Son Güncelleme: 7 Mart 2016 15:52 Çam, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutlar, kadınların hak ettiği statüye ulaşmaları için gerekli çalışma ve yasal düzenlemelerle birlikte somut adımların atılmasını temenni ediyoruz.
İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanılması için Dünya Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Anayasamızın Kanun önünde eşitlik ilkesi 10. Maddesinde “ Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.”denilmektedir.
Anayasa’nın 10. maddesi, kadınlarla erkeklerin eşit haklara sahip olduğunu söylemesine, bu eşitliğin yaşama geçmesini devletin görevi olarak belirlemesine rağmen ve Türkiye, imzaladığı uluslararası sözleşmelerle de kadına karşı ayrımcılığın her alanda önlenmesi ile yükümlü olmasına karşın bugün toplumsal hayatta kadının varlığı pek çok alanda eksiktir. 12 Cumhurbaşkanının tümü erkektir. Başbakan olan kadın sayısı sadece 1 dir. Şu an Bakanlar kurulunda TBMM de 550 Milletvekilinden sadece 81’i kadınlardan oluşmaktadır. TBMM de temsil oranı %14,73 dür. İlimizde 4 Milletvekilinden sadece 1 tanesi kadındır. Kadınların temsil oranı ilimiz için %25 dir. Türkiye’nin ilk kadın valisi Lale Aytaman, 1991-1995 yılları arasında Muğla’da görev yapmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı iken 2011 yılının Ağustos ayında Yalova Valisi olarak atanan Esengül Civelek ise Türkiye’nin ikinci kadın valisi olmuştu. Şu an Kırklareli Valisi olarak görev yapmaktadır. Talas Kaymakamıyken Sinop Valisi olarak atanan Yasemin Özata Çetinkaya halen bu görevi sürdürmektedir. 81 ilin sadece 2 sinde kadın Vali olarak görev yapmaktadır. Kadın Vali temsil oranı %2,5 dur. Anayasamız kadınların eşitliğini sağlamak için pozitif ayrımcılık yapılabileceğini hükmetmesine rağmen rakamlar pozitif ayrımcılık yapılmadığını hatta negatif ayrımcılık uygulandığını ortaya koymaktadır. Ne zaman bu ülkede Bakanlar kurulunda kadın temsil edilme oranı %51’i kadın olursa, 550 millet vekilinin 276 sı kadın olursa, 81 il Valisinin 41 i kadın olursa o zaman pozitif ayrımdan söz edilebilir. İlimizde bu güne kadar hiçbir kadın Vali görev yapmamıştır. Çoruma da bir kadın elinin değmesi ve şefkatini toplumla paylaşması yararlı olacak kurumların işlerliğini, kapasitesini artıracaktır.
Bürokrasi ve siyaset 8 Mart Dünya kadınlar gününde yine övgüler dizecekler. Kadınlarla ilgili Bilbordlar da ve dijital ekranlarda özlü sözler dizecekler ancak değişen bir şey olmayacak somut adım atılmadığı sürece Kadın cinayetleri, şiddet, tecavüz, taciz küçük görme devam edecektir.
Bilgi, Kültür ve Turizmi Geliştirme Destekleme Derneği olarak Kadın haklarını önemsiyor ve destekliyoruz. İlimizde maalesef aktif çalışan Kadın ve Çocuk Hakları alanında çalışan bağımsız aktif bir dernek yoktur. Derneğimiz Sivil Toplumun güçlenmesi için Hayvan hakları alanında kurulan derneğe verdiğimiz desteği Kadın ve çocuk hakları alanında dernek kurulması için çalışmalar yapacağız. Sivil toplum güçlü ve bağımsız olursa demokrasimiz güçlü olacaktır. “