Son Güncelleme: 19 Nisan 2017 16:00 Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Düşünce Seminerlerinin bu haftaki konusu ‘Bir Yükseliş Medeniyeti Osmanlı İmparatorluğu’ oldu. Semineri Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Başkan Yardımcısı Cem Örtün verdi.
Anadolu Selçuklular ve Büyük Selçuklu devletlerinin Osmanlı devletini nasıl oluşturduğu konusunu anlatarak konuşmasına başlayan Cem Örtün, ‘ Geçmişi yani geleneği anlamadan geleceği doğru çizmemiz mümkün değildir. Gelenekten beslenmeyen hiçbir kuruluşun başarıya ulaşma şansı yoktur.’ diye konuştu.
Sözlerine Osmanlı Devletinin oluşumundan yıkılışına kadar yönetimle ilgili bilgiler veren Cem Örtün, ‘Türkler Anadoluya geldiginde süryani tarihçi “Türkler şerir ve rafizi Rumlar gibi kimsenin dinine ve inancına karışmıyor hiç bir baski ve zulüm düşünmüyordu” demistir.
Moğol baskısından kaçan Türkmenler yıllarca Anadoluya gelmiş 11. Yuzyilin başlarından itibaren Anadoluyu yurt edinmişler kesin zafer Malazgirt zaferiyle gelmîştir. Osmanli tarihine tarafsiz gözlerle yeniden bakmak gerekir. Osmanlinin başarısı askeri gücünün yanında üstün ilim ve samiyetle olmuştur.
17. Yuzyildan sonraki kalemiye sınıfının başarısı Osmanliyi 2 asir daha ayakta tutmustur. 300 çadırlık bir aşiretken cihan devleti olmasinin sebebi Osman beyin aklında ki gaza ve futuhat ruhudur. Osmanlı her ayrıntıyı yazar hesaplar en ince ayrıntısına kadar titizlikle inceler nerede hata var ise en kısa sürede çözüm geliştirirdi. İtalyan Toderi; 2.5 milyar akçe bütcesi olan devlet gelirlerini bir parşümen kağıdına sığacak biçimde 1 aķçe hata yapmadan çok kısa bir surede hesaplayan görevlileri var demiştir.
Biz de böyle bir hesabı saatlerce uğraşılsa çözebilecek kimse yoktur. Osmanlı savaş hazırlıklarından tut Hac kafilesinin yoluna kadar her hareketin tüm ayrıntılarını aylarca hesaplardı.’ diye konuşmasını bitirdi.Dinleyicilerin de yer yer katkı sunduğu program günümüzde de devlete yapılan saldırılara hep birlikte karşı durulması ve devletimizi muasır devletler seviyesine çıkarmak için çalışmamız gerektiği temennileriyle son buldu.