Son Güncelleme: 11 Ekim 2017 17:30 İŞKUR, Çorum genelinde 449 işyerini ziyaret ederek eleman ihtiyaçlarını tespit etti.
Yapılan açıklamaya göre, piyasanın önde gelen faaliyetleri arasında ‘İmalat, Toptan ve Perakende Ticaret ve İnşaat’ sektörleri yer alıyor.
Çorum genelinde 20+ istihdamlı işyerlerinin %20,7’sinde 659 kişilik açık iş olduğu tespit edildi. Çorum’da açık iş oranı %2,7 olarak hesaplandı ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör %15,6 ile ‘Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler’ oldu.
Açık işi en çok olan işyerleri %50 oranı ile Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler sektörü ve %29,1 ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler ‘Makine Montajcısı, Makineci (Dikiş), Konfeksiyon İşçisi.’ Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri ‘Fiziki ve Bedensel Yeterlilik, Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe ve Takım Çalışması.’
İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok ‘İŞKUR ve Akraba-Eş Dost’ aracılığı ile arıyor.
Araştırma kapsamındaki 20+ istihdamlı işyerlerinin %43,8’inde bin 23 kişinin temininde güçlük çekiliyor. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler ‘Makineci (Dikiş),Tuğla İmal İşçisi, Seramik İmal İşçisi, Konfeksiyon İşçisi, Kaynakçı (Oksijen ve Elektrik), Beden İşçisi (Genel), Gaz Altı Kaynakçısı, Beden İşçisi (İnşaat), Garson (Servis Elemanı) ve Kamyonet Şoförü’ meslekleri.
Çorum’da 20+ istihdamlı işyerlerinde 916 kişilik istihdam artışı bekleniyor. İşverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 3,9 oranında artmasını öngörüyor En fazla istihdam artışı beklenen sektörler ‘İmalat, İnşaat, İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri’.
‘Makineci (Dikiş), Tuğla İmal İşçisi ve Konfeksiyon İşçisi’ mesleklerinde istihdam artışı beklenirken, ‘Elektrik Teknisyeni, Beden İşçisi (İnşaat) ve Betonarme Demircisi’ mesleklerinde istihdam azalışı beklentisi var.