Son Güncelleme: 12 Eylül 2018 10:52 Çorum Sağlık İl Müdürü Ömer Sobacı, prostatın erkekler arasında tüm dünyada akciğer kanserinin ardından en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu bildirdi.
Sobacı, 15 Eylül Dünya Prostat Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, prostat kanserinin kesin nedenlerinin henüz bilinmediğini ve yaş ilerledikçe kişinin prostat kanseri olma riskinin arttığını belirtti.
Baba ve kardeş gibi birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riskinin diğer insanlara göre iki kat daha yüksek olduğunu ifade eden Sobacı, şunları kaydetti:
“Prostat, erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezidir. Mesanenin (idrar kesesi) altında yer alır. Prostatı oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu prostat kanseri gelişebilir. Hayvansal gıdalarda bulunan yağlar, tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve kırmızı etten zengin, sebze ve meyveden fakir beslenme alışkanlığı prostat kanseri riskini arttırabilmektedir. Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez.
– Sık idrara çıkmak belirtisi olabilir
Kanser dokusu büyüdükçe sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, zor idrar yapma, ağrılı idrar yapma, kanlı idrar ve kanlı meni gibi bazı şikayetler ortaya çıkar. Bu şikayetlerin olması prostat kanseri olduğunu göstermez ama bir ipucu olabilir. Bu yakınmalardan en az biri olduğunda, üroloji (bevliye) uzmanına başvurulmalıdır.”
Erken tanı ve tedavinin hayat kurtarıcı olduğuna dikkati çeken Sobacı, “Tüm kanserlerde olduğu gibi sebze ve meyveden zengin, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, yürüme, koşma, bisiklete binme ve yüzme gibi fiziksel aktivite yapma, sağlıklı kiloda olma ve bu kiloda kalma prostat kanseri riskini azaltabilir.” ifadelerini kullandı.