Son Güncelleme: 25 Ekim 2019 11:26 Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, “01-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Farkındalık Ayı” etkinlikleri kapsamında “Meme Kanserinde Bilinmesi Gerekenler” konulu konferans düzenlendi.
Konferansa, Rektör Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mesut Sezikli, Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Betül Bozkurt, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Rektör Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Hitit Üniversitesi olarak sosyal sorumluluk gereği toplumla bütünleşme anlamında birçok alanda faaliyet yürüttüklerini ve bu alanlardan birinin de halk sağlığı olduğunu söyledi.
Daha sağlıklı bir toplum için sağlıklı nesiller yetiştirilmesi yönünde çaba gösterdiklerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Öztürk, “Nitelikli hocalarımızın katkılarıyla daha sağlıklı topluma ulaşmak gibi bir çabamız söz konusu. Bu çerçevede, meme kanseriyle ilgili bilinçlendirme ve farkındalığı artırma etkinliği olarak, bu alanda bizi gururlandıran Prof. Dr. Betül Bozkurt hocamız, meme kanseriyle ilgili konferans verecek. Umarım bu toplantı beklediğimizden daha fazla katkı sunar” diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı da konuşmasında meme kanseri hastalığının erken teşhisinin öneminin altını çizdi. “Meme kanseri hastalığından korkmayalım, geç kalmaktan korkalım” diyen Sobacı, hastalığın erken teşhisinin tedaviyi kolaylaştırdığını, bu konuda doktorların tavsiyelerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Daha sonra, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Bozkurt, “Meme Kanseri ve Bilinmesi Gerekenler” konulu konferans verdi.
Meme kanseri türleri ve gelişme sürecini anlatan Prof. Dr. Bozkurt, bu hastalığın 8 kadında bir ortaya çıktığına işaret etti.
Hastalığın, dünyada en sık görüldüğü yaş gurubunun 45-55 olduğunu, Türkiye’de ise 35-45 yaş grubunda da görülebildiğini anlatan Prof. Dr. Bozkurt, “Meme kanseri, kadınlarda kansere bağlı ölümlerden ikinci sırada sorumlu. Bu nedenle kadın sağlığı için bu hastalıkla mücadele çok önemli” diye konuştu.
Hastalığın sadece kadınlarda görülmediğini, yüzde 1 oranında erkeklerde de görülebildiğini dile getiren Prof. Dr. Bozkurt. “Meme kanseri erkekler için de bir sorundur” dedi.
Meme kanserinin, bugün dünyada tedavi konusunda en çok ilerleme göstermiş kanser türlerinden biri olduğuna dikkati çeken Bozkurt, “Bir hastalığı tedavi etmek için çok seçenek varsa o kanserde başarılıyız demektir. Meme kanseri de bunlardan biri. Hangi aşamada yakalarsak yakalayalım çok başarılı tedaviler sunabiliyoruz ama tabii ki bir kanseri ne kadar erken yakalarsak başarımız da o kadar artıyor.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Bozkurt: “Meme Kanserinden Korunmak Mümkün”
Kadın olmak, yaş, kalıtım, ilk doğum yaşının 30’un üzerinde olması, aşırı kilo, sigara ve alkol kullanımı, kimyasallar ve doğum kontrol haplarının meme kanserine yakalanma olasılığını artırdığını anlatan Prof. Dr. Bozkurt, hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Korunmak mümkün. Bir kere yaşam stili değişiklikleri çok önemli. Sağlıklı beslenmek gerekiyor. Hayvansal ve yağlı gıdalardan uzak duran bir beslenme stilini benimsemek gerekiyor. Egzersiz çok önemli bir faktör. Kilo en önemli risk faktörlerinden. Özellikle menopoz sonrası kadınlarda, ne kadar çok kiloluysa, böbrek üstü bezlerden salınan bir takım hormonlar yağ dokusunda memeyi etkileyecek östrojene dönüşüyor. Bu östrojen meme kanserini provoke ediyor. O yüzden fiziksel aktivite çok önemli. Sağlıklı kilo almak ve bu kiloda kalmak çok önemli. Alkol ve sigara da tüketmemek bizim yapabileceğimiz diğer şeyler. Eğer ailemizde bilinen kanserler varsa o zaman daha uyanık olmalıyız. Bu kanserle ilgili mutlaka bir sağlık çalışanından yardım almamız gerekiyor. Kendi kendini muayene etmek gerekiyor. 40 yaşından sonra ise her kadın yılda bir mamografi çektirmeli ve doktor muayenesinden geçmeli.”