Son Güncelleme: 18 Mayıs 2019 09:49 Çorum Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Dil Edebiyat Derneği Çorum Şubesi tarafından bu yıl 6’ıncısı gerçekleştirilen “Çorum Okuyor” projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, çocukları okumaya teşvik edememek gibi bir problem olduğunu belirterek, “Çocuklar okumuyor değil, çocukları okutamıyoruz. Onları okumaya teşvik edemiyoruz. Çocukları okumaya teşvik etmek durumundayız” dedi.
Çorum Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ile ortaklaşa başlatılan ‘Çorum Okuyor’ projesinin final programı dün gerçekleştirildi.
Buhara Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Özcan Kuşçu, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Turhan Candan, bazı okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
KUŞÇU: GENÇLERİ KİTAPLA BULUŞTURMAK GELECEĞE ÖNEMLİ BİR YATIRIMDIR
Programın açış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdür Vekili Özcan Kuşçu, projeye 458 grup halinde 5 bin 952 öğrencinin iştirak ettiğini, 458 öğretmenin ise görev aldığını belirterek, “İlk emri “oku” olan bir dinin ve medeniyetin temsilcileri olarak gençlerimizi kitapla buluşturmak geleceğe yönelik en önemli yatırımdır. Okuyan, düşünen, yeni fikirler üreten ve bunları hayata geçiren genç nesillerimiz sayesinde ülkemizde hak ettiği yere gelecektir” dedi.
AŞGIN: OKUMAYI BIRAKTIĞIMIZ ANDA KAYBETTİK
Kuşçu’dan sonra kürsüye gelen Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ise projenin 2012 yılında başladığını ve istikrarlı bir şekilde devam ettiğini dile getirerek, “Biz okumayı bıraktığımız anda kaybettik. Bir zamanlar bizim medeniyetimizin ayak izleri takip ediliyordu ama ne zaman okumayı bıraktık, hayatı, kültürü, değerlerimizi okuyamadık selsebil bir şekilde tokat yiyoruz. Geride kalmamızın sebebi tembelliğimizdir, okumamamızdır. Laboratuvarlardan, ilimden, kütüphaneden, kitaptan, kültürden çok başka şeylerde uğraşmamızdandır. Bu nedenle bu açığı kapatmak için 24 saati öyle çalışmamız lazım” diye konuştu.
Başkan Aşgın, projede görev alan gönüllü öğretmenlere ve paydaşlara da teşekkür etti.
TEKİN: EBEVEYNİ KİTAP OKUYAN ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI
Son olarak kürsüye gelen Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin de üniversite sınavında en başarılı olan öğrencilerle ilgili bir araştırma yapıldığını, bunun sebebinin ise ebeveynlerinin evde kitap okumak olduğunu vurgulayarak, “Benim Belediye’den, Valilik’ten ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nden sadece öğrencilerle değil velilerle beraber bir okuma süreci başlatılırsa daha sağlıklı bir proje olur ve bu proje çok farklı bir boyuta ulaşmış olur. Bu proje önümüzdeki birkaç yıl içinde çok daha farklı bir boyuta taşıyabilir. Bütün Çorum okuyor gibi bir proje haline dönüşebilir” ifadelerini kullandı.
‘ÇOCUKLARI OKUTAMIYORUZ’
Çocukları okumaya teşvik edememek gibi bir problem olduğunu da ifade eden Yusuf Tekin, “Çocuklar okumuyor değil, çocukları okutamıyoruz. Onları okumaya teşvik edemiyoruz. Çocukları okumaya teşvik etmek durumundayız. Böyle bir problemimiz var. Birde çocukların okuyacağı şekilde eğlenceli kitaplarda yazamıyoruz. Hata bizde, edebiyatçılarımız, romancılarımız, entelektüellerimizde. Birazda kendimizi sorgulayalım. Her çocuğun yetiştiği konjonktür, ortam, içinde bulunduğu ruh hali göz önünde bulundurularak farklı okuma kültürleri geliştiriliyor. Çocuklarımıza kendi gençliğimizde, kendi çocukluğumuzda okuduklarımızı, yaşattıklarımı, oynadıklarımızı onlara yaşatmak bir hata yanlış. Buna düşmeyelim” şeklinde konuştu.
’24 SAAT AÇIK KALAN KÜTÜPHANELER YAPIN’
Belediyelerden de bir rica da bulunan Tekin, “Belediyelerimizden 24 saat açık kalan kütüphaneler yapmalarını rica ediyorum. Çocuklara okumayı cezbettirecek, oraya arzuyla gidebilmeleri kütüphaneler oluştursunlar. Kafe modelleri Belediyeler açısından bir örnek olabilir” diyerek sözlerini tamamladı.
Çiçek takdiminin ardından program sona erdi.