Son Güncelleme: 10 Eylül 2017 14:33 Çorum İHH Ofisi’ne yapılan Arakan kurban bağışları mazlum ve mağdur Müslümanlara ulaştırıldı. Çorumlular Kurban Bayramı’nda Arakan mazlumlarının da duasını aldı.
İHH İnsani Yardım Vakfı, bu bayramda zulüm gören Arakan Müslümanlarına 4 bin 550 hisse kurban dağıtımı gerçekleştirdi.
İHH 25 yılın verdiği güvenle bu yıl kurban organizasyonunu 5 kıtada 106 ülke ve bölgede gerçekleştirdi.
Çorum İHH Başkanı Selim Özkabakçı’nın verdiği bilgiye göre, kurban organizasyonu dolayısıyla dünyanın dört bir yanına dağılan İHH ekipleri, kendilerini dört gözle bekleyen kardeşlerine sadece kurban eti götürmekle kalmadı aynı zamanda onların acılarına ortak oldu. Ağırlıklı olarak kriz ve savaş bölgelerinde kurban çalışması yapan İHH ekipleri, bu ülkelerin yanı sıra dünyada Müslümanların yaşadığı ve ihtiyaç duyulan diğer bölgelere ulaşarak kurban kesimlerini ve dağıtımlarını yerine getirdi.
ZULUM ALTINDAKİ BÖLGEYE KURBAN ETİ
İHH, uzak Asya ülkesi olan ve büyük bir insanlık dramının yaşandığı Myanmar’ın bazı bölgelerinde ve katliamdan kaçarak Bangladeş’e göçen Arakanlı Müslümanların yaşadığı mülteci kamplarında kurban kesimleri yaparak mazlumlara kurban eti dağıttı.
İHH ekipleri, Müslümanlara yapılan zulmün bitmediği Arakan’da toplamda 4 bin 550 adet hisse kurban kesti. İHH, Bangladeş’te ise bin 925 adet hisse kurbanı keserek etlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.
İHH NELER YAPIYOR?
İHH ekipleri, Arakan’da ordu mensuplarının ve radikal Budist çetelerin katliamları sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan Arakanlı Müslümanlara hem Kurban yardımlarını ulaştırıyor hem de acil yardım çalışmaları kapsamında ihtiyaç duyulan gıda, giysi, branda, mutfak eşyası ve yaşam malzemelerinden oluşan ihtiyaç maddelerini onlara ulaştırmaya devam ediyor. Hem Myanmar hem de Bangladeş kamplarında ve sınır bölgelerinde olan İHH ekipleri, zor durumda kalan kardeşlerini yalnız bırakmıyor ve hayata tutunmalarını sağlamak için bütün gücüyle bölgede zor şartlarda çalışmaya devam ediyor.
AİLELERE ACİL YARDIM
Hâlihazırda Rohingya Müslümanlarına yardımlarını aralıksız sürdüren ve kurban çalışmaları için bölgede bulunan İHH İnsani Yardım Vakfı, katliamdan kaçanlara ilk günlerde acil gıda paketi ulaştırdı. Ayrıca her aileye 15 dolarlık nakdi yardımda bulundu.
Gıda yardımlarının yanı sıra İHH, her gün düzenli olarak Bangladeş sınırına ulaşan Arakanlı Müslümanlara yardımlarını sürdürdü. İHH ilk günden itibaren 2 bin aileye gıda yardımı, 400 aileye branda, tente, mutfak ve yaşam malzemesi dağıtımı gerçekleştirdi. İHH ekipleri tüm bunların yanında bölgede ilk etapta 500 kişiye sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirmişti.
YARDIMLAR SÜRÜYOR
İHH, gece boyu sınıra ulaşan insanlara anlık olarak hazır gıda dağıtımı yapmaya devam ediyor.
ACİL İHTİYAÇ LİSTESİ
-Gıda malzemeleri
-İlaç ve Tıbbı malzeme
-Branda
-Çocuk maması
-Elbise
-Hijyen ve yaşam malzemeleri
ARAKAN HAKKINDA BİLGİ
Yaklaşık 250 yıldır Myanmar’ın batısındaki Arakan (Rakhine) eyaletinde baskı ve şiddet altında yaşayan Rohingya Müslümanları farklı tarihlerde defalarca katliama uğradı. 1942 yılında Müslüman kadınlara tecavüz edip mızraktan geçiren Budist çeteler, 150.000 Arakanlı’yı katletti. Benzer olaylar daha sonra defalarca tekrarlandı. Budist saldırılar sonucu Haziran 2012’de yine binlerce Müslüman katledildi.
Ekim 2016’da başlayan askeri şiddet ve baskılar neticesinde yaklaşık 100 bin insan yerlerinden edildi. 75 binden fazla insan Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesinde bulunan ve dünyanın en kötü kampı olarak bilinen Kutupalong Kampı ve çevre bölgelerine yerleşmek zorunda kaldı. Yakılan köyler ve baskılar neticesinde yaklaşık 30 bin insan Arakan içinde yerlerini değiştirmek zorunda kaldı. O tarihten bu yana yüzbinlerce Arakanlı yardıma muhtaç hale geldi.
Evlerini terk ederek Bangladeş’e sığınan Arakan müslümanları dünyanın en kötü şartlarında mülteci kamplarında hayatta kalmaya çalışıyor.
Son olarak Arakan bölgesindeki çatışmalar 10 polisin öldürülmesiyle yeniden başladı. Polislerin ölümünden Rohingya Müslümanlarını sorumlu tutan Myanmar hükumeti ve çeteler, bölgede insan avına çıktı. Binlerce kişinin öldüğü, on binlerce kişinin de işkence gördüğü katliamdan kaçan Rohingyalar ise sınırda Bangladeş polisi tarafından geri çevriliyor.
OLAYLARIN BİLANÇOSU
Myanmar’da 10 günde 700’den fazla ev, cami, Kuran kursu, medrese, okul ve dükkân yakıldı; 35’e yakın köy boşaltıdı. Bangladeş hükümeti mülteci girişini engellemeye çalışsa da son birkaç günde 20 binden fazla Müslüman yasa dışı yollarla Bangladeş’e giriş yaptı. Yaklaşık 60 bin Müslüman ise sınırı geçemediği için dağlık bölgelerde hayatta kalmaya çalışıyor.
Rohingya Müslümanlarına yardımlarını aralıksız sürdüren ve kurban çalışmaları için bölgede bulunan ekiplerimiz, katliamdan kaçanlara acil gıda yardımı ulaştırmaya devam ediyor.