Son Güncelleme: 10 Ekim 2017 18:21 Sağlık-Sen Çorum Şubesi, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hasta yakınları tarafından sağlık çalışanlarına yapılan şiddeti protesto etti.
Sendika yetkilileri yaptıkları açıklamada, şiddetle ilgili olaya sebebiyet verenlerin hak ettikleri cezayı almaları için yetkilileri göreve davet etti.
‘30’A YAKIN HASTA YAKINI FİZİKSEL SALDIRIDA BULUNDU’
Sendika adına hastane önünde açıklama yapan Sağlık-Sen Çorum Şubesi Basın ve İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Hacı Nuri Lafcı, S.K. isimli bir hastanın sabah 05.00 civarında Hastanenin acil servisine getirildiğini, acildeki müdahalenin ardından hasta zaman kaybettirilmeden koroner anjiyografi ünitesine alındığını, hasta yakınlarına durumun ciddiyeti ve hastanın hayati tehlikesi hakkında bilgilendirme yapılmasına rağmen, 30’a yakın hasta yakını bağırarak doktor, hemşire, güvenlik görevlisi ve hastane personeline fiziksel saldırıda bulunduğunu söyledi.
‘GÜVENLİK GÖREVLİSİNİN KOLU KIRILDI’
Özel güvenlik görevlisi Enes Bolat’ın da kolu kırıldığını ifade eden Lafcı, koroner anjiyografi odasının kapısı kırılarak, tüm aletlerine zarar verilerek insanlık dışı bir olayın yaşandığını dile getirdi.
Acil servisi basan hasta yakınlarının, koroner anjiyografi servisinin bir kısmını kullanılamaz hale getirerek, sağlık çalışanlarını darp ettiğini vurgulayan Lafcı, “Sağlıkta şiddet uygulayanların tutuklu yargılanmasını sağlayan yasanın çıkmasına öncülük eden sendika olarak, bu yasanın uygulanması ve şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması konusundaki çağrımızı yineliyoruz. Sağlıkta şiddeti önlemek için toplumsal bilincin artması gerekmektedir. Ancak bu dönüşüm sağlanana kadar şiddeti önleyici tedbirler almadıkça ve şiddet uygulayanlara caydırıcı cezalar verilmedikçe, yapılan çalışmalar şiddeti önlemede yetersiz kalacaktır. Milletimize çağrımız, şiddet uygulayanlara ilk tepkiyi olay anında orada bulunan vatandaşlarımızın göstererek, sağlık çalışanlarına sahip çıkmasıdır. Sağlık çalışanları bu ülkenin her coğrafyasında, her türlü zorluğa ve yoğun çalışma şartlarına karşın sağlık hizmeti vermeye çalışmaktadır” dedi.
‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMİYOR’
Sağlık çalışanlarının uzun süredir kendilerini güven içinde hissetmediğini ve şiddete uğrama kaygısı içinde çalıştığını kaydeden Lafcı, “Sağlık çalışanının hayatı devletin sorumluluğundadır, sağlık çalışanları uzun süredir kendilerini güven içinde hissetmemekte, şiddete uğrama kaygısı içinde çalışmaktadırlar. Sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesine yönelik tedbirlerin gözden geçirilmesi ve şiddet uygulayanlara yönelik gerçekleştirilecek yasal müeyyidelerin yeniden gözden geçirilmesi bir zorunluluktur” diye konuştu.
‘HAK ETTİKLERİ CEZANIN VERİLMESİ LAZIM’
Lafcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bilinçsizce gerçekleştirilen bu menfur saldırıların faillerine hak ettikleri cezanın verilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra, sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlayacak tedbirlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği gibi, sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik Sağlık-Sen olarak sunduğumuz önerilerin önemi bir kez daha acı bir şekilde ortaya çıkmıştır.
Yetkilileri de sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması konusundaki sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Halen yürürlükte olan ve sağlık çalışanları ile hastaları karşı karşıya getiren hasta hakları yasasının da bir an önce değiştirilmesi konusundaki sağlık çalışanlarının beklentisini bu basın açıklaması vesilesiyle yetkili mercilere bir kez daha hatırlatıyoruz.”