Son Güncelleme: 12 Mart 2018 08:45 Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkanı M. Nuri Kolaylı, yerel gazetelerin ve basın çalışanlarının sorunlarının çözümü için başlattıkları girişimin olumlu sonuçlar verdiğini açıkladı.
Sektörle ilgili bazı düzenlemelere dair bilgiler veren Nuri Kolaylı, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Ne mutlu ki; yerel gazetelerimizden resmi ilan yayım bedellerinin ödenmesinde, geçmiş borç durumunu gösterir belge aranmasına ve varsa vergi borçlarının kesilerek ilgili vergi dairesine aktarılmasına dair değişikliğin uygulanması, Maliye Bakanı Naci Ağbal imzalı 9 Mart 2018 tarihli yazı ile 1 Ocak 2019 tarihine kadar uzatıldı.
Bu kararın alınması için TGK’ya üye bütün cemiyet başkanlarımız, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu gazete sahipleri temsilcileri Mustafa Arslan ve Şevket Erzen, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Başkanı Nazmi Bilgin ve BİK Genel Kurulu delegesi Şevket Karahan’la birlikte yurdun her köşesinde eş zamanlı çalışma başlattık.
BİK temsilcileri olarak bizler hükümet nezdinde sayısız girişimde bulunurken, Anadolu’nun hemen hemen bütün illerindeki cemiyet başkanlarımız da sorunu kendi milletvekillerine ileterek çözüme katkı istediler. Her birimizin sorunu yöremizdeki milletvekillerimize anlatması sonucu Maliye Bakanı’na konu defalarca iletildi ve bu sevindirici karar ortaya çıktı.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Yaşar Yıldız’ın davetlisi olarak basın mensuplarıyla kahvaltıda buluşacaktır. Başta BİK resmi ilan tarifesi artışı olmak üzere diğer sorunlarımızın da yer aldığı dosyamız Yaşar Yıldız tarafından Bakan Ağbal’a iletilecek.”
‘ANADOLU BASINININ DAYANACAK GÜCÜ KALMADI’
Sorunların Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na da dosya olarak sunulduğu hatırlatan TGK Genel Başkanı Kolaylı, söz konusu dosyada, resmi ilan fiyat tarifesi artışı hususunda şu görüşlere yer verildiğini kaydetti:
“Bilindiği gibi yerel basın için büyük önem taşıyan ‘resmi ilan fiyat tarifesinde’ 2017 yılında değişikliğe gidilmemiştir. Bu süre içinde gazete işletmelerinin girdi fiyatlarında olağanüstü artışlar söz konusu olmuştur. Dövize dayalı kâğıt, boya, kalıp ve başkaca sarf malzemelerindeki artış, personel ve işletme giderlerindeki artışların yanı sıra resmi ilanların sayısında düşüşler söz konusu olmuştur.
Bu zaman zarfında FETÖ hain darbe girişimin etkisi ile idareler doğrudan alım yolunu tercih etmiştir. Doğu ve Güneydoğu illerimizde bölücü terör örgütü nedeni ile gazete ilansız hizmet alımı ve yapım işleri ağırlık kazanmıştır. Acil alım, doğrudan temin, işleri bölme ya da tek kalemde toplama gibi ilandan kaçınma yöntemleri maalesef alışkanlık haline gelmiştir. Özel reklam gelirleri de bu dönemde önemli ölçüde düşmüştür.
Sonuç olarak; kamu görevi icra etmekte olan yazılı basınımızın hayatiyetini devam ettirebilmesi açısından resmi ilan fiyat tarifesinde yapılacak artış can suyu olacaktır.
BİK Genel Kurulu, 2017 Kasım ayı toplantısında Hükümete yaptığı çalışmayı arz etmiştir. İki yıllık enflasyon rakamlarının altında yapılan teklif Hükümetin kabulüne sunulmuştur. Tarifenin bir an önce kabul edilerek yürürlüğe girmesini bekliyor, Anadolu Basını’nın dayanacak gücü kalmadığının altını çiziyoruz.”
2018 yılının basının sorunlarının çözümünde önemli adımların atılacağı bir yıl olmasını dilediğini de belirten TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “Basın özgürlüğü, basın çalışanlarının yıpranma hakkı ve basında mesleki düzenleme sorunları başta olmak üzere yaşanan tüm sorunların çözümüne TGK olarak katkıda bulunmaya hazırız” ifadelerini kullandı.