Son Güncelleme: 14 Nisan 2018 06:45 Çorum‘da, karabuğday yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla 25 dekarlık araziye ekim yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen “Çorum İlinde Karabuğday (Greçka) Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması ve Çölyak Hastalarına Hammadde Temini Projesi” için kentteki 25 dekarlık araziye karabuğday tohumu ekildi.
Projesi Koordinatörü Dr. Ahmet Güneş, ekim öncesi ekim yapılacak arazilerin sahipleri ile bir araya geldi. Sağlıklı ve besleyici özelliklerinden dolayı karabuğdayın önemini son yıllarda dünya çapında arttığını belirten Güneş, karabuğdayın, insanların ve hayvanların beslenmesinde, toprak düzenleyicisi olarak ve tıbbi bitki olarak kullanıldığını kaydetti.
– Çölyak hastaları için vazgeçilmez
Karabuğdayın, glüten içermemesi sebebiyle özellikle çölyak hastaları tarafından vazgeçilmez bir ürün olduğunun altını çizen Güneş, şunları kaydetti:
“Ekonomik bakımdan gelişmiş, refah seviyesi yüksek toplumlarda geçen yüzyıl içerisinde bir yandan insanların bedensel etkinliklerinin, diğer yandan tüketilen ekmek ve diğer hububat ürünlerinin miktarının önemli düzeyde azalarak, bireylerin gereksinim duydukları günlük enerjinin büyük kısmını et, yağ ve şeker içeriği yüksek gıdalardan sağlamaya başlamaları şişmanlık, kalp ve dolaşım rahatsızlıkları, diyabet ve bağırsak hastalıkları gibi bazı hastalıkların artmasına ve yaygınlaşmasına yol açmıştır.
Bu hastalıklara karşı önlem olarak; diyetlerin dikkatle seçilip düzenlenmesi ve günlük diyetlerde lif içeriği yüksek gıdaların bulundurulması önerilmektedir. Bu amaçla üzerinde durulan ve sağlıklı gıdalara olan ilginin ve bilincin artmasıyla Karabuğday önemi son yıllarda daha da artan bitkilerden bir tanesidir.”(AA)