Son Güncelleme: 11 Mart 2016 22:12 AK Parti Çorum İl Başkanı Av. Rumi Bekiroğlu, devletlerin bayraklarının yanında, bağımsızlıklarının simgesi olan bir milli marşlarının da olması gerektiğini ifade ederek, “Vatana duyulan sevgi ve bağlılığı ifade eden milli marşlar, bir milletin duygu ve heyecanını da yansıtmaktadır” dedi.
İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 95. yıldönümü ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Bekiroğlu, “İstiklâl Marşı, milletimizin kanadının kırıldığı, kapana kıstırılmaya çalışıldığı, dört bir yanının işgalciler tarafından kuşatıldığı anda bile; yılmadan, umudunu kaybetmeden, hürriyet inancını yitirmeden tek yürek olarak nasıl kahramanca çarpıştığının destanıdır” dedi.
AK Parti İl Başkanı Av. Bekiroğlu, mesajında şöyle dedi:
“12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşımızın 95. yıldönümünü kutlamaktayız.
Devletlerin bayraklarının yanında, bağımsızlıklarının simgesi olan bir milli marşları da vardır. Vatana duyulan sevgi ve bağlılığı ifade eden milli marşlar bir milletin duygu ve heyecanını da yansıtmaktadır.
İSTİKLAL MARŞI, ÖZGÜRLÜK AŞKIMIZDIR
İstiklal Marşımızı anlayabilmek ve değerlendirebilmek için onun yazıldığı dönemi, ülkenin şartlarını çok iyi bilmek gerekir. İstiklal savaşında yurdumuzun dört bir yanı düşmanlarla çevrilmiş, düşman orduları ülkenin her yanına sokulmuş, Anadolu iç isyanlarla karşı karşıya kalmıştır. Son asırda savaşlarla, bunalımlarla boğuşan milletimize umut aşılayan adeta bir milletin tarih sahnesine yeniden çıkmasına katkıda bulunan Mehmet Akif Ersoy kurtuluş savaşının kazanılacağına olan inancı, Türk askerinin yürekliliğini, Türk ulusunun bağımsızlığa, hakka, vatana ve dinine bağlılığını dile getirerek bu şiirini yazmıştır. İstiklal Marşımız bizim kimliğimiz, vatanseverlik ve özgürlük aşkımızdır.
BAYRAK İNMEZ, EZAN DİNMEZ, ŞEHİTLER ÖLMEZ, VATAN BÖLÜNMEZ
İstiklâl Marşı, milletimizin kanadının kırıldığı, kapana kıstırılmaya çalışıldığı, dört bir yanının işgalciler tarafından kuşatıldığı anda bile; yılmadan, umudunu kaybetmeden, hürriyet inancını yitirmeden tek yürek olarak nasıl kahramanca çarpıştığının destanıdır.
12 Mart 1921’de üç kez ayakta okunarak kabul edilen millî marşımız, 95 yıldır ay yıldızlı bayrağımıza yoldaş olmuş; her Türk’ün yüreğinde ve dimağına hürmetle ve muhabbetle kalıcı bir şekilde işlemiştir. Ülkemizin en dar ve sıkıntılı dönemlerinde yazılan İstiklâl Marşı, bu millete olan sonsuz güvenin bir nişanesi, inancın ve azmin hangi güçlükleri yenebileceğine olan imanın mısralara dökülmüş en edebî ifadeleridir.
‘Ben ezelden beridir, hür yaşadım, hür yaşarım / Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım’ İfadelerinde olduğu gibi Türk milletinin özgürlüğe olan aşkını en veciz şekilde anlatımını yine Millî Marşımızda buluruz.
‘Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak’ sözleriyle BAYRAK İNMEZ;
‘Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli- ebedi yurdumun üstünde benim, inlemeli …’ sözleriyle EZAN DİNMEZ;
‘Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda… / Fışkırır ruh-ı mücerred gibi yerden naaşım’ sözleriyle ŞEHİTLER ÖLMEZ;
‘Arkadaş yurduma alçakları uğratma sakın… / Verme dünyaları alsan da bu cennet vatanı’ sözleriyle VATAN BÖLÜNMEZ;
‘Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım, hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım’ sözleriyle TÜRK YENİLMEZ, ESİR EDİLMEZ demek istemiş, bu şekilde düşmanı uyarmaya, hitap ettiği milleti de uyandırmaya çalışmıştır…
Allah öyle günleri bir daha milletimize yaşatmasın.
Bu duygu ve düşüncelerle bu şiiri yazan büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, hem de yazdıran sayısız ve isimsiz kahramanı rahmet ve minnetle anıyoruz.”