Son Güncelleme: 2 Aralık 2016 16:23 AK Parti Çorum Milletvekili TBMM İdare Amiri Salim Uslu TGRT Haber ekranlarında Mehmet Aydın’ın sunumuyla “Başkanlık Sistemi” üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Uslu, “Başkanlık sistemi Cumhurbaşkanı’mızın şahsi meselesi değildir. Türkiye’nin gelişmesi, büyümesi için yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Burada demokratik terbiye ve demokratik olgunluğa uygun bir iş birliği gerçekleştirilmiştir. Demokrasi zaten akıllı insanların işidir. Kavga yapmak için akla gerek yoktur ama uzlaşmak için barışık olmak için barışı korumak için sorunları çözebilmek için akla ihtiyaç vardır. Akıllı ve sorumlu bir davranış gösterilerek de bir uzlaşmaya varıldığı kamuoyuna açıklanmıştır. Milletimiz adına emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. “ dedi.
Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Uslu; Başkanlık sistemi hakkında ve Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişiğinin kesilip kesilmeyeceği yönündeki soruya ise; “ Başkanlık sistemi veya Cumhurbaşkanlığı sistemi adına ne denirse başkanlık sistemi unsurları oluşmaktadır. Zaten Türkiye tipi diye sık sık söylenmiştir. Bu önemlidir. Seçimlerin 2019 yılında yapılacak olması, Cumhurbaşkanın kimi yetkileri 2019 yılına kadar mevcut haliyle kullanacak olması, partisiyle bağının devam etmesi, bütün bunlar bilindiği gibi hem siyasi istikrarı sağlamaya yöneliktir. Hem karar alma süreçlerini hızlandırmaya yönelik, hem de milletin çok önemli gördüğü istikrarı bozmak isteyenler karşısında devletin etkin bir rol oymasını sağlamaya yöneliktir. Gerek Sayın Bahçeli gerekse Başbakanımız Sayın Yıldırım uzlaşmak suretiyle ve ilgili taraflar uzlaşmaya katkı vermiş olmak suretiyle Türkiye’nin istikrarına katkı vererek mevcut fiili durumu hukukileştirmek istemektedirler.
Cumhurbaşkanımızın partisiyle bağının devam ediyor olması Türkiye’nin ilk defa tanık olduğu bir uygulama değildir. Dünya da uygulanmaktadır. Daha önemlisi Türkiye de hangi Cumhurbaşkanının bağımsız olduğunu kim iddia edebilir, Partisiyle bağının olmadığını kim söyleyebilir, böyle bir örnek yok, en son görev yapanlardan Sayın Gül’den öncesinde Sayın Sezer’i, Sayın Demirel’i, Sayın Özal’ı hatırlarsak daha da geriye giderek İnönü’yü, Celal Bayar’ı ve Mustafa Kemal Atatürk’ü hatırlarsak hepsinin siyasi bağı devam etmiştir. Kağıt üzerinde tarafsızlık ayrı bir şeydir. Bağımsızlık ayrı olaydır. Tarafsız olmak her zaman mümkündür. Partili de olsanız toplumun bütününü kucaklayarak tarafsızlığınızı ortaya koyabilir, ama hiç kimse fikrinden zikrinden vazgeçmiş değil bağımsız olamaz. “ dedi.
“60 gün içerisinde referandum söz konusu”
Uslu; “Anayasa değişiklikleri TBMM’nin 367 oyla kabulü durumunda hayata geçerken, 330 ila 367 arasında oyla kabul edilen değişiklikler referanduma götürülüyor. Bundan sonraki süreçte inanıyorum ki hemen Ak Parti imzaları atmaya başlayacak teklifi Meclis Başkanlık divanına verilecektir. Bütçe görüşmeleri devam ederken Anayasa komisyonu görüşecek ve Anayasa komisyonu görüştüğünde bütçe görüşmeleri biter bitmez ardından parlamento gündemine gelir ve Anayasa komisyonu görüştüğü için de Genel Kurulda oylama yapılacak ve muhtemelen 60 içinde referandum söz konusu olacaktır. Bu da yaklaşık mart ya da nisan gibi düşünülmektedir “ ifadesinde bulundu.