Son Güncelleme: 3 Aralık 2016 10:46 Ak Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, TBMM’de “Milli Tarım Projesi” hakkında bir konuşma yaptı.
Tarım arazilerinin korunması, üretimin arttırılması ve gıda güvenliğinin sağlanmasının önemli olduğuna dikkat çeken Milletvekili Ceylan, küresel ısınma ile birlikte su ihtiyacının arttığını, tarıma elverişli arazilerdeki bioçeşitliliğin azaldığını belirterek, gelecek nesiller adına sürdürülebilir gıda arzının sağlanmasının önemli olduğunu dile getirdi.
Milli Tarım Projesi ile birlikte gübrede %18 olan KDV oranının kaldırıldığını, Tarım Kredi’nin de gübre fiyatlarında %23’lük indirime gittiğini belirten Ceylan, “Böylece çiftçimizin, üreticimizin yükünü hafifletip gücüne güç katmış olduk.
Her halde en büyük katkılardan biri de Sayın Başbakanımızın geçen haftalarda açıkladığı çiftçimizin mazot maliyetinin yarısını yani %50’sini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız vasıtasıyla hükümetimiz tarafından karşılanmasıdır.
Tüm çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun.
15 Temmuzda hain FETÖ’nün yapmış olduğu darbe girişimine karşı dimdik, tankların, uçakların, mermilerin karşında duran eli nasırlı, vefakâr, cefakar çiftçilerimize Gazi Meclisimizden seslenmek istiyorum. Önümüzdeki yıl ekimlerinizi rahat rahat yapabilirsiniz. Ne yakıt derdiniz olacak ne gübre derdiniz olacak. Sizlere ne yapsak azdır” dedi.
Milletvekili Ceylan, TBMM’de yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:
“İnsanoğlu dün olduğu gibi bu günde yarında gıda ihtiyacını karşılamak için üretmek zorundadır. 21. yüzyılda tarım ve gıda güvenliği dünya gündeminin ilk sıralarındadır.
7,5 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında 9,7 milyarın üzerine çıkması bekleniyor. Dünyada tarıma elverişli araziler hızla azalıyor ve her yıl yaklaşık 12 milyar arazi tarım vasfını yitiriyor. Dünyada su ihtiyacı artıyor, biyoçeşitlilik azalıyor, küresel ısınma artıyor.
Bu olumsuzluklar karşısında gelecek nesiller için sürdürülebilir gıda arzını sağlamak daha da önem kazanıyor. Ülke olarak tarım arazilerimizi korumak, üretimimizi artırmak ve gıda güvenliğimizi sağlamak oldukça önemlidir.
Son 14 yılda tarımın her alanına el attık. Tarımsal desteklerden bitkisel ve hayvansal üretime, Kırsal kalkınmadan güvenilir gıdaya kadar her alanda sayısız proje başlattık.
Tarım kanunu dahil sektörle ilgili önemli kanunlar çıkarttık.
Bulunduğumuz coğrafya birçok tarımsal ürünün anavatanıdır ve iklimiyle geniş bir çeşitliliğe ve potansiyele sahiptir.
Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek, planlı, verimli ve bilinçli üretimi ön plana çıkarmak, gıda güvenliğimizi garanti altına almak ve tarımsal hasılamızı artırmak amacıyla, Milli Tarım Projemiz 14 Ekim 2016 Cuma günü Sayın Başbakanımız tarafından İzmir Ödemiş’te başlatılmıştır.
Milli tarım projemiz iki ana başlıktan oluşmaktadır.
“HAVZA BAZLI ÜRETİME DAYALI DESTEKLEME MODELİ”
Havza bazlı üretime dayalı destekleme modeliyle hem üreticilerimiz hem de ülkemiz kazanacaktır.
Birim alanında verimi yüksek ve kaliteli ürün elde edilecektir.
Ülkemizde tarımsal üretim yapılan her ilçe havza haline getirilmiştir.
Bu havzalarımızda verimlilik esasına dayanılarak gerekliliği tespit edilen ürünler ekilecektir.
Böylece ekim döneminden önce çiftçilerimiz hangi ürünün hangi havzada destekleneceğini bilecektir.
Çiftçilerimiz üretimden daha fazla gelir elde edecek, tarımsal hasılada artış sağlanacak, tarım alanlarımız daha etkin kullanılacak, kaliteli verimle, ihracatımız daha da artacaktır.
“HAYVANCILIKTA DESTEKLEME VE ÜRETİM MODELİ”
Bu modelle ülkemiz hayvancılığı ithalat bazlı değil, ihtiyaçlarını yerli üretimle karşılayan, ihracat potansiyeli yüksek bir seviyeye getireceğiz.
Yine bu modelle et ve süt üretiminde devamlılık sağlanacak,
Mera ve yem kaynakları etkin kullanılacak,
Damızlık ve ette dışa bağımlılık azalacak,
İhtiyacımız tamamen yerli üretim ile karşılanacak,
Kalite iyileşecek, izlenebilirlik sağlanacak,
Hayvansal ürün ihracatımız artacaktır.
Bundan sonra Çiftçilerimiz yılda bir kez destekleme başvurusu yapacaktır. Destekleme ödemeleri de Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim olmak üzere çiftçilerimize ödenecektir.
Çok şükür hükümetimiz gübrede %18 olan KDV’yi kaldırdı. Bununla da yetinmedik,
Tarım Kredi, gübre fiyatlarında %23’lük indirime gitti.
Böylece çiftçimizin, üreticimizin yükünü hafifletip gücüne güç katmış olduk.
Her halde en büyük katkılardan biri de Sayın Başbakanımızın geçen haftalarda açıkladığı çiftçimizin mazot maliyetinin yarısını yani %50’sini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız vasıtasıyla hükümetimiz tarafından karşılanmasıdır.
Tüm çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun.
15 Temmuzda hain Fetö terör Örgütünün yapmış olduğu darbe girişimine karşı dimdik, tankların, uçakların, mermilerin karşında duran eli nasırlı, vefakar, cefakar çiftçilerimize Gazi Meclisimizden seslenmek istiyorum. Önümüzdeki yıl ekimlerinizi rahat rahat yapabilirsiniz. Ne yakıt derdiniz olacak ne gübre derdiniz olacak. Sizlere ne yapsak azdır. Çok şükür hem Sayın Cumhurbaşkanımız, hem Sayın Başbakanımız, hem de Sayın Bakanımız olmak üzere hükümetimiz yanınızdadır ve hep yanınızda olacaktır.”