Son Güncelleme: 20 Temmuz 2018 19:06 Çorum Göğüs Hastalıkları Hastanesi bünyesinde kurulan Solunum Rehabilitasyon Ünitesi’nde birçok hastalığın tedavisi yapılıyor.
İlk kez 2011 yılında bir göğüs hastalıkları uzmanı ve bir fizyoterapistle ayaktan pulmoner rehabilitasyon ünitesinde hizmet verilmeye başlanan merkezde, şuanda ise Pulmoner Rehabilitasyon konusunda eğitimini almış Uzm. Dr. Aylin Moray, Uzm. Dr. Ayşe Sarı ve iki fizyoterapist, bir diyetisyen ile hizmete devam ediliyor.
Solunum Rehabilitasyon Ünitesi’nde yapılan tedavi süreçleri hakkında İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:
“Pulmoner Rehabilitasyon (PR), kronik solunum hastalarının fiziksel, emosyonel durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı geliştirici kalıcı davranışları sağlamayı hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, eğitim ve davranış değişikliği gibi yaklaşımları içeren, kapsamlı, interdisipliner tedavi yaklaşımları bütünüdür.
Pulmoner Rehabilitasyonun öncelikli amacı kronik solunum sorunlu olgularda günlük yaşam aktivitelerindeki kısıtlılığın azaltılması, fonksiyonel kapasitenin mümkün olan en yüksek seviyeye çıkartılarak bireyin kendine yeter hale getirilmesi, bağımsızlaştırılmasıdır.
Hastanemizde ilk kez 2011 yılında bir göğüs hastalıkları uzmanı ve bir fizyoterapistle ayaktan pulmoner rehabilitasyon ünitesinde hizmet verilmeye başlanmış, halen hastane merkezli-ayaktan takipli, hizmet veren merkezimizde bu konuda eğitimini almış iki göğüs hastalıkları uzmanı(Uzm. Dr. Aylin Moray, Uzm. Dr. Ayşe Sarı) , iki fizyoterapist , bir diyetisyen, görev yapmaktadır.
Pulmoner Rehabilitasyonu Hangi Hastalıklar İçindir?
KOAH, Astım, İnterstisyel hastalıkları (Bağ dokusu hastalıkları), Bronşektazi, Kistik fibrozis, Göğüs duvarı hastalıkları, Nöromüsküler hastalıklar, Ventilatöre bağımlı hastalar, Cerrahi öncesi ve sonrası
Akciğer kanser hastaları Akciğer rehabilitasyonuna gereklilik oluşturan durumlar:
İstirahat ya da egzersiz dispnesi, egzersiz toleransında azalma, günlük yaşam aktivitelerinde yetersizlik. Sağlık durumunda bozulma. Mesleki performansta azalma. Beslenme yetersizliği
Acil başvurusu, hastaneye yatış gerekliliği, akut bakım ihtiyacında artma. Tıbbi harcamalarda artış.
Egzersiz eğitimi, pulmoner rehabilitasyon programlarında bireysel ihtiyaca göre birebir veya grup içinde uygulanır. Yürüme, bisiklete binme gibi aerobik egzersizleri ve güçlendirme egzersizlerini içerir. Ayrıca, solunum egzersizleri, gevşeme ve günlük aktiviteleriniz sırasında enerji kullanma teknikleri ve nefes darlığını azaltma yöntemleri öğretilir. Pulmoner rehabilitasyon programı 8 hafta haftada iki gün olarak devam etmektedir
.
Kontrendikasyonlar: Bir ay öncesinde unstable anjina veya AMI öyküsü. 10 dk dinlenme sonrası kalp hızı >120/dk (rölatif kontrendikasyon). TA sistolik >200 mmHg TA diastolik >100 mmHg (rölatif kontrendikasyon). Dinlenme sırasında oksijen saturasyonunun oda havasında veya oksijen desteği altında %88’in altında olması. Egzersizin düzenli yapılmasını engelleyecek fiziksel engelli olmak.”