Son Güncelleme: 30 Kasım 2017 16:23 Çorum İHH Başkanı Selim Özkabakçı, Suriye savaşı ve vakfın insani yardım bilançosunu özetledi.
İHH Olarak Aralık ve Ocak aylarında Suriye için insani yardım kampanyamız başlayacağını duyuran Özkabakçı, “Çorum halkının nakdi ve ayni (kuru gıda, yeni kıyafet) yardımlarını mazlumlara ulaştıracağız. Hayırsever halkımızı kampanyamıza destek olmaya davet ediyoruz. Kampanyamıza katkı sağlayacaklar Eşref Hoca Caddesi Çorum İHH Ofisimize gelerek bize ulaştırabilirler, ya da 0364 2242620 – 0538 8777655 numaralı telefonlardan bizlere ulaşabilirler.” dedi.
Savaşın başlangıcından bu yana İHH’nın Suriye’de acil temel ihtiyaç, barınma, sağlık, eğitim, yetim, insani diplomasi alanlarında çalışmalar yaptığını hatırlatan Özkabakçı, açıklamasının devamında şu bilgileri verdi;
“Mart 2011 ve Temmuz 2017 tarihleri arasında İHH olarak Suriyeli mültecilere 820.082.233 TL tutarında yardım ulaştırdık. Suriye’de yapmış olduğumuz İnsani Yardım Çalışmaları: Suriye’deki çalışmalarımız 9 koordinasyon merkeziyle devam ediyor. Mart 2011 ile Temmuz 2017 arasında 12 bin tırlık insani yardım ulaştırıldı. 150 binden fazla insanın yaşadığı 6 konteyner kent ve 25 çadır kent kuruldu. Reyhanlı’da 990 yetimin yeni evi olması için büyük bir çocuk yaşam merkezi inşa edildi. 2 binden fazla esir ve yaralının serbest bırakılması sağlandı. Bir üniversite ve 29 okul açıldı, 160 binden fazla öğrencinin eğitim ihtiyaçları karşılandı. 683 ambulans ve 25 TIR ilaç gönderildi. Sakat kalanlar için 3 protez merkezi kuruldu. 36 su kuyusu, 16 su deposu açıldı. Halen günde 750 bin ekmek üretiliyor, 60 bin kişilik yemek hazırlanıyor. Her ay 10 binden fazla yetim çocuğa yardım yapılıyor. Kurulan 11 yetim evinde 2 binden fazla yetim kalıyor. 2011’de rejimin katliamlarıyla başlayan çatışmaların yayılması ve yoğunlaşmasıyla en az 450 bin insanın hayatını kaybettiği Suriye’deki savaş vahim bir insani krizin doğmasına sebep oldu. BM verilerine göre 6 milyon insan yaşadığı yeri terk edip Suriye içinde başka bölgelere göç etti. 5 milyon insan ise başka ülkelere sığındı. Halen tahmini 1 milyon kişi, kuşatma altındaki bölgelerde yaşıyor ve temel hayat kurtarıcı yardımlardan ve insani destekten mahrum bırakılıyor. Hapishanelerdeki işkence ve kötü muamelenin kontrolden çıktığı Suriye’de savaşın başlangıcından bu yana 120 binden fazla kişi hapsedildi veya kayboldu, en az 12 bin insan hapiste öldürüldü. Kimyasal silahların, misket ve varil bombalarının hiç çekinmeden kullanıldığı ülkede 20 binden fazla çocuk hayatını kaybetti. Küresel güçlerin menfaat çatışması altında büyük bir yıkım ve mağduriyetin yaşandığı Suriye’de evlerin üçte biri, hastane ve eğitim kurumlarının yarısı yıkıldı; kadim şehirler yerle bir edildi.
Verdiğimiz bilgiler, 25 yıllık zorlu coğrafya ve saha tecrübesiyle insanlığın sorunlarına karşı mücadele etmek için var olan İHH’nın, çatışmaların başladığı ilk günden bu yana, Mart 2011 ile Temmuz 2017 tarihleri arasındaki Suriye faaliyetlerini içeriyor.
İHH İnsani Yardım Vakfı olarak 25 yıldır dünyanın neresinde olursa olsun sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış; savaş, doğal afet gibi sebeplerle mağdur olmuş, zulme uğramış bütün insanlara gerekli insani yardımı ulaştırmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmesini önlemek için faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Çalışmalarımızı yürütürken Türkiye ile birlikte dünyanın dört bir yanında yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik duygusunun gelişmesini önceliyor, buna yönelik birçok sosyal ve kültürel proje üretiyoruz. Mağduriyet yaşanan bölgelerde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının geliştirilmesi adına öncü ve rol model olma vazifesini üstleniyor; acil yardımların yanı sıra bölge halkına hizmet verecek, ülkelerin kalkınmasına destek olacak okul, yetimhane, cami, su kuyusu, kültür merkezi, sağlık ocağı, hastane gibi kalıcı eserler inşa ediyoruz. Devletlerarası diplomasinin yeterli olmadığı ve insanların mağdur olduğu her bölgede insani diplomasi çalışmaları yaparak sorunların çözülmesi adına arabuluculuk vazifesi yürütüyoruz. Çünkü biz iyiliği tüm dünyaya yaymak için çalışıyoruz.
2007 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülen İHH İnsani Yardım Vakfı’na T.C. Bakanlar Kurulu’nun 04.04.2011 tarih ve 2011/1799 sayılı kararı ile vergi muafiyeti tanınmış, kamu yararına çalışan vakıf statüsü verilmiştir. İHH İnsani Yardım Vakfı; Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na (OIC) danışman statüsünde üye, İslam İşbirliği Teşkilatı İnsani Fonu’na (OICHF) meclis üyesi olmakla birlikte; İnsani Forum (THF), Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV), İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği’ne (İDSB) üyedir.”