Son Güncelleme: 21 Kasım 2016 11:18 Bayat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencilerinin katılımı ile mantarların gelişim sürecini inceleyebilmek amacıyla kavak ağacı kütüğüne istiridye mantarı aşılama uygulaması gerçekleştirdi.
Uygulama hakkında bilgi veren Biyoloji Öğretmeni Ahmet Karataş, şöyle konuştu:
“Kültür mantarları içerisinde önemli yere sahip bir tür olan istridye mantarı (PleurotusOstreatus); kavak mantarı, kayın mantarı, yaprak mantarı gibi isimlerle ülkemizde adlandırılmış sevilen ve tercih edilen bir mantar türüdür. Kütükte ve torbada üretimi yapılabilen istiridye mantarını, doğal formunda ve steril uygulamayı daha kolay gerçekleştirebileceğimiz için kavak ağacı kütüğünde aşılamayı tercih ettik.
Bayat ve köylerinde mantarın sevilen bir gıda maddesi olarak toplanıp tüketildiğini; fakat doğadan bilinçsizce toplanan mantar türlerinin böbrek ve karaciğer yetmezliklerine, zehirlenmelere ve hatta ölümlere yol açabileceğini; mantar kültürünün de steril ortamlarda ehil kişilerce yapılması gerektiği konusunda öğrencilerimize bilgilendirmelerde bulunduk. Kütüklerden ilk mantar çıkışının, biyoloji dersinde mantarlar konusunu işleyeceğimiz bahar aylarında gerçekleşmesini umuyoruz.
Kavak ağacı kütüklerinde 1-2 aylık kuluçka dönemi ardından 4-9 aylık gelişim süreci sonunda ilk mantarların çıkmasını bekliyoruz. Kütüklerde kullanılan ağacın türüne göre 3-5 yıl kadar da mantar elde edilmesi mümkün.”