Son Güncelleme: 12 Aralık 2016 18:13 Erdallar Büro Mobilya Sahibi Murat Erdal, Mobilyada ki %18 KDV’nin % 8’e indirilmesi talebinde bulundu.
Mobilyada kdv oranının %18 den %8 oranına indirilmesi sektörün önünü açacağını belirten Erdal, “İmalat sektörü gelişecek, mağazaların siparişleri artacak, imalatçılar siparişlere cevap vermek için istihtamı arttıracaklardır. İç talebi canlandırmak, üretimde devamlılığı sağlamak için bu kdv indiriminin bir an önce değerlendirilmesini talep etmekteyiz. Kısada olsa önümüzdeki 1 yıllık süre içersin de dahi kdv oranının %8 e indirilmesi halinde sektörümüz önümüzdeki 5 yıl içinde kendini yenileyerek yoluna devam edecektir. Üretim maliyetindeki artışın satışları düşürme riksine karşı daha öncede yapıldığı gibi %18 kdv oranının %8 e düşürülmesinin mobilya sektörü için can suyu olacağını düşünmekteyim. Aynı zamanda yüksek girdi maliyetlerinin fiyatları artırmakla birlikte kdv oranının yüksek olması fiyat yüksekliğinin tüketici aleyhine, kdv oranının düşürülmesi durumunda ise tüketici lehine olacağı gibi, tüketiciye aldıkları ürünlerin %15 seviyelerinde gerileyeceği görülecektir. Yine üretici ve satıcıların satış gelirlerini %30 lara kadar artmasını sağlayacaktır” dedi.
2009 yılında uygulanan vergi indiriminin tekrar yapılmasını isteyen Erdal, “2009 da vergi indirimi yapıldı, satışlar tavan yaptı, stoklar eridi, siparişler arttı, istihdam arttı. Tekrar indirilmesi durumunda sektörümüz rahat bir nefes alacaktır. Sayın Cumhur Başkanımızın başbakan olduğu dönemde kdv oranının indirildiğinde, mobilya piyasası olumlu etkilenmiş, istihdam rakamlarında artış görülmüştü. Bu gelişen oranlar o zamanki maliye kayıtlarında gözükmektedir, maliyenin bu indirimden hiç bir mali kaybı olmamıştır” diye konuştu.
“Vergiler ne kadar büyük olursa kayıt dışılık ve haksızlık o kadar büyük olmaktadır” diyen Erdal açıklamasına şöyle devam etti;
“Vergiler ne kadar küçük olursa tabana olumlu yansıması o kadar faydalı olmaktadır. Tabana yayılan rahatlık istihdamın artmasında hızlı olmakla birlikte, bu sektörden ekmeğini kazanan kesim önünü daha net ve rahat görmesinde fayda sağlayacaktır. Sektörümüzün bu uygulama ile devlete daha çok vergi vermesinin önü açılacaktır.
Ekonomik daralmanın bu gün en çok ihtiyaç duyduğu şeyin “güven” ve piyasanın canlandırılması olmaktadır. Güçlü ekonominin sırrı, üretin sektörünün başarısından geçmekte olduğu bilinmektedir.
Tüketiciye çağrım; eve kapanmamalarıdır dışarı çıkıp ekonomiye her alanda bütçeleri ölçüsünde katkı sağlamalarıdır. İşçiye çağrım; işini kaybetmemesi, işine sahip çıkması, geçmişten de dersler çıkararak mesleğinin kalitesini arttırmak için daha çok gayretle çalışmasıdır.
Yeni açıklanan teşvik paketinin olumlu karşılandığı, prim ödemelerinin 2017 yılında erteleme yapılarak ödenecek olması da işletmelerimize fayda sağlayacaktır. Ayrıca kredi garanti fonu aracılığıyla işletmelere sunulan faizsiz kredilerinde yerinde bir karar olması, hükümetin kobilere ve esnafa açıklamış olduğu ek tedbirin çok anlamlı ve zamanında yapılması, çok sevindiricidir. Tüm işletmelerin doğru kararlarla bu teşviklerden yararlanmaları, gelişerek yenilenmelerine fayda gösterecektir.
2017 ye mobilya sektörü umutlu bakmaktadır, önümüzdeki süreçte rahat şartlarda ticaret yapıp rekabet edebilmemiz için vergi indiriminin de bir an önce hayata geçirilmesi talebimizdir. Birlikte kazanma ruhunu benimseyerek hareket etmek, geleceğimizi şekillendirmemizde en büyük etken olacaktır. Gelişen küresel piyasada “radikal” kararlar alarak kalıcı çözümlerle artık her alanda daha net olmamız, kendimizi daha net anlatmamız, yaptığımız işlerde daha güçlü olduğumuzu gösterecektir. Büyümeyi arttırmak için çalışma arkadaşlarımıza güven duymak, üretim yolunda ilerlememize katkı sağlayacaktır.
2017’nin sektörümüz açısından daha olumlu geçmesi dileğiyle, mobilya sektöründen ekmeğini kazanan işveren ve işçi arkadaşlarıma başarılar diler, bol bereketli, güneşli günlerin geleceğinden hiç bir şüphe duymadan işimize sahip çıkmamız gerektiğinin bilinci ve azmiyle, ülkemizin kalkınması için bundan sonraki çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz”