Son Güncelleme: 21 Ağustos 2017 21:20 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarımsal araştırma, eğitim ve yayım fonksiyonlarını yerine getirmeye çalışan kuruluşları arasındaki işbirliğini etkin hale getirmek, çiftçi sorunlarına çözüm bulunması ve geliştirilen yeni teknolojilerin çiftçilerimize aktarılmasını sağlamak üzere hazırlanan “Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri” kapsamında uygulanmakta olan “Mikrobiyal Gübre İle Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Azot Kapsamına Etkilerinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi Yayım Projesi” 2017 yılı faaliyetleri kapsamında, Çorum Mollahasan Köyü muhtarı Hulusi Aydaş’ a ait tarlada mikrobiyal gübre ile nohut ekim demonstrasyonu parselinde tarla günü düzenlendi.
Proje koordinatörü Enstitü Müdürlüğü araştırma görevlilerince; programa katılan İl Müdürlüğü teknik personeli ve çiftçilere, uygulama konusu olan “Mikrobiyal Gübre İle Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Azot Kapsamına Etkileri” hakkında bilgilendirme yapıldı. Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:
“Baklagillerde bakteri aşılamayla daha fazla ve kaliteli ürün alınması mümkün olduğu gibi, aşılama sonucu bağlanan azotun önemli bir kısmı, bitkinin hasat edilmesiyle topraktan kaldırılmasına rağmen, azotun bir kısmı da kökler vasıtasıyla toprakta kalarak toprakların verimliliğine katkı sağlamaktadır.
Günümüz modern tarım uygulamaları vasıtasıyla yoğun mineral gübre ve pestisit kullanımı sonucu ortaya çıkan olumsuzlukların mikrobiyal gübre kullanımı ile önüne geçilmiş olacaktır. Mikrobiyal gübrelerin kimyasal gübrelere oranla daha ucuz olduklarından girdi maliyetleri azalacak, hem çiftçi kazancına hem de ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacaktır.
Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan araştırma sonuçlarına göre oluşturulup tarımsal yenilik konusu olan “Mikrobiyal Gübre İle Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Azot Kapsamına Etkilerinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi” Yayım Projesi uygulamaları sonucunda halihazırda üretimi yapılan baklagillerde diğer üretim yöntemlerine göre oluşacak yüksek verimden dolayı farkındalık yaratılacağı dolayısıyla da üreticiler tarafından çok hızlı benimsenerek söz konusu tarımsal yeniliğin yayımının gerçekleşeceği çok kısa zamanda da yöre ve ülke ekonomisine büyük katkı yapacağı vurgulanarak, önümüzdeki yıllarda da ürün çeşitliliği ve verimliliğini artırmaya yönelik benzer proje uygulamalarına devam edilecektir.”