Son Güncelleme: 7 Mart 2018 23:39 Deprem panelinde konuşma yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Özgür Kılıç, insanları depremin değil, binaların öldürdüğünü söyledi.
Çorum Valiliği, Hitit Üniversitesi, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın işbirliğiyle Deprem Haftası nedeniyle panel düzenlendi.
Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele Vali Necmeddin Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Suat Atmaca, AFAD Müdürü Elvan Kaya, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam yaptı.
BAYKAM: DEPREM KONUSUNDA BİRÇOK PROJE İÇERİSİNDE YER ALIYORUZ
Nurcan Baykam, depremin olmasını önleyemeyen bir doğa olayı olduğunu belirterek, “Deprem öldürmüyor, depreme dayanıksız binalar öldürüyor. Bu durumu düzeltmek, bilimsel çalışmalarla depremden en az zararla ortaya çıkmak biliminde bir sorunluluğudur. Hitit Üniversitesi olarak sadece eğitim misyonuyla değil deprem konusunda ilimize, ülkemize, dünyaya katkı anlamında birçok çalışma ve proje içerisinde yer alıyoruz.” dedi.
KILIÇ: DEPREME DAYANIKLI YAPILAR YAPMALIYIZ
Panelde konuşma yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Özgür Kılıç, Türkiye’nin büyük bir kısmının deprem kuşağında yer aldığını vurgulayarak, “Bu nedenle depremle yaşamaya alışmak zorundayız. Depreme dayanıklı yapılar yapmalıyız.” dedi.
‘ÇORUM’DA YÖNETMELİĞE UYGUN OLMAYAN BİNALAR VAR’
Çorum’da 2007 deprem yönetmeliğine uygun olmayan çok katlı binaların olduğunu da aktaran Kılıç, şunları söyledi: “Olası büyük ölçekteki bir depremle risk altındadır. Yapılarımızı depreme karşı hazırlamak için 2007 deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde denetlenmesi gerekiyor. İnsanları deprem öldürmez, binalar öldürür. Deprem Türkiye’nin kaçınılmaz bir gerçeği olmasına rağmen gerekli tedbirlerin yeterince alınmadığı görülmektedir.”
Konuşmaların ardından Öğretim Görevlisi Mehmet Nurullah Alkan Çorum ve Depremselliği, Yrd. Doç. Dr. Alper Cumhur Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı, Öğretim Görevlisi Hasan Baylavlı Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımında Beton Dayanımının Etkisi ve HİTÜ Kampüsü Beton Uygulamaları, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Ahmet Tekin Kentsel Dönüşüm ve Yapı Denetimi, AFAD İl Müdürü Elvan Kaya da AFAD ve Koordinasyon Hizmetleri konu başlıkları altında katılımcılara sunum yaptılar.
Vali Necmeddin Kılıç, depreme dayanıklı yeni bir proje başlattıklarını belirterek, “Çorum’un etrafındaki dağ ve tepelerdeki o sağlam zemin üzerinde yeni bir imar çalışmasıyla dubleks bahçeli evler yapacağız. Melikgazi bölgesi dediğimiz yere 3 bin konutluk bir proje. Bununla ilgili çalışmalarda devam ediyor” dedi.
‘ANADOLU COĞRAFYASI DEPREM BÖLGELERİ ARASINDA’
1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle düzenlenen panelde konuşma yapan Vali Necmeddin Kılıç da Anadolu coğrafyasının dünyanın deprem bölgelerinden bir tanesi olduğunu ifade ederek, “Avrupa’da tarih boyunca kolay kolay deprem olduğunu hatırlamıyoruz. Anadolu coğrafyası bir deprem coğrafyasıdır. Sebebi Suudi Arabistan yarım adası sürekli baskı yapıyor Anadolu’nun olduğu kitle her yıl 2 santim yaklaşınca baskıdan dolayı kırılmalar oluyor. Anadolu’da deprem olmaya da devam edecek.” dedi.
‘TEKNİĞE UYGUN BİNA YAPARSANIZ HİÇBİR ŞEY OLMAZ’
Her an depremle karşı karşıya olunduğunu bu yüzden tüm sistemlerin buna göre dizayn edilmesi gerektiğini de dile getiren Vali Kılıç, “Coğrafya merada hayvanlarını otlat, tarım arazisinde tarım yap diyor. Biz tarım arazisine ev yapıyoruz. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek var. Tekniğine uygun bina yaparsanız hiçbir şey olmaz. Bu işin tekniği ovalara, çürük zemine en fazla iki katlı ev yapmak. Çorum’da ovaya yerleşmişiz etrafımızdaki dağ ve tepeler bomboş. Japonlara Türkiye’nin en çok imrendiğiniz yer neresi diye sordum dağlarınız dediler. O dağlar bizde olsa diyorlar. Depremlerde ağır bedeller ödemiş bir müktesebatımız var. Depremle her an yüz yüze kalmakla mümkün bulunan bir gerçek deprem.” diye konuştu.
VALİLİĞİN PROJESİNDEN BAHSETTİ
Çorum Valiliğinin bir projesinden de bahseden Vali Kılıç, “Valilik olarak çok katlı binaların yerine iki katlı, üç katlı müstakil evlerden oluşan belki de Türkiye’de ilk olan bir proje başlattık. Adına da hobi bahçeleri dedik. Bununla ilgili bir çalışmayı tamamladık. Şuan bin civarında parseli halkımıza arz etmeye önümüzdeki ayda başlayacağız. Çorum’un etrafındaki dağ ve tepelerdeki o sağlam zemin üzerinde yeni bir imar çalışmasıyla dubleks bahçeli evler yapacağız. Melikgazi bölgesi dediğimiz yere 3 bin konutluk bir proje. Bununla ilgili çalışmalarda devam ediyor. Bunu başarabilirsek sağlam zemin üzerinde müstakil evler yaparak bir başka geleneğin de önünü açmış olacağız. Bu çalışmadaki temel sebeplerden bir tanesi de depreme karşı dayanıklı olması” diyerek sözlerini tamamladı.