Son Güncelleme: 1 Ağustos 2017 20:10 Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği başkanlığına seçilen Yılmaz Kaya’yı ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Gül, ete yapılan zamlardan dolayı halkın her geçen gün ete ulaşmakta güçlük yaşadığını ifade etti. Gül; konuşmasında şunları dile getirdi:
“Hükümet tarafından önce bazı ürünlerde gümrük vergisi indirildi, sonrada çeşitli ürünlerde ithalat izni verilmiş oldu. Bir atasözü vardır; “elden gelen öğün olmaz oda vaktinde bulunmaz” Yaşadıklarımız bugün tamda bu atasözünü andırıyor.
Vatandaş ucuz et yiyebilsin diye 2010 yılından günümüze canlı hayvan ve et ithalatı yapılıyor. İthalata ödenen para 5 milyar dolara yaklaştı. Vatandaş yeteri kadar ve ucuz et yiyebildi mi? Evet demek için rakamlara bakmak gerekir. Dünya et tüketimi( kırmızı ve beyaz) kişi başı 45 kg, gelişmiş ülkelerde 80 kg, bizde ise 35 kg. ( 12 kg kırmızı) takdir milletimin.
İthalat yapılan 7 yıllık süreç sonunda ortalama kıymanın kg fiyatı 40 TL, kuşbaşının 45 TL, bonfilenin 70 TL’dir. Kıymanın fiyatı %130, kuşbaşı etin %115, bonfilenin %190 artmış.nKırmızı etteki fiyat tartışması sürerken, gözlerden uzak kalan beyaz etteki fiyat artışı da az değil! Bütün tavuk etinin 8,50 TL, tavuk pirzolanın 15 TL, kanatın 19 TL dir. Aynı 7 yıllık süreçte tavuk etinin fiyatı %113, tavuk pirzolanın %115, tavuk göğsünün %70, kanatın %255, budun %112 artış göstermiş. Gıda Komitesi’nin dikkatini çekmediği için beyaz etteki fiyat artışı gündeme gelmiyor. Ancak, halkımızın her geçen gün fiyatından ötürü ete ulaşması güçleşiyor.”