Son Güncelleme: 6 Temmuz 2017 14:10 Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam bir basın açıklaması yaparak; TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayındaki % 0,27’lik TÜFE düşüşüne rağmen, memurlara verilen Ocak zammının tamamını geri aldığı gibi, memurları % 2,89 alacaklı hale getirdiğini belirterek; memur toplu sözleşmesinin acilen revize edilerek kayıpların giderilmesi gerektiğini söyledi.
Çam, “TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Haziran ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) bir önceki aya göre % 0,27 düşmüş olmasına karşın 2016 Aralık ayına göre % 5,89 oranında artmıştır. 2017 yılının ilk altı ayı için memur ve emeklilerinin aylıklarına yapılan yüzde 3’lük artış geri alınmakla kalmayıp, memur ve emeklileri için % 2,89’lik enflasyon alacağı doğmuştur” dedi. Çam’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:
MEMUR YILIN İLK ALTI AYINI AYLIĞININ YÜZDE 10’ U ORANINDA KAYIPLA TAMAMLADI
“Hükümet ile Memur-Sen arasına imzalanan toplu sözleşme ile Ocak ayında alınan artış, ilk ay erimiş Şubat ayından itibaren memurların enflasyon kayıpları artmaya başlamıştır. Konuya evli, iki çocuklu, eşi çalışmayan memurlar açısından bakıldığında durumun özeti şudur:
TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı TÜFE oranı ile; Ocak ayında 12/1 derece ve kadrodaki bir hizmetlinin aldığı 84 TL zam Ocak ayında erimiş; Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki 5 aylık birikmiş kayıplarının toplamı 291,76 TL’ye ulaşmıştır. Aynı şekilde 9/1 derece ve kadrodaki bir memurun toplam kaybı 312,60 TL, 7/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin toplam kaybı 343,86 TL, 1/4 derece ve kadrodaki bir uzman doktorun toplam kaybı 562,14 TL, 12/3 derece ve kadrodaki bir hemşirenin toplam kaybı 336,59 TL, 1/4 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) toplam kaybı 496,69 TL olmuştur. Emeklilerin aylıklarındaki kayıplar da aynı şekildedir.
Sıralanan kayıplara Bireysel Emeklilik Sistemi Nisan ayı itibari ile (BES)’ten gelen yüzde 3’lük kayıp ile Mart ayından itibaren kademe kademe yüzde 15’lik vergi diliminden % 20’lik vergi dilimine geçişten kaynaklanan vergi kayıpları dahil değildir. Temmuz ayında memur ve emeklilerin aylıklarına yapılacak artış ile bu kayıplar telafi edilmiş olmayacak, kayıplar sineye çekilecektir. Bilinmelidir ki; memur ve emeklilerinin enflasyon kayıplarının tek sorumlusu Memur-Sen’dir.
MEMUR TOPLU SÖZLEŞMELERİ REVİZE EDİLMELİDİR
Bugün, kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerine ilişkin Hükümet ile Türk-İş arasında çerçeve anlaşma imzalanmıştır. Memur toplu sözleşmesi ile karşılaştırıldığında sendika farkı ortaya çıkmakta, memurların nasıl peşkeş çekildiği net bir şekilde görülmektedir. Türk-İş; 2017 yılı için brüt aylığı 3.000 TL’nin altında olan işçiler için 90 TL iyileştirmeye ilaveten 2017 yılı için % 7,5 + 5 artış almıştır. Bunun yanısıra her yıl 2 tam, 4 yarım ikramiyeye ilave olarak yılda bir kez alınan Denge Ödeneği 750 TL’ye yükseltilmiştir.
Hükümet ile 5 kez toplu görüşme ve 3 kez de toplu sözleşme imzalayan Memur-Sen; 4688 sayılı Yasanın açık hükmüne rağmen 1 kuruşluk bir ikramiye bile talep etmemiş, edememiştir. Sayın Başbakanın; çerçeve anlaşmasının imzası esnasında en düşük işçi aylığının en düşük memur aylığının altında olmayacağını beyan etmesi memurlar açısından incitici olduğu kadar, memurları bu hale düşüren ve iktidarlara peşkeş çeken sarı sendikalar için de ibret ve utanç verici olmalıdır.
Bilinmelidir ki; Anayasada belirtildiği üzere memurlar devletin asli ve sürekli görevlerini yürütmektedir. Hizmetlisi ve müsteşarı, öğretmeni ve mühendisi, hemşiresi ve doktoru, polisi ve din görevlisi ile adı ne olursa olsun hükümetin 15 yıllık başarılarının altında imzası olan her kademedeki Devlet memurunun onuru ile oynanmasının vebali de Memur-Sen’e aittir. Netice itibariyle; gerek Türk-İş ile imzalanan çerçeve anlaşma gerek ilk 6 aylık net enflasyon kayıpları memur toplu sözleşmesinin revize edilmesi gereğini ortaya çıkarmıştır. Memur toplu sözleşmesinin 2017 yılına ait kısmı süratle revize edilerek memur ve emeklilerinin kayıpları karşılanmalıdır.”