Çorum İHH, Dünya Yetimler Günü’nde yetimleri sevindirdi. Çorum İHH Ofisinde halka açık 500 kişinin katıldığı yetim iftarı düzenlendi.
Ayrıca yetim çocuklara yönelik onları eğlendirecek yüzlerini güldürecek bir program hazırlandı. Çorum’da iki yüz yetim çocuğa bayramlık kıyafet hediye edildi.
Çorum İHH, etkinlik hakkında şu bilgileri verdi:
“İftar programına çok sayıda Cemaat, STK temsilcisi ve Yetim hamisi aileler katıldı. İftar öncesi çocuklara yönelik hazırlanan programda Özel Eğitim Uzmanı İbrahim Eren dikkat ve bilgi yarışmaları düzenledi. Çocukları eğlendirdi sevindirdi ve düşündürdü. İbrahim Eren Yetim aileleri ile de bir araya gelerek onlarla sohbet etti. Yetimler için hazırlanan hediye paketleri çocuklara hediye edildi. Yetim İftar Programı Musa Karagöz’ün okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Yetim İftarı Programında Çorum İHH / İlke-Der Başkanı Selim Özkabakçı ve Çorum İHH Yetim Birimi Sorumlusu Mehmet Çalışkan birer konuşma yaptı.
İftar sonrası Cemaatle kılınan akşam Namazından sonra program sona erdi. Dördüncüsünü düzenlediğimiz Dünya Yetimler Günü etkinlikleri Programımıza sadece yetim çocuklar değil yetim çalışmalarımıza hamilik yapan yetim sponsorlarımızı da aileleri ile birlikte davet ediyoruz. İHH’nın dünyada ve Türkiye’de organize ettiği Yetim Sponsorluğu ile şu anda seksen beş bin yetime ulaştık. İHH’nın aracılığı ile seksen beş bin yetim ailesi ya da yakınlarının yanında hayata tutunuyor. Çorum İHH olarak bizlerde Çorum’da bulunan yetimlerimize ’de destek oluyoruz. Ayda sadece 100 TL bağışlayarak sizin de bir yetim yavrunuz olabilir. Onun hayattaki zorlu yolculuğunda elinden tutabilirsiniz.”
Çorum İHH / İlke-Der Başkanı Selim Özkabakçı,”Bismillahirrahmanirrahim, bugün rahmet ve bereket ayı olan Ramazan’ın bereketini yaşıyoruz. Rabbimizin “Benim ayım” dediği ve yapılan tüm iyilikleri fazlından sınırsızca mükâfatlandırdığı nadide günlerdeyiz. Bu günleri hakkıyla değerlendirebilmeyi Rabbim hepimize nasip etsin.
Bugün aynı zamanda bir başka özel günü de Ramazan ayının sınırsız müjdeleri arasında karşılayacağız. Bu ayda Dünya Yetimler Günü. Böylesi bir güne, dahası dünyanın yetim, öksüz ve terk edilmiş çocuklarıyla ilgili böyle bir programa neden gerek duyuldu? Siz kıymetli misafirlerimizle paylaşmak istiyorum.
II. Dünya Savaşı sonrası inşa edilen devletler düzeni, her ne kadar yeni büyük savaşların yaşanmaması ve barış iddiası taşısa da her geçen gün savaşların, doğal ve insan eliyle gerçekleşen afetlerin, AIDS gibi devasız hastalıkların ve yoksulluğun arttığı kaotik bir dünya oluşturdu. Bu çarpık yapı ise en çok çocukları etkiledi. Bugün UNICEF rakamlarına göre dünya üzerinde 200 milyon yetim çocuk bulunuyor. Bu rakamlara Çin, Myanmar, K. Kore, Afganistan, Bosna, Irak gibi 52 ülke dahil değil. Bu şekilde bakıldığında yaşadığımız dünyada 400 milyona yakın çocuğun yetim/öksüz ve terk edilmiş olduğunu söyleyebiliriz. Bu da dünyayı bir açık hava yetimhanesi yapar!
Her gün 10.000’e yakın çocuk yetim kalmakta ve bu senede 3 milyonun üzerinde çocuğa tekabül etmektedir. Bu çocukların 2,1 milyonu sadece Afrika’da yetim kalmaktadır. Yetim çocukların yarısından fazlası sokaklarda herhangi bir aile ve kurum koruması olmaksızın yaşamaktadır. Sadece Irak’ta 5 milyon yetim çocuk bulunurken, Suriye’de dördüncü yılına giren savaş sonucunda 300 bin insan katledilmiş ve en az 700 bin çocuk yetim kalmıştır. Dünyanın “savaş oyununa” çocuklar da savaş ağaları tarafından itilmişler ve 300.000’den fazla çocuk daha oyun yaşlarında silahaltına alınmıştır.
Dünya üzerinde her gün 40 bine yakın çocuk devlet bakımı için gereken yaş sınırını (18 yaş) geçtikleri için sokaklara itilmektedir. Bu çocukların önemli bir kısmı intihara sürüklenmekte, fuhuş, madde bağımlılığı ve alkolizme esir olmakta, çeşitli kötü niyetli mafyaların ellerinde adeta hayatlarının baharında kaybolup gitmektedirler.
Her yıl 4 milyon kişi insan kaçakçılarının ağına düşerken, bunun 2,5 milyonunu çocuklar oluşturmaktadır. 32 milyar dolarlık insan kaçakçılığının büyük bir kısmı maalesef kadın ve çocuklar üzerinden yürümektedir. Kaçırılan çocukların 1 milyonu (günlük üç bin çocuk) fuhşa zorlanmakta, internet üzerinden de yürütülen ahlaksızlıklarla istismara uğramaktadırlar.
Tüm dünyayı saran misyoner örgütler de çoğunlukla çocuklar üzerinden faaliyetlerini yürütmektedirler. 2010 yılında Haiti’de gerçekleşen depremden sonra yaşları 2 ay ila 12 yıl arasında değişen 33 çocuk misyonerler tarafından kaçırılırken Dominik Cumhuriyeti sınırında durdurulmuştur. 2004 yılında Açe’de meydana gelen tsunaminin ardından da benzer olaylar yaşanmıştır. Fransa merkezli bir kuruluş olan Zoé’nin Gemisi’ne içerisinde anne babaları hayatta olan çocukların da bulunduğu 103 çocuğu Fransa’ya kaçırmak isterken son anda engel olunmuştur.
Çocuk istismarında misyoner yapılarla birlikte, organ, fuhuş mafyaları, dilenci şebekeleri de bulunmaktadır. Organ kaçakçılığı organize suçlar kapsamına girmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün belirttiğine göre her yıl yasa dışı olarak yedi bin böbrek nakli gerçekleşmektedir. 1987 ve 2007 yılları arasında 1 milyon çocuk organ nakli için kaçırılmıştır. Asya, Afrika, Doğu Avrupa, eski Sovyetler Birliği ülkeleri ve Latin Amerika’dan alınan organlar genellikle gelişmekte olan ülkelerdeki hastalara yasa dışı olarak nakledilmektedir.
Asya ve Pasifik bölgeleri çocuk işçilerin çok yoğun olduğu bölgeler olmakla birlikte Afrika kıtası çocuk işçiliğinde başı çekmektedir. Güney Asya ülkelerinde tekstil, Afrika’da tarım ve ev hizmetleri çocukların yaygın biçimde ucuz iş gücü olarak kullanıldığı alanlardır. Hindistan’da, Çin’de, Tayland’da haftanın yedi günü minimum 12-14 saat çalıştırılan çocuklar bulunmaktadır.
Nüfusu 1,2 milyarı aşan ve bu nüfusun yaklaşık %30’u yoksulluk sınırının altında yaşayan Hindistan’da üç yüz bin çocuk dilencilik yapmaktadır. Çoğu dilenci mafyası tarafından çalıştırılan, çeşitli uzuvları (kol, bacak vb.) mafya tarafından kesilen ve sokağa atılan bu çocuklar insanları kendilerine acındırmak suretiyle önemli miktarları toplayabilmektedirler. Bu nedenle çocuklar önemli bir sektör haline gelen dilenci mafyası tarafından kullanılmaktadır.
Tüm bu yürek burkan istatistik ve bilgilerden sonra dünya üzerinde sayıları 400 milyonu bulan yetim, öksüz ve terk edilmiş çocuklarla ilgili ciddi sosyal politika eksikliği göze çarpmaktadır. Hepsinden önemlisi de dünya devletlerinin çoğunun bu yalın gerçeğe sırtlarını dönmüş olmalarıdır. 2013 yılında savunma sektörü ve silahlanmaya 9,8 trilyon dolar harcayan dünya ülkeleri bu miktarın sadece %1’ini dünyanın yetim, öksüz ve terk edilmiş çocukları için harcasalardı bugün sokakta yaşayan, eğitim, ya da sağlık alanında sorunlar yaşayan çocuklardan bahsediyor olmazdık.
Dünya Yetimler Günü’ne dünyanın en çok istismara uğrayan grubunu oluşturan yetim çocuklara vurgu yapabilmek ve çocukların hayatlarında sahici ve kalıcı değişiklikleri sürdürülebilir projelerle gerçekleştirebilmek amacıyla lüzum görülmüştür. Dünya devletleri için hazırladığımız kısa orta ve uzun vadeli projeleri “Dünya Yetimler Raporumuz içerisinden takip edebilirsiniz.
25 yıldır dünya genelinde edindiği insani yardım tecrübesi ile yetimlere destek olan İHH, 2013 yılı eylül ayında Dünya Yetimler Günü’nün ilanıyla ilgili içinde Türkiye’nin de bulunduğu 57 İslam ülkesinin çatı kuruluşu olan İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) gerekçeli bir proje gönderdi. 9-11 Aralık 2013 tarihlerinde Gine’nin başkentin de (Conakry) düzenlenen Dışişleri Bakanları Konseyi 40. Oturumunda İHH’nın Dünya Yetimler Günü teklifini görüşen İİT, her yıl Ramazan ayının 15. gününün İslam âleminde Dünya Yetimler Günü olarak idrak edilmesini karara bağladı. 40. Oturumun (1/40 ICHAD numaralı kararın) 21. Maddesi’ne göre İİT, bu kararını bünyesinde bulunan bütün sivil toplum kuruluşlarına ve hayır kuruluşlarına iletmiş, onlara Dünya Yetimler Günü’nde uluslararası kamuoyunu yetim gerçeği konusunda bilinçlendirmek üzere harekete geçmeleri ve bu günde yetimlere yönelik her türlü sosyal projeyi başlatmaları çağrısında bulunmuştur.
Çorum İHH olarak Tayland Patani’de Çorumlu âlimimiz İskilip’li Şehit Atıf Hocamızın adını verdiğimiz bir yetimhane yaptırıyoruz. Altı yüz bin lira tutarındaki kız yetim hanemizde Patani’li Müslüman yetimlerimiz kalacaklar. İskilipli Şehit Atıf Hoca Yetimhanemize desteklerinizi ve yardımlarınızı bekliyoruz. Çorum İHH olarak faaliyetlerimizi aktif gönüllülerimizle ve Yetim annelerimizle birlikte yapıyoruz. İlimizdeki yetim çocuklarımızla aralıklı olarak bir araya geliyoruz. Onları dinliyoruz ve yapabileceğimiz bir şey varsa imkânlarımız oranında yardımcı olmaya gayret ediyoruz. Derneğimiz bünyesindeki gençlerimiz, yetimlerle yakından ilgileniyorlar. Bu konuda Çorum İHH Yetim Birimimize Çorum İHH Hanım komisyonlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Dünya Yetimler Günü, özelde İslam dünyasını genelde ise tüm dünya halklarını yetim bir Peygamberin (sav) emanetleri olan minik yavrulara sahip çıkmaya davet ediyor. Çocukları çok seven ve onlara hayatının her döneminde güvenen, sevgi ve şefkatini esirgemeyen Efendimizin sözleri ile konuşmamı tamamlıyorum.
Yetimlerin Efendisi Peygamberimiz (sav) “Kendi yetimini veya başkasına ait bir yetimi himaye eden kimse ile ben (şehadet parmağı ile orta parmağını bir araya getirerek) cennette bu kadar yakın olacağız” buyurmuşlar ve bizlere yeryüzünün bütün yetimlerini işaret etmişlerdir.
Çorum İHH olarak yaptığımız yetim faaliyetlerimizde ya da diğer hayır çalışmalarımızın içinde aktif gönüllü olarak bulunmak isteyen erkek ya da hanım kardeşlerimiz gönüllü formu doldurarak bize ulaştırsınlar. Çorum İHH olarak faaliyetlerimizi aktif gönüllülerimizle birlikte yapıyoruz. Bu organizasyon da gönüllülerimizin ve bağışçılarımızın emekleri ile ortaya çıktı.
Buradan Çorum İHH / İlke-Der Yönetim Kurulumuza, Çorum İHH Yetim Birimimize, Çorum İHH Acil Yardım Arama Kurtarma Birimimize, Özel Eğitim Uzmanı İbrahim Eren kardeşimize, Sevgi Evlerimize, Yetim Ailelerimize, Yetimlerimize, Çorad Ekibine, emeği geçen tüm gönül dostlarımıza teşekkür ediyorum. Rabbim onları cenneti ile ödüllendirsin” şeklinde konuştu.
Çorum İHH Yetim Birimi Sorumlusu Mehmet Çalışkan ise konuşmasında şunları söyledi:
“Dünya yetimler günü münasebeti ile 15 Ramazanda tertip etmiş olduğumuz Yetimlerle dayanışma iftar programımıza hoş geldiniz. 15 Ramazan her yıl olduğu gibi, Dünya yetimler günü olarak kutlanıyor. Bizde bu vesile ile geleneksel hale getirdiğimiz iftar programımızı Çorum İHH olarak tertip etmiş bulunuyoruz. Çorum İHH olarak bu yıl yapmış olduğumuz yetim faaliyetleri hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Bu sene Nisan ayı içinde Yetim Hatıra Ormanı projemizi gerçekleştirdik. Çorumlu yetimlerle birlikte 200 adet çam fidanını toprakla buluşturduk. İnşallah aynı sahaya gelecek yıllarda da fidan dikimini gerçekleştireceğiz.
Yine yetimlerle dayanışma günleri kapsamında 5 günlük yetim çalışması yapmak üzere Bangladeş ziyareti gerçekleştirdik. Ayrıca her yıl olduğu gibi yetimlerle dayanışma kapsamında Çorum İHH’nın desteklediği yetimler ve muhtaç yetimlere kıyafet alarak Bayram’a sevinçli girmeleri noktasında çalışmamız devam ediyor. Şu an itibarı ile yaklaşık 200 yetim ve muhtaç çocuğumuzu giydirdik. Son olarak siz değerli yetim dostu İHH gönüllüsü kardeşlerimi hayra davet ediyorum. Bir yetimin sponsoru olmaya çağırıyorum. Bir yetimin bir aylık sponsorluk ücreti 100 TL’dir. İmkanı olan tek başına, imkanı olmayan kardeşlerimiz 2, 3, 4 yada 5 kişi bir araya gelerek bir yetime sponsor olabilirsiniz. Bu konuda sizleri duyarlı olmaya çağırıyorum.
Bu münasebetle başta burada bulunan yetimlerimizin ve Ümmetin tüm yetimlerinin Dünya Yetimler Gününü tebrik ediyor, yetimlerin yüzünün güldüğü bir dünya temennisi ile sizleri Allah’a emanet ediyorum. Yetim Gülerse Dünya Güler.”