Son Güncelleme: 5 Mart 2016 08:14 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: Bu yıl Ar-Ge harcamalarının GSYH oranını yüzde 1,25’in üzerine çıkarmayı hedeflediklerini, 2023’te ise yüzde 3 hedefine mümkün olduğu kadar yaklaşmak için çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yıl sonu enflasyon verileri için kesin bir tahmin yapmanın mümkün olmadığını belirterek, “Veriler çok değişiyor, pek çok parametre devreye giriyor ama ben Orta Vadeli Program’a yakın yani 7,5-8 bandını geçmeyiz diye düşünüyorum. Şu andaki veriler bunu destekliyor” dedi.
Bakan Işık, NTV’de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Bugün açıklanan şubat ayı enflasyon rakamlarına değinen Işık, üretici-tüketici enflasyonu birlikte değerlendirildiğinde düşüş trendinin başladığını söyledi. Döviz kurunun belli bir istikrar bulduğunu kaydeden Işık, bu durumun enflasyondaki stabilizasyona katkı sağladığı kaydetti.
Gıda fiyatlarındaki ılımlı düşüşün, enflasyona olumlu yansıdığına da dikkati çeken Işık, “Önümüzdeki süreçte artık çift haneli enflasyon korkusunu bir tarafa bıraktık. Şimdi orta vadeli programdaki enflasyon hedefine yaklaşacağız gibi bir öngörümüz var. Yıl sonu enflasyon verileri için çok kesin tahmin yapmak pek mümkün değil. Çünkü, veriler çok değişiyor, pek çok parametre devreye giriyor ama ben Orta Vadeli Program’a yakın yani 7,5-8 bandını geçmeyiz diye düşünüyorum. Şu andaki veriler bunu destekliyor. Şubat verileri artık çift haneli rakam endişesini ortadan kaldırdı” diye konuştu.
“2023’te hedef yüzde 3 Ar-Ge”
Işık, birinci nesil reformlarla 800 milyar doların üzerinde bir gayrisafi yurt içi hasılanın oluştuğunu bildirerek, şimdi katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi, Ar-Ge ve inovasyonun ağırlıklı olduğu üretim yapısına geçilmesi için ikinci nesil reformların hayata geçirileceğini dile getirdi.
Ar-Ge Reform Paketi’nin 1 Mart itibarıyla yürürlüğe girdiğini hatırlatan Işık, bu yıl Ar-Ge harcamalarının GSYH oranını yüzde 1,25’in üzerine çıkarmayı hedeflediklerini, 2023’te ise yüzde 3 hedefine mümkün olduğu kadar yaklaşmak için çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.
En kısa sürede Üretim Reform Paketi’yle ilgili hazırlıkları tamamlamayı hedeflediklerini de anlatan Işık, “Yeni üretim çağına, yani 4. sanayi devrimine hazırlanacak bir üretim altyapısına geçmeyi istiyoruz ve bu pakette en önemli önceliğimiz 4. sanayi devrimini kaçıran, tribünden izleyen bir ülke olmak değil, aynı zamanda 4. sanayi devriminin içinde rol alan bir ülke olmak” şeklinde konuştu.
OSB’lerde yaşanan sorunlara çözüm getirecek bir paket hazırladıklarına dikkati çeken Işık, yeni bir sanayi sitesi kurmak için bakanlığın kamulaştırma yetkisi olmadığını ancak şimdi küçük sanayi sitelerinin kamulaştırma işlemlerinin yapılması için bazı önemli düzenleme yetkilerini alacaklarını kaydetti. Paketle uluslararası rekabet standardizasyon, akreditasyon, piyasa gözetimi ve denetimi noktasında yenilikler getireceklerine değinen Işık, teşvik ve desteklerin üretimde daha etkin kullanılmasına yönelik çalışmaları da önemsediklerini belirtti. Yerli, yenilikçi ve yeşil üretim noktasına engelleri kaldıracaklarını vurgulayan Işık, Türkiye’yi geleceğe hazırlayacak çok önemli bir yasayı çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
“580 genç girişimci, 50 bin lira hibeden yararlanacak”
Işık, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının Türkiye için daha küçük, düşük büyüme beklediğini ancak tahminlerin alt üst olduğunu ifade etti. Işık, “Türkiye’nin ekonomik aktivitesi artık krizleri çok rahatlıkla absorbe edecek yeteneğe ve güce sahip. Bu noktada 2016 yılı büyüme açısından Türkiye’de iyi bir yıl olacak. Elbette dünyadan bağımsız değiliz. Küreselleşmiş bir ekonomide gelişmelerden etkilenmememiz mümkün değil ama etkinin minimize edilmemesi anlamında ciddi bir gayret var. İşte katma değeri yüksek ürün ürettiğiniz zaman, bu gelişmelerden daha az etkileniyorsunuz. O noktada 2016 yılında daha iyi bir büyüme bekliyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Genç girişimcilere sağlanan 50 bin lira hibeye ilişkin de bilgi veren Işık, “İlgi çok yüksek. Bu sabah itibarıyla başvuru sayısı 3 bin 5’e ulaştı ve şu ana bunlardan 580 tanesi sonuçlandırıldı. Diğer başvuruları da büyük bir dikkat ve titizlikle inceliyoruz” dedi.