Son Güncelleme: 20 Haziran 2016 20:49 2013 yılında başlatılan “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” bünyesinde pek çok önemli faaliyet gerçekleştirilmekle birlikte bu konuda Hitit Üniversitesi de üzerine düşen sosyal sorumluluk bilincine sahip çıkmıştır.
Haziran-2013 tarihinden bu yana Üniversitede Gıda Mühendisliği Bölümü koordinatörlüğünde faaliyet gösteren Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı Ekmek Üretim Bölümü’nde ekmek tebliğine uygun, optimum hijyen ve sanitasyon koşullarında üretilen ve el değmeden ambalajlanan roll tipi ekmekler (tam buğday ekmeği/beyaz ekmek) Üniversitenin yemekhanelerinde tüketime sunulmakta.
Üniversite öğrencileri ile akademik ve idari personelin tüketimine sunulmak üzere gerçekleştirilen ekmek üretimi ile Üniversite bünyesindeki ekmek israfı, üretim ve tüketim aşamalarında büyük oranda engellenmiştir. Üniversite de ekmek üretimine başlandığı Haziran 2013 tarihinden önceki 1 yıllık dönemde gerçekleşen ekmek tüketim verileri ile Haziran 2013 tarihinden sonraki 1 yıllık dönemde gerçekleşen ekmek tüketim verileri incelendiğinde, bir önceki yıla oranla kendi ekmeğimizi üreterek %25 oranında tasarruf sağlandığı görüldüğü ifade edildi.
Haziran 2015- Mayıs 2016 verileri incelendiğinde ise; Üniversite bünyesinde yıllık 464 bin 242 adet ekmek üretildiği, bunun yaklaşık % 36’sını tam buğday ekmeğinin oluşturduğu görülmektedir. 2015-2016 dönemi içerisinde bir önceki dönemdeki aylık ve günlük tüketim istatistikleri, bu uygulama ile gün sonunda tüketilmeyen ambalajlı ekmek miktarının çok ciddi miktarda azaldığını göstermiştir. Günlük tüketilmeyen ekmekler ambalajlı olmaları nedeniyle bayatlamadan bir sonraki gün öncelikli olarak tüketime sunulmuştur. Haftanın son iş gününde tüketilmeyen ambalajlı ekmekler ise galeta ununa işlenerek menülerin buna göre planlanması sonucunda hafta başında köfte vb. ürünlerin yapımında kullanıldığı belirtildi.
Tüm bu uygulamalar sonucunda 2015-2016 yılları içerisinde Üniversitenin kendi ekmek üretim ve tüketim zinciri içerisinde ekmek israfında % 100’lük bir tasarruf sağlayarak, israfı önemli ölçüde önlemiştir. İsraf değerlerinin azaltılmasının yanısıra, Hitit Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen panel, seminer vb. etkinlikler ile topluma daha sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması amacıyla “tam buğday ekmeği” tüketilmesi de teşvik edildi.