Son Güncelleme: 6 Haziran 2018 03:28
Çorum Belediyesi’nin Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında düzenlediği Ambalaj Atığı ve Atık Pil Toplama Kampanyalarının ödülleri düzenlenen törenle verildi.
Buhara Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Belediye Başkanı Zeki Gül, çevrenin temiz kalabilmesinin bireysel sorumluluk duygusundan, çevre bilincinin oluşmasına ve oluşturulmasına bağlı olduğunu belirterek, “Sadece şahısların değil aynı zamanda kurumların da bu sorumluk bilincine sahip olması gerekiyor. Yani kurumlar, şahıslar kim olursa olsun, geleceğini düşünen herkes çevreyi temiz tutmak ve korumak zorundadır” dedi.
‘ÇEVRE TEMİZLİĞİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ’
Çorum Belediyesi olarak vatandaşlara temiz yaşam alanları oluşturmak, oluşan bu yaşam alanlarını korumak ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir çevre bırakmak için çevre temizliği ve sağlığıyla ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Gül, “Bu yıl, artan çevre sorunlarına dikkat çekmek, bu konularda farkındalık oluşturmak amacıyla Dünya Çevre Günü’nün teması, ‘Plastik Çevre Kirliliğini Yendi’ sloganıyla belirlendi. Zamanımızın en büyük çevre sorunlarına neden olan plastik ve plastik maddelerle mücadele çağrısı yapıldı. Bu yıl 2018 plastik kirliliğin ağır yükünün azaltılması hedefleniyor” şeklinde kaydetti.
‘ÇEVRE TEMİZLİĞİ SADECE YATIRIMLARLA YAPILMAZ’
Plastiğin çok fazla alanda kullanım alanına sahip olsa da ciddi çevresel sonuçlara neden olan bir madde olduğuna dikkat çeken Başkan Gül, “Tabi bütün dünyada olması nedeniyle ortaya çıkardığı sorunlar, telafi edilemez oranda. Örneğin dünyada her dakika, 1 milyon plastik içme şişesi satın alınıyor. Her yıl 5 trilyon tek kullanımlık plastik poşet kullanılıyor. Kullandığımız plastiğin yüzde 50’si tek kullanımlık. Her yıl, okyanuslarımıza 13 milyon ton plastik sızıntı deniz yaban hayatı tehdit ediyor. Bu yüzden baş edilemez çevre sorunları ve sonuçlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Plastik atıkların, genel olarak atıkların neden olduğu yüzlerce, binlerce sorun var. Bu konuya duyarlı ülkeler, bu konularda hassasiyet gösteren ülkeler, kirliliği önlemeye yönelik dev yatırımlar yapıyor. Bu konunun çözümü için önemli paralar harcanıyor, büyük bütçeler ayırıyorlar. Hayati kaynaklarımız olan suyun, toprağın, havanın kirliliğini önlemeye yönelik tedbirler alınıyor. Ülke şartları ve iklimine daha uygun, katı atık yönetimi, doğal yaşamının korunması ve çevreci enerji çözümleri, yeşil alanların korunması ve artırılması gibi pek çok konuda çalışmalar yapılıyor. Çevreyle ilgili çalışmalar Türkiye’de devletin de politikası haline geldi. Sayın Başbakanımız daha dün önce içinde Çorum Belediyesi Katı Atık Tesislerinin de bulunduğu 2, 5 milyar TL değerindeki projeleri hizmete açtı. Biz Çorum Belediyesi olarak, gelecek kuşaklara, çevre duyarlılığını yaşam biçimi haline getirecekleri bir vizyon kazandırmayı sorumluluklarımızdan biri olarak görüyoruz. Bu anlayışımız gereği çevre temizliği ve sağlığı konusunda çok büyük bir tesisi, tüm Çorum’un hizmet alabileceği şekilde şehrimize kazandırdık. Sağlıklı çevre konusunda yaptığımız çalışmalar yatırımlardan ibaret değil. Bu alandaki hizmetlerden biri de bilinçlendirme çalışmaları. Çünkü çevre temizliği ile ilgili yapılan çalışmalar sadece yatırımlarla tamamlanacak çalışmalar değil” ifadelerini kullandı.
DERECEYE GİREN OKULLARA ÖDÜL
Temiz çevreye sahip olma konusunda ortak bir bilinç oluşturmak gerektiğinin altını çizen Başkan Gül, “Okul çağındaki evlatlarımıza temiz çevre bilincini kazandırmamız gerekiyor. Biz de çevre kirliliğine neden olan, özellikle suyu, havayı ve torağı kirleten atık pillerin ve ambalaj atıklarının toplanması konusunda okullarımızla işbirliği yapıyoruz. Okullarımızı, öğrencilerimizi teşvik amacıyla kampanyalar düzenliyoruz. Ambalaj atığı toplama kampanyamız var. Atık pil toplama kampanyamız var. Düzenlediğimiz Ambalaj Atığı Toplama Kampanyasında, birinci Mimar Sinan Ortaokulu, ikinci Mimar Sinan İlkokulu, üçüncü de Fatih Sultan Mehmet İlkokulu oldu. Belediyemiz ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) arasında protokol imzaladık. Bu protokol kapsamında da 1 Ekim 2017 tarihinde başlayıp 30 Nisan 2018 tarihinde sona eren Atık Pil Toplama Kampanyası düzenledik. Şehrimizdeki 71 okuldan 2.593 kg atık pil toplandı. Kampanya sonucunda, birinci 818 kg atık pil ile Bahçelievler İlkokulu oldu. İkinci, 241 kg atık pil ile Mimar Sinan İlkokulu, üçüncü ise 206 kg atık pil ile Danişmend Gazi İmam Hatip Ortaokulu oldu. 71 okulun katıldığı Atık Pil Toplama kampanyamızda, birinci olan okulumuza masa tenisi, ikinci olan okulumuza spor seti, üçüncü olan okulumuza okula satranç seti hediye ediyoruz. Ayrıca dereceye giren her okula ikişer kamelya ile 10’ar adet yetişmiş ağaç hediye edeceğiz. Bu çalışmayla atıkların toplanmasıyla ilgili farkındalığın oluşmasına da vesile oluyoruz. Çevre konusunda yapılan çalışmalarla ilgili çaba gösteren okullarımıza, öğretmen ve öğrencilerimize çalışmalarından ve çevreye olan hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Biz çevre hassasiyeti taşımayı ve çevre kirliliğiyle mücadeleyi asli işlerimizden biri olarak görüyorum. Çünkü evlatlarımıza bırakabileceğimiz en güzel mirasın, sağlıklı bir çevre olduğuna inanıyorum. Bu vesileyle Dünya Çevre Günü’nü kutluyor, çevremiz ve dünyamız adına hayırlar getirmesini temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı. Başkan Gül’ün konuşmasının ardından dereceye giren okulların idarecilerine ödülleri takdim edildi.