Son Güncelleme: 10 Eylül 2018 17:32
Çorum Fırıncılar ve Simitciler Esnaf Odası Başkanı Seyit Arslan, doların artışını bahane edip fiyatları yükselten un fabrikalarına tepki gösterdi.
Son günlerde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, en çok fırsatçıların işine yaradı. Geçtiğimiz hafta 70 liraya satılan 50 kilogramlık bir çuval unun fiyatı 100 liraya çıktı. Mecburi olarak yüzlerce çuval un almak zorunda kalan fırıncı esnafı iflas noktasına gelirken, doların artışını bahane edip fiyatları yükselten fabrikalara tepki gösterdi. Çorum Fırıncılar ve Simitciler Esnaf Odası Başkanı Seyit Arslan, yaşananlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
BAKANIN AÇIKLAMASI BİZİ ÜZDÜ
Arslan, yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “Tarım ve Orman bakanımız Bekir PAKDEMİRLİ’nin 06/09/2018 tarihinde yaptığı açıklamaya istinaden açıklama yapmayı esnafım ve kendim adına mecburiyet hasıl olmuştur. Sayın bakanımızın halkın ekmeğiyle oynatmayacağım beyanı biz fırıncı esnafını derinden yaralamıştır. Biz fırıncı esnafı olarak en ağır meslek gurubunun bireyleriyiz. Gecesi gündüzü olmayan, hiç bir sosyal etkinliği bulunmayan, Pazar yüzü görmeyen, Düğün Bayram nedir bilmeyen çocuğuna ve ailesine vakit ayıramayan tek prensibi halka hizmet olan meslek grubuyuz.
UN FİYATLARINA % 35 ZAM OLDU
Son günlerde ekmek ve un konusunda sektörle alakası olmayan herkesin değerlendirmede bulunarak sayın bakanımızı yanlış bilgilendirdikleri gün gibi ortadadır. Sayın Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu yönetim kurulu başkanı Eren Günhan Ulusoy’un açıklaması çok acizane bir açıklamadır. 45 gün önce ortalama 70 tl’ye alınan bir çuval unu şu anda 95 tl’ye satacağım diye ilan etmiştir. 45 gün içinde % 35 zam yapıp 95 tl üzerinde un satmayacağım diye açıklama yapmıştır. 95 tl’ye vereceği unun tek başına yani paçalı olmadan ekmek yapabileceğimize garanti veriyor mu? Milli duruş gösteriyorsa 45 günde ne değişti ? Yüzde 35 zammı hangi esnaf göğüsleyebilecek, % 35 zammı neden yaptı ?
BİZLER EKMEĞE ZAM İSTEMİYORUZ
Birde Türkiye’deki kurumsal marketlerin bir açıklamasına değineceğim. Bütün ürünlerde A’dan Z’ye zam yaptılar veya paket gramajlarını düşürdüler. Bu kurumsal firmalar ekmeğini kendileri üretmiyor. Ekmeği fırıncı esnafından tedarik ediyorlar. Tamamen her şeyi fırıncıya ait olan üretimi, nakliyesi, kalan ekmeğin iadesi ve can yakan yüzde 35 iskonto oranıyla ekmek satın almaktadır. Ödemeleri ise 75 ila 90 gün arasında yapılmaktadır. Kurumsal firmaların bütün ürünlerde yaptığı zammı çekerek ekmekten iskonto almayarak tekrar bir söz vermesini ve milli duruşlarının inandırıcı olmasını istiyoruz. Bizler ekmeğe zam istemiyoruz. Bizlerin tepkisi döviz kurunun artışıyla birlikte bütün temel gıda maddelerine uygulanan zamlardır. Bunlar sadece un değil maya, odun, kömür, tuz, elektrik, doğalgaz ve bütün ambalaj ürünlerine uygulanan zamlardır. Biz inanıyoruz ki halkımızında bizi yalnız bırakmayacağını bizlere sahip çıkacağını hiç kuşkusuz inanıyoruz bizler sadece fırıncı esnafının hakkı neyse onu istiyoruz.