Son Güncelleme: 2 Nisan 2018 15:45 Çorum’da ‘2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yürüyüş düzenlendi.
Gazi Caddesinden başlayarak kent meydanında sona eren yürüyüş sonunda katılımcılar otizme dikkat çekmek amacıyla mavi balonlar uçurdular.
Çorum Otizim Gönüllüleri Derneği Başkanı Emine İnal, dernek olarak amaçlarının otizmin farkındalığını fark ettirmek olduğunu belirterek, bugün bu amaca ulaşmanın gururunu ve heyecanını yaşadığını söyledi.
Otizmde erken teşhisin önemine dikkat çeken İnal, erken teşhis ve eğitimle birlikte otizmli çocukların normal hayata adapte olabildiklerine dikkat çekti. İnal, bu anlamda farkındalık oluşturmanın ve fark ettirmenin görevleri olduğunu belirtti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı önderliğinde sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla Otizm Eylem Planı hazırlandığını hatırlatan İnal, bu eylem planıyla otizmli bireyler ve aileleri ile ilgili çok önemli adımlar atılacağını açıkladı.
Hitit üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Yamaner ise Otizm Gönüllüleri Derneği ile birlikte iki yıldır beraber çalışmalara imza attıklarını belirterek, “Eski belediye başkanımız Muzaffer Külcü’nün destekleriyle otizmli çocuklara hareket eğitimi verildi. Hareket eğitimi çok önemli bir eğitim. Bu organizasyon bizi otizm değil de engelsiz yaşam köyü adı altında bir köy projesi üzerinde çalıştırıyor. Bunun için destek istiyoruz. Bu yaşam merkezini dünyada sayılı bir merkeze dönüştüreceğiz.
Gönül birliği yaparsak çok şeyin üstesinden geleceğimize inanıyorum. Çocukların yanı sıra ailelere sahip çıkmak zorundayız. Her şeyi devletten beklemek olmaz. Bütün halkımızı otizmli bireylere destek olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
CHP Çorum Merkez İlçe Başkanı İsmail Kalender ise, otizme dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinliklere katılımcı sayısının her yıl artmasının sevindirici olduğunu ifade ederek, “Otizmi fark et, kabul et bizimle yürü etkinilği çok başırılı oldu. Bizlerde farkındalık oluşturmak için sadece bu haftada değil bundan sonrada elimizden ne geliyorsa yapacağız. Otizmin fark edilmesi, kabul edilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Otizmin kapsamının genişletilerek çalışma yapılması gerekiyor. O çocuklarımızın da hayata dahil edilmesi ve birlikte yaşama hepimizin davet etmesi gerekiyor” diye konuştu.
Otizmli bireylerle ilgili bireylerin kendi kendini sorgulamasının tamda zamanı olduğuna vurgu yapan Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan’da,”Çorum Belediyesi olarak bugüne kadar sosyal belediyecilik anlamında tüm engel gruplarına ve otizmli bireylere destek verdik. Bundan sonra tüm engelli bireylere destek vermeyi sürdüreceğiz. Otizm hepimizin sorunu hep beraber üstesinden gelebiliriz. Bugün toplumun bütün kesimleri burada. Bu birlikteliğin çözümlere dönüşmesi gerekiyor. Otizmlilere hayatta hak ettikleri yaşam alanını açmamız onlara rahat nefes alabilecek bir yaşam sunmamız için bugünler fırsattır. Otizm derneğine fedakarca çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu tür çalışmalar birkaç gönüllü insanın omuzlarında kalıyor. Bu etkinlikler yapılıyor sonrasında o insanlar problemleriyle baş başa kalıyor. Biz kamu kurumları, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları olarak o yükü almamız gerekiyor. Çorum Belediyesi olarak üzerimize düşen ne görev varsa yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz” ifadelerini kullandı.