Son Güncelleme: 17 Ağustos 2018 09:58 Çorum İl Sağlık Müdürlüğü Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları Kist Hidatik hastalığı konusunda uyaran bir açıklama yaptı.
Kist hidatik, insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölümüne sebep olabilen bir hastalık olduğunu belirterek, “Hastalık insanlara kedi, tilki ve özellikle de köpekler tarafından bulaştırılmaktadır. Köpeklerin bağırsaklarında yaşayan parazit yumurtaları köpek dışkısı ile çevreye atılır. Kurumuş köpek dışkısı içindeki yumurtalar rüzgarla uçuşur ve etrafa yayılarak, yiyecek ve içeceklerin üzerine konabilir. Meyve ve sebze gibi yiyecekler bu yumurtalarla kirlenir. Bu şekilde kirlenmiş yiyeceklerin yenilmesi, rüzgar ile uçuşan yumurtaların, solunum yolundan girmesi ve paraziti taşıyan köpeklere dokunulduktan sonra ellerin iyice yıkanmaması hastalığın insanlara bulaşmasına sebep olarak insanların ve otçul beslenen koyun, keçi, sığır gibi hayvanların iç organlarında kist oluşturmaktadır” denildi.
Yapılan bilgilendirmede hastalıktan nasıl korunulacağı konusunda ise şu bilgilere yer verildi;
“İç organlarında kist oluşan bu hasta hayvanların kesilmesi ve pişmemiş kistli sakatatlarının köpeklere yedirilmesi, hastalığın tekrar köpeklere bulaşmasına neden olmakta, böylece hastalıkta bir döngü meydana gelmektedir. Bu nedenle, pişmemiş kistli organların köpeklere yedirilmemesi, derin çukurlara gömülmesi bu döngünün kırılmasında hayati öneme sahiptir.
Belirtiler
Hastalık insanlarda hiçbir belirti vermeyebileceği gibi, yerleştiği organa göre gösterdiği belirtiler değişebilir. Kistler karaciğere yerleşince bulantı, kusma, koyu renkli idrar, karın ağrısı ve karında şişkinlik olabilir. Kistlerin patlaması sonucu hastalık ölümle sonuçlanabilir.
Korunma yolları
1. Kurban Bayramında kestiğiniz hayvanların kistli sakatatlarını köpeklere ve diğer etçil hayvanlara yedirilmemeli, derin bir çukura gömülmelidir.
2. Köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemelidir.
3. Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olacak şekilde, çiğ yenen sebze ve meyveler ise bol su ile iyice yıkadıktan sonra tüketilmelidir.
4. Kaynağını bilmediğiniz sular içilmemelidir.
5. Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır. Bu nedenle, özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır.
6. Köpeklerinizi yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalıdır.
7. Köpekler çocukların oyun oynadıkları oyun bahçesi, park, okul bahçesi gibi yerlerde gezdirilmemelidir.”