaç sahibi faydalandı. Bayram ziyaretleri vesilesiyle de 34.719 yetim çocuğa bayramlık elbise hediye edildi.
İHH’dan yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi; “Bu yıl vakfımız kurban çalışması yaparken öncelikle yapılanın ibadet olduğu ve en temel maksadın Allah(c.c.) ‘ ın rızasına ermek olduğu bilinciyle hareket etmektedir. Bu bilinçle asıl amacımız; hayırseverlerimizin kurban ibadetlerini yerine getirmelerine yardımcı olma, İslam coğrafyasının farklı noktalarında insanlar için moral, motivasyon ve yaşam sevinci olma, bayramı milyonlarca kardeşimizle onlarca ülke ve bölgede beraber eda ederek bir ümmet buluşması gerçekleştirme, kurban çalışmasıyla misyonerlerin çalışmalarına karşı panzehir olma, bölgelerdeki gelişmeleri, kardeş coğrafyalarda yaşananları yerinde görebilme, gelişmeleri takip edebilme, ihtiyaç sahibi insanlara kurban eti sunmadır.
İHH İnsani Yardım Vakfı, ihtiyaç sahibi insanları belirlerken; çalışma yürüttüğü bölgelerde yıl içerisinde farklı projeler geliştirir. Çalışmalar sırasında partner kuruluşlarımızın da katkılarıyla bölgedeki en ihtiyaçlı kesimler belirlenmekte, faaliyetler daha çok buralarda sıkıntıların giderilmesi üzerine yoğunlaştırılır. İHH İnsani Yardım Vakfı,’nın dağıtım programında ilk sırada mülteci kampları, savaş ve doğal afet mağdurları, yetim yurtları, yetim aileleri, yaşlılar, kimsesizler, dullar, toplumun yoksulluk çeken kesimleri, okullar, medreseler ve hastaneler gelmektedir. Ayrıca, kurban öncesinde her kurban kesim bölgesi için detaylı olarak raporlar hazırlanmaktır.
İHH İnsani Yardım Vakfı, kurban bölgelerini tespit ederken; bölgenin mağduriyet dereceleri önem arzeder. Buna göre; savaş ve kriz bölgeleri, doğal afetlerin yaşandığı ülke ve bölgeler, açlık ve kuraklığın hüküm sürdüğü fakir ülke ve bölgeler, Müslümanların azınlık durumunda bulundukları ülke ve bölgeler öncelikli olarak dikkate alınmaktadır.
Kurban vekaleti verilirken dikkat edilmesi gereken en önemli kural; kurbanın her yönüyle amacına ve usulüne göre kesilmesi, kesilen etlerin derilerini ve kullanılabilir diğer kısımlarını doğru yerlere ulaştırmasıdır.
Kurban kestirmek isteyen mükellefler kurbanlarının kesilmesi ve etlerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için belirlenmiş olan kurban bedelini İHH İnsani Yardım Vakfı’na ulaştırırlar. Her şeyde olduğu gibi vekalette de aslolan kişinin niyeti ve iradesidir. Kurbanını kestirmek üzere İhh’ya başvuran hayırsever, bu niyet ve iradeyi ortaya koymuş olur. Ayrıca sözlü olarak ifade edilmesi şart değildir. Fiil ve uygulama da irade beyanıdır.
İHH İnsani Yardım Vakfı,kurban fiyatını belirlerken, bütün bölgelerden kurban fiyatlarını alıp ortalama bir fiyat belirlemektedir. Tek fiyat uygulamak fiyatların düşük olduğu bölgelerde yoğunlaşmayı engeller, ihtiyaç oranında kurban eti götürebilmeyi sağlamakla beraber, acil ihtiyaç içinde bulunduğu halde kurban fiyatları yüksek olan bölgelere de kurban gönderebilmeyi sağlamaktadır. Bu açıdan tek fiyat uygulaması dinen de caizdir.
Hayırseverler kurbanlarını İhh’ nın belirlemiş olduğu ülkeler içerisinden dilediklerinde kestirebilirler. Ancak kesim bölgelerinin belirlenmesini İhh yetkililerine bırakmaları belirli bölgelerdeki yoğunlaşmayı önleyecektir.
Kurbanlarını bağışlayan hayır sahipleri, kurbanlarının kesildiğini İHH İnsani Yardım Vakfı’nca cep telefonlarına gelen kısa mesajla öğrenebilirler. Kurban bağışları bayramın 2’nci günü 23.59’a kadar yapılabilmektedir.
İHH İnsani Yardım Vakfı, 5 kıtada, organizasyon kabiliyeti olan birçok partner kuruluş vasıtasıyla kurban organizasyonu gerçekleştirmektedir. Bu kurumlar kurban bayramı öncesinde dağıtımı yapılacak bölgelerde ihtiyaç sahiplerinin tespiti, kurbanlıkların satın alımı, kesimi ve dağıtım organizasyonunun planlanmasını yapmaktadır. Bu ön hazırlıkların ardından kurbanların kesimlerine refakat edecek olan İhh görevlileri, kesecekleri kurban miktarınca vekaleti alarak bayram öncesinde kesim yapılacak ülkelere gitmekte ve burada kuruluşlarımız nezaretinde bayram namazı akabinde kurban bayramının üçüncü günü ikindi vaktine kadar kesimleri yapmakta ve dağıtımları gerçekleştirmektedir.”