Son Güncelleme: 17 Haziran 2017 19:06
Çorum’da Çölyak hastaları için gerekli olan karabuğday ekiminin yaygınlaştırılması için Çorum Valiliği öncülüğünde bir çalışma yapılıyor.
Çorum Valiliği’nden yapılan açıklamada; “Proje ile Çorum’da karabuğday bitki yetiştiriliş alanlarının geliştirilmesi ve çiftçi gelirlerinin artırılması aynı zamanda ülkemize İthal edilen ve büyük bir ihtiyaç olan karabuğdayın Çorum’da yetiştirilerek yaygınlaştırılması ile karabuğday tohumunun üretilerek çiftçilerimizin karabuğday yetiştiriciliğine teşvik edilerek ilimizin ekonomik gelirlerinin artırılması amaçlanmaktadır” denildi. Açıklamada şu bilgiler verildi: “Karabuğday Türkiye’de kültürü yapılmayan, ancak dünyanın birçok ülkesinde üretilen, ekonomik değeri yüksek olan, aynı zamanda tüketimi her geçen gün artan ve çok yönlü kullanım alanına sahip olan bitkilerdendir. Özellikle ÇÖLYAK hastalarının gıda kaynağı olarak kullanmak zorunda oldukları karabuğday tanesi ya da mamül ürünlerin tamamı ülkemize ithal edilmektedir. ÇÖLYAK hastalarının diyetinde glüten çok önemli bir problem oluşturmaktadır. Taneleri temel aminoasitleri bulundurmasının yanı sıra kimyasal olarak serbest glüteni içermemesi ile buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi diğer tahıl kökenli besin kaynaklarından ayrılırlar. Sağlıklı gıdalara olan ilginin ve bilincin artmasıyla, karabuğdayın günümüz gıdaları arasında değeri artmış ve yüksek kaliteli gıda ürünleri arasında yer almasına neden olmuştur. Dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilen karabuğdayın tarımı ülkemizde üretimi çok azdır.
Ülkemizdeki ekiminin yaygınlaştırılması, üretim tekniklerinin geliştirilmesine, alım garantili anlaşmalı ekim yaptırılmasına, tanıtımının ve kullanımının yaygınlaştırılmasına, gıda ve ilaç sanayisinin desteğine ihtiyaç olduğunu bildirmektedirler. Üretim alanlarının gelişmesi ile karabuğdayın, yaklaşık olarak 300 bin ÇÖLYAK hastası insanımızın ucuz ve güvenilir bir besin kaynağına kavuşacak, böylece kendileri için özel olarak hazırlanan un ve un tabiatlı yiyeceklere daha fazla ödeme yapma durumunun bir ölçüde de olsa ortadan kalkacaktır. Ayrıca ihtiyaca olan talebin artması ile var olan üretimin de artması gerektirir. Söz konusu bitkinin yetişme şekli, süresi ve zirai bakımdan sorun olmadığından üreticiye ek kazanç sağlayacaktır. Su sıkıntısı olan arazilerin kullanımı ve ikinci ürün olarak ekilebilmesi ile cazip ürün olarak da avantajlıdır. Gerek ülkemizde bulunan hastaların ihtiyacı gerekse üreticinin kazancı ile üretimin genişlemesi bu tip projelerin devamlılığı ile mümkün olacaktır. Çorum Valiliği İl Özel idaresi ve İl Gıda Tarım ve hayvancılık işbirliği ile gerçekleştirilecek olan proje ile ilgili olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden gerekli bilgi alınabilir.”