14 Mart Adıge Dili ve Edebiyatı Günü Dünyanın 27 Ülkesinde Kutlandı.
14 Mart 1853. 14 Mart, Bersey Wumar tarafından Tiflis’te ilk Adıge Alfabesi’nin yayımlanışının yıldönümü, Adıgecenin (tekrar) yazılı hale geldiği bir dönüm noktası…
Günümüzde Ubıhca gibi yokolma tehlikesiyle karşı karşıya olan Adıgece, Adıge halkının binlerce yıllık deneyim ve kültürünün ürünü. Tüm insanlığın önemli bir varlığı olan Adıgecenin korunması ve geliştirilmesi için 14 Mart, 10 Nisan 2000 tarihinden beri Adıge Cumhuriyeti’nde Adıge Dili ve Edebiyatı Günü olarak kutlanıyor.
Dünyada 27 ülkede her yıl 14 Martta coşkuyla kutlanan Adıge Dili Edebiyat günü Çorum Kafkas Kültür derneğinde Yönetim kurulu, gençlik kolları, Adıge dil eğitimcileri ve üyelerin katılımları ile kutlandı.
Çorum Kafkas Kültür Derneği başkanı Hatice Nilüfer Kaya, “Böyle bir günü bize armağan eden atalarımıza minnettarız. İlk alfabenin yayınlandığı 1853 yılından bu güne kadar önemli yazarlar ve şairler yetişmiş olan toplumumuzda binlerce kitap yayınlanmış bu yayınlar Kafdav vakfı tarafından toplumumuza ulaştırılmaktadır” dedi.
KAFFED (Kafkas Dernekleri Federasyonu) tarafından yayınlanan bildiride, Bu yıl 14 Mart Adıge Dili ve Edebiyatı Günü kutlamaları kapsamında Düzce Üniversitesi’nde ve Federasyonumuza bağlı birçok dernekte Adıge Dikte Etkinliği (АДЫГАБЗЭ ДИКТАНТ) gerçekleştirildi.
Anavatan’da 6 Mart’ta farklı şehirlerde gerçekleştirilen etkinlik Düzce Üniversitesi, Çerkes Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı tarafından Fen Edebiyat Fakültesinde aynı gün ve aynı saatte düzenlendi. Dikte etkinliği, izleyen tarihlerde derneklerimizde de yapıldı.
Adıge (Çerkes) Dili ve Edebiyatı Derneği, 13 Mart’ta yaptığı açıklamada ilk defa Düzce Üniversitesi, Çerkes Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı tarafından düzenlenen etkinliğe 61 kişinin katıldığını, etkinlikte Prof. Dr. Haçemize Mira tarafından Yenemıko Mevlüt’e ait bir metnin okunduğunu, katılımcılar arasından 40 kişinin iyi derece aldığını, en iyi 2 dereceyi alanların Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri Ömer Deniz (Жадэ) ile Zeynep Beyza Amuca (АмкIы) olduğunu belirtti.
Çerkesceye dikkat çekmeye çalışan etkinlik, Çerkesce bilen veya öğrenmeye çalışan herkese açık olarak gerçekleştirildi.
Dernekler tarafından etkinliğin düzenlendiği şehirler arasında Ankara, Antalya, İzmir Arıkbaşı, Balıkesir, Çorum, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Mersin, Sakarya ve Sivas var.
Adana ve İzmir gibi bazı şehirlerimizde 14 Mart’ta yapılması planlanan etkinlik salgın hastalık nedeniyle alınan tedbirler gereği ertelendi.