Son Güncelleme: 17 Mayıs 2017 17:00 Takı tasarımcısı Canan Alimdar’ın Hitit hiyeroglif yazısında dişilik ve iyiliğin aynı sembolle, üçgenle anlatılmasından yola çıkarak hazırladığı “Ninda” adlı koleksiyonu sanatseverlerle buluştu.
Müzeler Günü nedeniyle esin kaynağı olan Hitit topraklarında sergilenmeye başlayan ve 72 eserden oluşan koleksiyon büyük ilgi görüyor. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olduktan sonra sigorta sektöründe çalışırken ani bir kararla takı ve mücevher dünyasına adım atan Alimdar, sektöre adım atışının 10. yılında bu özel koleksiyonuyla hem tarihi duyguları harekete geçiriyor hem de takıseverleri bambaşka bir serüvene sürüklüyor.
“Ninda” koleksiyonu hakkında açıklamalarda bulunan tasarımcı Canan Alimdar, kadınların güçlerini birleştirdiğinde dünyadaki kötülüklerin yok olacağını söyledi.
Hititlerden esinlenerek “Ninda” koleksiyonunu hazırladığını dile getiren Alimdar, “Ninda” kelimesinin Hititçede ‘ekmek’ anlamına geldiğini, Hitit çivi yazısının çözümünde anahtar olduğunu ifade ederek, bu kadim uygarlığın günümüze ulaşmasına vesile olduğu için koleksiyonun ismini Ninda koyduğunu söyledi.
Koleksiyonun dört seriden oluştuğunu dile getiren Alimdar, “Koleksiyonun birisi Assu. Hititçede iyilik demek. Dünyamızın en çok iyiliğe ihtiyaç olduğu dönemindeyiz. Dolaysıyla bunu işlemek istedim. Hitit çivi yazısında üçgen iyiliği temsil ediyor. Aşağı bakan üçgende dişiliği kadını temsil ediyor. Dünyaya iyilik yayılsa yayılsa kadın eliyle yayılır diye düşündüm, Assu serisini hazırladım. Koleksiyonumun ikinci serisi olan Arinna’da da yine üçgenlerden yararlandım. İkizkenar üçgen şehir demek Hitit hilyegrofyasında iki tane yan yana geldiği zaman ülkeyi temsil ediyor. Şehir ve ülkelerden dünyayı oluşturarak Arinna’yı hazırladım. Üçüncü seri Tavananna. Bu seride de mühürlerden esinlendim. Tavananna egemen kraliçe demek. Hititlerde kral ve kraliçe antlaşmaları birlikte imzalarlarmış. Buna atfen de bu seriye egemen kraliçe anlamına gelen Tavananna adını verdim. Son serimde Hititlerin yaşam tarzlarından esinlendiğim seri. Elbise desenlerinden esinlendiğim seri de Kaluppa. Kaluppa giysi demek. Burada takılarda sadeliği ön plana çıkarmaya çalıştım. Hititlerde en çok ilgimi çeken şey onların çok gelişmiş entelektüel düzeylerinin yanı sıra çok sade gösterişten uzak yaşam tarzları” dedi.
Daha öncede 18 yıl sigorta şirketinde çalıştığını anlatan Alimdar, tasarım dünyasında bu yıl 10. yılını kutladığını belirterek, bu süreçte insanın her yaşta değişik bir meslek zanaat öğrenebileceğini, bir yol kat edebileceğini gördüğünü ifade etti. Hititlerin gelenek ve göreneklerinin halen Anadolu’da devam ettiğini dile getiren Alimdar, bunun çok ilgisini çektiğini ve Hititlerle ilgili çalışmaya başladığını dile getirdi.
Koleksiyonun ana eseri Arinna’nın güneş tanrıçası adlı kolyesi olduğunu anlatan Alimdar, “Burada şehri temsil eden ikiz kenar üçgenleri birleştirerek ülkeleri sonra dünyayı oluşturdum. Üzerine de iyiliği ve dişiliği temsil eden küçük üçgenler parçalar koydum. Ve serginin sloganı oluştu. ‘Kadın eliyle dünyaya iyilik.’ Bu kolye ile kadınların güçlerini birleştirmesiyle ortaya çıkacak enerji dünyadaki kötülükleri yok edecek” ifadelerini kullandı.