Sosyal Güvenlik Kurumu Çorum İl Müdürü Ömer TÖK Heri Haber ve Çorum Gündemi İnternet Haber Sitelerini ziyaret ederek Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele konusunda kamuoyu oluşturulması için destek istedi.
Heri Haber İmtiyaz Sahibi Mustafa Külcü ve Çorum Gündemi İmtiyaz Sahibi Ahmet Tüzün ile sohbet eden Tök, Bakanlık olarak, 81 ilde kayıt dışı istihdamla ilgili bir mücadele başlattıklarını söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurum (SGK) Müdürü Ömer Tök, ülkemizin en önemli sorunları arasında yer alan kayıt dışı istihdamın önlenmesi amacıyla kurum tarafından yürürlükte olan uygulamalar hakkında detaylı bilgi aktardı.
Yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Tök, çalışanların ve işverenlerin geleceği ve güvencesi adına sigortanın önemini anlattı.
Kayıt dışı ile mücadelenin sadece SGK ile olmadığını belirten Tök, bu konuda şehirdeki sivil toplum kuruluşları ile işbirliği halinde çalışmak istediklerini dile getirdi.
Bu konuda kamuoyu oluşturulması için gazetelerimizden destek isteyen Tök, “Çünkü bu konu şehrimizin gelişmesi ve ekonomik seviyesinin yükselmesi anlamında büyük önem arz etmektedir” dedi.
Sigortasız işçi çalıştırmanın, sigortalı çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve riksli olduğunu dile getiren Tök, “Bir işçiyi 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyeti ödeyeceğiniz primin yaklaşık 10 katıdır. Ayrıca sigortasız işçinin kaza geçirip çalışamaz duruma gelmesi yada ölmesi halinde sigortalıya ve yakınlarına yapılacak tüm giderler sizden talep edilir” diye konuştu.
Çalıştırılan işçilerin ücretlerinin eksik bildirilmesi durumunun da kayıt dışı istihdam olarak değerlendirildiğine vurgu yapan Tök, “ Bu durumda da aylık asgari ücretin 1/10’undan az, 2 katından fazla olmamak üzere tespit edilen prime esas kazanç tutarında ceza uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.
Kayıt dışı istihdama neden olan birçok etkenden bir tanesinin de çalışanların ve işverenlerin sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini yeterince bilmemeleri olduğunu belirten Tök, “Sosyal güvenliğin önemi konusunda yeterli bilinç seviyesine sahip olmamalarıdır. Bu nedenle, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalışmaktayız. Kayıt dışılık ile mücadele araçlarımızdan biri olan denetimin temel amacı işverenlere idari para cezası uygulayarak Kurumun gelirlerini artırmak değildir. Kurum, esas olarak işverenleri sosyal güvenlik mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri konusunda bilgilendirerek, mevzuatın uygulanması aşamasındaki sorunları en aza indirmeye çalışmaktadır” diye konuştu.
Bu çerçevede çeşitli dönemlerde belirlenen işyerleri, sendikalar, ilgili diğer STK’lar ve basın-yayın kuruluşlarını rehberlik amacıyla ziyaret ettiklerini kaydeden Tök, “Bu gruplar aracılığıyla kamuoyuna yönelik çeşitli bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Bu faaliyetlerde işverenlere veya çalışanlara sosyal güveliğin önemi, kayıt dışı istihdamın olumsuz sonuçları, sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri, uygulanmakta olan sigorta primi teşvikleri, yapılandırma gibi konulara ilişkin bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır” şeklinde konuştu.
Ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren Külcü ile Tüzün, Kayıt Dışı İstihdamla yapılacak mücadelelerde gerekli desteği vermeye her zaman hazır olduklarını ifade ettiler.