Son Güncelleme: 6 Haziran 2017 13:54 Çorum Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 5 Haziran Çevre Günü Çorum’da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Dünya Çevre Günü nedeni ile Atatürk Anıtı’nda tören düzenlenerek, çevre ile ilgili bilgiler verildi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü ile ilgili yapılan açıklama şöyle:
“1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla, 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Bu tarihten günümüze 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaktadır. Çevre Günü kutlamasının, çevre kirliliğinin etkilerine ve sonuçlarına dikkat çekmeye, daha sağlıklı bir çevre için, daha temiz bir dünya için çabaları yoğunlaştırmaya, vesile olmasını temenni ediyorum.
Son yıllarda hemen herkesin farkında olduğu, insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren ve dünyamız için bir tehlike oluşturan, çarpık kentleşme, sağlıksız sanayileşme, beslenme ve enerji konusunda yaşanan problemler, azalan ve tükenen canlı türleri, artan kirlilik ve iklim değişikliklerinin sebep olduğu, dünya çapında ki çevre kirliliği, çağımızın önde gelen meselesidir.
Tabiatı kirleten ve ekolojik dengeyi bozan başlıca etken insan unsurudur. Çevre kirlenmesini, insanın tabiata verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Normal şartlarda kendi kendini temizleme özelliği olan tabiat, insanların çeşitli faaliyetleri sonucunda aşırı kirlenmekte ve kendi gücünü aşan bu kirlenmeyi bertaraf edememektedir.
İnsan faaliyetleri sonucu ortaya çıkan sanayi artıkları, yakıtlarla ortaya çıkan gazlar, dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, spreyler, suni gübreler ve çöpler çevre kirlenmesine sebep olan en mühim unsurlardır.
Genel olarak bütün dünyada plansız endüstrileşme ve sağlıksız kentleşme, nükleer silah denemeleri, bölgesel savaşlar, tarımda kimyevi maddelerin şuursuzca kullanılması, gerekli çevre tedbirleri alınmadan ve arıtma tesisleri kurulmadan yoğun üretime geçen sanayi tesisleri, çevre kirliliği tehdidini ciddi seviyelere çıkarmaktadır.
Sürdürülebilir kalkınma, insan ile tabiat arasında denge kurarak tabii kaynakları tüketmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkân verecek şekilde bugünün ve geleceğin hayatını ve kalkınmasını programlama manasını taşımaktadır. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için çevre dostu teknolojinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sürdürülebilirliğin ön şartlarından biridir.
Genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde üretimin arttırılması ve ekonomik gelişmenin ehemmiyeti çok açıktır. Bu bakımdan kalkınmanın önüne her zaman çevre problemlerini çıkarmamalı, hem ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmeli hem de çevreyi korumalıyız. Bu dengeyi çok iyi kurmalıyız. Nasıl ailemiz, sağlığımız Allah’ın bize bir emaneti ise tabiatın da gelecek nesillere bozmadan kirletmeden devretmemiz gereken bir emaneti olduğu şuuru ile hareket etmeli, mavi bir gökyüzü, yemyeşil tabiatı ile insanlığa örnek teşkil edecek “yaşanabilir çevre ve şehirlere” sahip olmak için çalışmayı kendimize vazife edinmeliyiz.”