Son Güncelleme: 13 Mart 2017 20:58 Çorum Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü, 1985 yılında Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir kararla 15 Mart, Dünya Tüketiciler günü olarak kabul edildiğini ve her yıl tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de 15 Mart “Dünya Tüketiciler Günü” olarak kutlandığını bildirdi.
“Fakat daha dünyada tüketici diye bir tanım yokken bizim köklü tarihimiz ve geleneklerimiz, dinimizin vermiş olduğu kurallar çevresinde yoğurulmuş bize iyiliği emreden, kötülüklerden ve hileden uzak tutan, kişisel ahlakı ve dürüstçe kazanmayı öğreten, sahtekârlık, aldatmaca, maldan çalma ve kendine aşırı kar sağlamayan basiretli tacirler ile müşteri velinimettir diyen bir hak ve hukuk sistemi bırakmıştır” diyen Ticaret İl Müdürlüğü, konuya ilişkin açıklamasında şunları ifade etti:
“Selçuklulardan Ahilik geleneği ve bu geleneğin devamı olarak ecdadımız Osmanlıdan da dünya tarihinin en eski tüketici ve standart yasası olarak bilinen II. Beyazıt Han tarafından 1502 yılında Bursa’da ilan edilen “Bursa Kanunnamesi”tüketici hakları kapsamında geçmişten günümüze ışık tutmaktadır.
Bu kadar köklü bir geçmişe sahip olan ülkemizde ise insanların ihtiyaçları, iletişim imkânlarının artması ve günden güne ilerleyen teknolojik gelişmelere paralel olarak çoğalmakta ve çeşitlenmektedir. Bu durumun doğal sonucu olarak da yoğun rekabet ortamında tüketicileri kendilerine çekme çabası içindeki üreticiler tarafından piyasaya her gün yeni ürünler sunulmakta, yeni pazarlama ve satış teknikleri geliştirilmekte, görsel ve yazılı her türlü medya imkânı kullanılarak ürünler arasında amansız bir reklam savaşı yürütülmektedir.
Bu yoğun enformasyon bombardımanı ve karmaşık piyasa ilişkileri içerisinde, ürün ve hizmetlerin niteliği konusunda tam bilgi sahibi olunması mümkün olmadığından tüketiciler piyasanın zayıf tarafını teşkil etmektedirler. Bu nedenle, tüketicilerin hem alışveriş öncesinde kendileri için yeterli ve gerekli olanı seçebilmeleri hem de alışveriş sonrasında karşılaştıkları olumsuzlukları çözebilecek hukuki mekanizmalara sahip olabilmeleri önem arz eder bir hal almıştır.
Yürürlükte bulunan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda bu amaçla tüketicilere hizmet vermektedir.
6502 sayılı Kanun üretici, satıcı ve sağlayıcıların tüketicilere karşı haklarını ve sorumluluklarını düzenlemektedir. Ancak tüketici haklarının korunmasında yasal düzenlemeler tek başına yeterli olmamaktadır. Ne kadar mükemmel yasalar hazırlanırsa hazırlansın haklarını ve yükümlülüklerini bilmeyen satıcı, üretici ve tüketicilerin varlığı, bu yasanın tam anlamıyla uygulanmasını mümkün kılmamaktadır. Ancak hak arama bilincine sahip tüketicilerin rol aldığı bir ekonomide üreticiler daha kaliteli üretim yapmaya, hukuka uygun davranmaya ve tüketici memnuniyetine değer vermeye özen gösterecektir.
Nitekim son yıllarda, piyasanın gerçek yöneticilerinin tüketiciler olduğunu idrak eden birçok firma, tüketici çağrı merkezleri kurarak tüketici memnuniyetini ilke edinen politikalar geliştirmeye başlamıştır.
Her ne kadar tüketici toplumum zayıf tarafını oluştursa da hak arama anlamında göstermiş olduğu bilinç, ekonomiye daha çok kaliteli ürünlerin girmesini sağlasa da tüketicilerin gelir durumlarına göre ihtiyacına karşılık gelen mal ve hizmetler arasından seçimini doğru yapması ve bu seçimi yaparken yanılmadan, akılcı alışveriş yapmanın yollarını, planlı alışverişi, bilinçli tüketimi, hak ve yükümlülüklerinin sağlıklı ekonominin temelini oluşturduğu bilinci ile tüm tüketicilerimizin 15 Mart Dünya Tüketiciler gününü kutlarım.”