Son Güncelleme: 27 Şubat 2018 09:49 Hitit Üniversitesi tarafından Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulması düşünülen Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu için çalıştay yapıldı.
MYO tesislerinde gerçekleştirilen toplantıya Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Zeki Gül, Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, resmi kurum ve STK temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
Toplantıda ilk olarak Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Hitit Üniversitesi Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile ilgili hazırlanan rapor hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Bu çalışmanın üniversitenin sanayi ile ortak işler yapmasının önünü açacak projelerin bir parçası olduğunu belirten Rektör Alkan, “Bu kapsamda üniversite olarak pek çok çalışmaya imza atmıştık. Özellikle yaptığımız bu toplantı OSB’de açılacak olan Meslek Yüksekokulunun verimli olup olmayacağı, yapılabilirliği veya hangi modelle yapılması gerektiğine dönük bir çalıştaydır” dedi.
Üniversite sanayi işbirliğinin üniversitelerde bilgi birikiminin bilimsel gücün her anlamda bulunduğu bölge başta olmak üzere tüm Türkiye’ye ve Dünyaya aktarılması olduğunu kaydeden Rektör Alkan, “Bundan sonra Üniversitelerin bulundukları bölge ile işbirliğine gitmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bizde bu konu da Üniversite politikası olarak uzun zamandır elimizden geldiği kadar birşeyler yapmaya çalışıyorduk. Bu konu da çıkan yasalar ve Sayın Cumhurbaşkanımızın YÖK’e talimatları elimizi güçlendirdi” şeklinde belirtti.
Rektör Alkan sözlerine konu hakkında hazırlanan sunumu katılımcılarla paylaşarak devam etti.
OSB MYO İÇİN POLİS OKULU ARAZİSİ
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu yeri için OSB’de bulunan Polis Okulu arazini belirlediklerini kaydeden Rektör Alkan, “İlk olarak Meslek Yüksek Okulları Koordinasyon Kurulu oluşturduk. Sonrasında ise Meslek Yüksek Okullarından başlamak üzere 3+1 dediğimiz bir modelle dört dönemin bir döneminin tamamını ilgili sektörde geçirmelerine yönelik bir çalışma başlattık. Bunu sanayicilerimizin desteği ile yapabileceğimize inanıyoruz. Önümüzde ki yıl bu sisteme geçeceğiz” ifadelerini kullandı.
8 tane üniversitede Organize Sanayi Bölgelerinde Meslek Yüksekokullarının kurulduğunu belirterek sözlerine devam eden Rektör Alkan, bu MYO’ların doluluk oranlarına değinerek, “En ciddi doluluk oranına sahip olanlar Ankara’da Hacettepe ve Gazi Üniversiteleridir. Bizim burada ki amacımız üniversitede bilgi birikimini ilgili sektörler paylaşmaktır. Bunun için sanayicimizin ihtiyaç duyduğu programların Organize Sanayi Bölgemizde açılacak olan bir Meslek Yüksekokulu bünyesinde değerlendirerek orada eğitimine devam etmesi veya yeni bir Meslek Yüksekokulunun açılmasıdır” şeklinde kaydetti.
‘İŞDÜNYASI İSTİHDAM GARANTİSİ VERMELİ’
MYO’larda hayata geçirecekleri 3+1 modelini gelecek yıl uygulamaya başlayacaklarını ifade eden Rektör Alkan, “Bu konuda kararlıyız. Sadece öğrencilerin tümünün bir dönem boyunca istihdamını sağlayacak sektörler konusunda bazı işbirlikleri yapmamız gerekiyor. Bu toplantının amacı da 3+1 modeline zaten geçtik. Bu modeli OSB’de bir MYO açıp bu çalışmayı oraya mı taşıyalım yoksa nasıl yapalım arayışıdır. Burada binada ve arsada sorun yok. Arsa tahsisi zaten yapıldı. Bina konusunda da Sayın Valimiz destek verecek. Ancak içinin doldurulması noktasında iş dünyamız bizden hangi bölümleri istiyorsa ama mutlaka istihdamını garanti etmek kaydıyla burada eğitimin devamını yada tamamını orada sürdürebiliriz. Ancak bu konu sizlerden gelecek talebe göre şekillenecek” dedi.
OSB MYO’nun yeri olarak ise eski Polis Okulu ve arazini belirlediklerini açıklayan Rektör Alkan, “Eski Polis Okulu bölgesinde pek çok bina var. Orada toplamda irili ufaklı 5 tane blok bulunuyor. Yaptığımız çalışmalarda bunlardan bazısının yıkılması bazısının ise iyileştirilebileceğine kanaat getirildi. Bu bölge bize tahsis edildi” ifadelerini kullandı.
‘CİDDİ ARA ELEMAN EKSİKLİĞİ VAR’
Daha sonra konuşan Vali Necmeddin Kılıç ise Çorum’un potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, “Çorum’un beşeri sermayesi çok zengin. Ama bu insan unsurunu yan yana getirip takım oluşturmamız lazım. Bunun içinde stratejik plan hazırladık. Stratejik planda motor görevini ise Üniversitemiz üstlendi. STK’lar ve bürokrasimize ise destek verdi. Şuan da elimize 2023 hedeflerine yürüyen Türkiye’de üst planlara uyumlu bir alt planımız var. Bu planların hayata geçirilmesi aşamasında Üniversitemizin bilgi birikiminin olabildiğince bürokrasimizle birleşerek sivil toplumumuzla birleşerek alana yansımasıdır. Son bir yıldır hem Üniversite sanayi işbirliği hemde Üniversite bürokrasi işbirliği oldukça iyi gidiyor. Bunun da meyvelerini yavaş yavaş almaya başlıyoruz. Eğitim sahada olursa iyi oluyor. İşte biz tamda bunu yapmaya çalışıyoruz. Meslek Yüksekokulunu bitirenler sanayicinin ihtiyaç duyduğu ara elemanladır. Ciddi ara eleman eksikliği var. Bu ara elemanları yetiştirirken sanayi havasını soluyarak fabrika ortamında nasıl yaparız bunun için çalışıyoruz. Biz bir model arayışı içindeyiz. OSB’de Polis Okulu olarak yapılan 250 dönümlük bir arazi var” şeklinde belirtti. Vali Kılıç’ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.