Son Güncelleme: 9 Ağustos 2017 18:13 Sağlık alanına büyük önem veren Hitit Üniversitesi, bünyesinde barındırdığı tecrübeli ve yetkin öğretim üyeleri ile birlikte başarılı çalışmalara imza atmaya devam ediyor.
Bu kapsamda sadece şehrimizde değil, çevre illerden gelen hastalara da hizmet veren T.C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 30. Pankreas (Whipple) Ameliyatı başarıyla yapılarak hasta sağlığına tekrar kavuştu.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam’ın yaptığı hasta ziyaretinde, Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Mete Dolapçı, Hastane Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir ve Kamu Hastaneleri Birliği Çorum Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ömer Sobacı hazır bulundu.
Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Üniversite Hastanesinin gelmiş olduğu bu noktanın takdire şayan olduğunu, bu gelişme ve çalışmaların haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.
Çorum’da yapılan bu nitelikli ve başarılı ameliyatların hastaların sağlığına kavuşmasında çok önemli rolü olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Üniversite öğretim üyelerinin kıymetli çalışmalarıyla birlikte başta bulunduğu il, sonra bölgemiz, sonrasında ülkemiz ve nihayetinde tüm insanlığa katkı sağlayacak güzel ve faydalı çalışmalar yapıldığının altını çizerek Üniversitenin her alanda olduğu gibi sağlık alanında da Tıp Fakültesi tarafından gerçekleştirilen başarılı tedavi yöntemleriyle önemli gelişmeler kaydetmeye devam ettiğini belirtti.
Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:
“Üniversitemiz Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Pankreasta kitle nedeniyle yapılan Whipple ameliyatı, Genel Cerrahi dalının en zor ameliyatı olup Whipple ameliyatında pankreasta kitleye bağlı olarak sarılık gelişen hastalarda mide, on iki parmak bağırsağı, safra yolları ve pankreasın baş kısmı çıkarılmakta ve yeniden midenin geri kalan kısmı, karaciğer ve pankreas arasında bağlantı sağlanmaktadır. Bu ameliyat çoğu hastanede yapılamamakta olup büyük merkezlerde bile sınırlı sayıda yapılabilmektedir.
Bu hastalarda teşhisin erken konulması çok önemli olmakla beraber hastalığın teşhisinin geç konulması durumda, hastalık kısa zamanda karaciğeri ve tüm bağırsakları besleyen damarları sarabilmekte, böylece ameliyat yapma şansı kaybolmaktadır. Hastanemizde Gastroenteroloji ve Genel Cerrahi Kliniklerinin yakın iş birliği sayesinde hastaların teşhisi erken konulabilmekte ve ameliyatları başarıyla yapılmaktadır. Gastroenteroloji Kliniğinde Doç. Dr. Barış Yılmaz ve ekibi, sarılıkla gelen hastalarda gerekli tetkikleri yapmakta, ERCP denilen işlemle sarılığa yol açan safra yolu tıkanıklığını açmakta olup daha sonra Genel Cerrahi Kliniğine hastaları yönlendirmektedir. Genel Cerrahi Kliniğinde ise Prof. Dr. Mete Dolapçı ve Prof. Dr. Settar Bostanoğlu yönetiminde Genel Cerrahi ekibi tarafından ameliyatlar gerçekleştirilmektedir.
Kısa bir süre içerisinde 30. Pankreas Ameliyatının başarıyla yapılması, hastanemizin özellikle onkolojik cerrahi alanında önemli merkezlerden biri olduğunu göstermesinin yanı sıra Çorum ve bölge halkına kaliteli sağlık hizmetinin sunulması açısından önemlidir.”