Son Güncelleme: 27 Ocak 2018 20:41 Çorum Veteriner Hekimleri Odası ile Çorum ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından organize edilen çiftçilere “Buzağı besleme ve buzağı ölümleri” konulu seminer verildi.
Anitta Otel’de düzenlenen ‘Buzağı Ölümleri ve Hayvan Besleme’ seminerinde konuşan İl Goda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı, Çorum’da buzağı ölümlerinin %10’un altında olduğunu açıkladı.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere “Buzağı Ölümleri ve Hayvan Besleme’ semineri verildi.
Anitta Otel’de gerçekleştirilen seminere İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Çorum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Çorum Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı Özgün ve çiftçiler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın konuşmacılığını Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Şehu ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şahal yaptı.
Programın açılış konuşmasını yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı, Çorum’da buzağı ölümlerinin %10’un altında olduğunu söyledi.
‘ÇORUM’DA GÜNLÜK 80, EDİRNE’DE İSE 400 TON SÜT TOPLANIYOR’
Edirne’de 5 yıl görev yapan Sarı, konuşmasında Edirne ile Çorum’u kıyasladı. Çorum’un tarım ve hayvancılıkta Edirne’nin gerisinde olduğunu belirten Sarı; “Çorum’da 230 bin büyükbaş hayvanımız var. Günlük toplanan süt miktarı 80 ton. Edirne’de ise günlük 400 ton süt toplanıyor. Bunun birkaç tane sebebi var. Çorum’da büyükbaş hayvanların ırkı kültür ırkı değil.” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan tarafından 2018 yılında buza ölümlerinin azaltılması için emir verdiğini belirten Sarı, Türkiye’de %10 gerçekleşen buza ölümlerinin % 5’e düşürülmesi için gerekli çalışmaların başladığını söyledi.
‘MUTLAKA DANELİK YADA SİLAJLIK MISIR EKİMİ YAPMALIYIZ’
Konuşmasında ayrıca Çorum’da mutlaka danelik ve silajlık mısır ekimi yapılması gerektiğine dikkat çeken Sarı; “Mısır ekim alanlarımız mevcut talebi karşılamıyor. Çorum’un yıllık danelik mısır tüketimi 200 bin ton. Danelik mısırı biz Amasya’dan, Tokat’tan, Gaziantep’ten, Şanlıurfa’dan, Konya’dan, Aksaray’dan alıyoruz. Biz niye üretmeyelim. Silajlık mısırda ise günlük tüketimimiz 770 bin ton, üretimimiz ise 80 bin ton. 3 dönüm bir yere 5 dönüm bir yere ekmekle bu sektörü geliştiremeyiz. Mutlaka danelik yada silajlık mısır ekimi yapmalıyız.” şeklinde konuştu.
Programın devamında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Şehu ‘Buzağı Beslenmesi Nasıl Olmalı, Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir’ şeklinde üreticileri bilgilendirirken, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şahal ise Buzağı Ölümleri ve Hayvan Ölümleri ile ilgili bilgiler verdi.