Son Güncelleme: 8 Aralık 2017 09:42 Çorum merkeze 22 kilometre mesafede bulunan Akyazı Köyü, 35 haneden oluşan, 150 nüfusun yaşadığı köy halkı 2 B kapsamında değerlendirilmeyen arazileri için vergi borcu sıkıntısı yaşıyor.
Merkeze yakın olması nedeniyle göçün ciddi boyutta yaşandığı köyün geçim kaynağı, her köyde olduğu gibi tarım ve hayvancılık.
Ancak, tarım konusunda Akyazı Köyü’nün 1952 yılına dayanan çok ciddi bir sıkıntısı var.
Köyde orman vasfını yitirmiş olmasına rağmen 2B kapsamında değerlendirilmeyen yaklaşık 500 dönüm araziyi ekip-biçen köylüler, 1992 yılında yapılan Tapu Kadastro çalışmasından buna yana vergi borcu kıskacında adeta çırpınıyor.
Vergi Dairesi tarafından orman arazisini kullandıkları için borç çıkarılan vatandaşlar, bilerek veya bilmeyerek ödenmeyen borçlardan dolayı bugün çok ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıyalar.
Borçlarından dolayı Taşınır mallarına ve taşınmaz gayrimenkullerine haciz konulmuş, her hangi bir satış, alış veya kredi kullanma gibi imkanlardan yararlanamıyorlar.
Defterdarlık tarafından köylülere hemen her yıl borç bildirgesi, ödeme ihbarı gönderiliyor.
Köylülerden birinin 2 bin 759 lira olan asil borcu yıllardır süre gelen gecikme zammı bile birlikte 8 bin 295 lira olmuş.
Köy muhtarı Veysel Kaymak da konuyu Valiliğe ilettiğini, ancak bir gelişme yaşanmadığını belirtiyor.
Ormanın ortasında bulunan ve etrafı ağaçlarla çevrili arazinin tapulu olduğunu anlatan Muhtar Veysel Kaymak, orman ile hiçbir alakası olmayan köy kenarında bulunan arazinin orman arazisi olarak gözüktüğünü dile getirerek, yaşanan sıkıntıyı farklı bir boyut kazandırdı.
Köylüler bu sıkıntılı durumdan kendilerini kurtarmak için başta Vali Necmeddin Kılıç olmak üzere yetkililerden yardım istiyorlar.
MİRAS YERİNE BORÇ KALDI
Akyazı Köyü’nde tüm köylüler, orman arazisi konusunda yaşanan sıkıntıdan dolayı borçlu.
1952’den beri ekip, biçtikleri arazilerinin orman vasfını kaybetmesine rağmen hala orman arazisi olarak görülmesinden dolayı devlete borçlanan vatandaşlar, borçlarının dedelerinden babalarına, babalarından kendilerine kaldığını, kendilerinden de çocuklarına kalacağını ifade ederek yetkililerden yardım istediler.
Kanal 101’e konuşan Köy sakinlerinden Hüseyin Aykaç, 1990 yılından beri orman arazilerine ücret ödediklerini belirterek, bu konuya bir çözüm getirilmesini istedi.
Aykaç, orman arazisini işgal ettikleri için her yıl ödeme yapmak zorunda kaldıklarını anlatırken, arazilerin verimli olmadığını, ancak köyde oturdukları için mecburen ekmek zorunda kaldıklarını vurguladı.
Köyden gitmek istemediklerini, ama bu şekilde devam ederse de köyü terk etmek zorunda kalacaklarını söyledi.
Bir köylü de arazisinin 2B kapsamına çıktığını, vergi borcunu yapılandırmasına rağmen vergi dairesinden borcu yoktur alamadığı için kredi kullanamadığını dile getirerek, “1950’li yıllara ait Yozgat’tan verilen tapunun olduğunu belirten dedemden babama, babamdan bana intikal etti, benden sonra da çocuklarıma intikal edecek hala sorun çözülemedi” ifadelerini dile getirdi.
Ali Alkaç isimli köylü de arazinin geçmişte orman olduğunu, ancak 50 yılı aşkın süredir arazinin ormanla alakasının olmadığını belirtirken, dedesinin ve babasının araziyi ücret karşılığı alındığını ileri sürdü. 30 bin TL hibe karşılığında köye dönülmesi yönünde hükümetin yaptığı çalışmaları da hatırlatan Ali Alkaç, “Benim çocuğum geldi, 30 bin lirayı da aldı köye geldi ne yapacak. Toprak yok, hayvan alsa yemi yok, arazisi yok ne yapacak. Ben ona veriyim 30 bin lirayı gelsin köye. Böyle köyün neyini geliştireceksin. Buradan yetkililere sesleniyorum; masa başında oturarak sorunlar çözülmez. Gelsinler halimizi görsünler” diye konuştu.
Mehmet Alkaç da 1952 yılında dedesinin amcasından tarlayı satın aldığını hatırlatarak, “O zaman 52 koyun sattı. Tapu yok, dedemden borçlar babama, babamdan da bana kaldı” dedi.
MUHTAR SORUNU ÇÖZMEK İÇİN ÇIRPINIYOR
Akyazı Köyü Muhtarı Veysel Kaymak, köylerinde yaşanan arazi sıkıntısı konusunda Vali Necmeddin Kılıç ve milletvekillerinden destek istedi.
Arazilerinin ormanla alakası olmadığı halde ormana bırakıldığını iddia eden köy muhtarı Veysel Kaymak, yıllardır köylülerinin ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtti. Konuyu Valiye aktardığını ve valinin de Tarım İl Müdürlüğüne talimat verildiğini anlatan Muhtar Kaymak, “İl Müdürlüğünden beni aradılar ve konuyla ilgileneceklerini söylediler, ama bir çalışma yapılmadı” dedi.
Köylerinde orman vasfını yitirmiş ve 2B kapsamına girmeyen arazilerinin tekrar kendilerine verilmesini talep eden Muhtar Kaymak, ayrıca bu konudan dolayı kendilerine kesilen vergi cezalarının da silinmelerini istedi.
Araziden çıkan mahsulün kesilen cezayı ödemeye bile yetmediğini anlatan Muhtar Kaymak, köylülerin bu konudan çok mağdur olduğunu dile getirerek Vali Necmeddin Kılıç’tan yardım istedi.
Köylerinde orman ortasında bulunan bazı araziler tapulanırken, ormanla alakası olmayan arazilerin bırakıldığını iddia eden Muhtar Kaymak, köylerinde 2B çalışmasının yapılmasını talep etti.
Köylülerin traktörlerine ve araçlarına vergi borçlarından dolayı haciz konulduğunu ve sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Muhtar Veysel Kaymak, bazı vatandaşların borçlarını ödemek için taksitlendirmesine rağmen borcu yoktur belgesi alamadıklarını ifade etti.
Arazileri kullansalar da, kullanmasalar da aynı cezaların geldiğini ileri süren Muhtar Kaymak, haberleri olmadan 2B arazilerinin ihalesinin yapıldığını ve köy dışından başkalarının ihaleye girerek arazileri satın aldığını ve kendilerine de daha yüksek bedelle satmaya çalıştıklarını kaydetti. 2B çalışmasından sonra arazi satışlarının da kullanan köylülere verilmesini isteyen Muhtar Veysel Kaymak, Vali Necmeddin Kılıç’a ilgisinden dolayı teşekkür ederken, sorunu çözümü için de kendisinden ve milletvekillerinden yardım beklediklerini sözlerine ekledi.(kanal101)