Son Güncelleme: 25 Mart 2017 09:36 AK Parti Çorum Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Parlementolararası Birlik Türk Grubu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un katılımlarıyla Tıbbi Aromatik Bitkilerin önemi ve Çorum’da yetiştirilmeleri için yapılması gereken çalışmalar konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Parlementolararası Birlik Türk Grubu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Beyin Cerrahi Prof.Dr. Haluk Deda, Vali Yardımcıları, daire amirleri ve meslek kuruluşları temsilcileri katıldı.
Beyin Cerrahi Prof.Dr. Haluk Deda toplantıya katılanlara slayt gösterimi eşliğinde Tıbbi Aromatik Bitkilerin önemini ve Çorum’un Tıbbi Bitkilerin yetiştirilip, işlendiği en önemli illerden biri olması için neler yapılması konularında yapılan çalışmaları anlattı.
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin hastalıkların önlenmesi, sağlığın sürdürülmesi ve hastalıkların iyileştirilmesi için ilaç olarak geleneksel ve modern tıpta kullanıldığını belirten Deda, aynı zamanda besin takviyeleri, bitkisel çay, tat ve çeşni olarak beslenmede de kullanıldığını ifade etti.
Tıbbi-Aromatik bitki yetiştiriciliği hakkında bilgiler veren Deda, Anadolu’nun değişik coğrafi özellikleri ve iklim çeşitliliği, iki kıta arasında doğal bir köprü niteliğindeki konumu ile üç farklı bitki coğrafyasının buluşma noktası olduğunu söyledi.
Tıbbi Aromatik bitki çeşitliliği bakımında Türkiye’nin zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu vurgulayan Deda, “ Avrupa’nın endemik bitki taksonu sayısı 3.000 adet iken bu sayı Türkiye’de 3.700 dür ve her yıl sürekli yeni bitki keşifleri ile artmaktadır. Avrupa’da İsviçre’de 1 tane, İngiltere’de 17 tane, Fransa’da 140 tane, İtalya’da 700 tane ve Yunanistan’da 820 adet endemik bitki vardır” dedi.
Türkiye’nin doğal bir ilaç fabrikası olduğunu ifade eden Deda, doğal kaynaklı ilaçların kullanım oranının gelişmiş ülkelerde % 60, gelişmekte olan ülkelerde ise % 4 civarında olduğunu kaydetti.
Türkiye florasın da 10.000’in üzerinde bitki türünün olduğunu açıklayan Deda, bu bitkilerden 1500 kadarının ilaç ve baharat bitkileri olduğunu ifade etti.
Türkiye’de bu tür bitkilerin geleneksel olarak sıcak çay şeklinde tüketildiğini hatırlatan Deda, ülkemizde bu kadar bol miktarda hammadde olmasına karşılık, bunu işleyecek tesislerin, bilimsel üretim ve işleme metodlarının olmadığını, AB standartlarında kurutma saklama depolama ve paketleme sistemlerinin yeteri kadar olmadığına vurgu yaptı.
Dünyada ilaç sanayi için kullanılan tıbbi ve aromatik bitki pazarının 100 milyar dolar olduğunu belirten Deda, ancak buna karşılık Türkiyenin tıbbi ve aromatik bitkiler ve bitkilerden elde edilen ürünleri ihracatının 2000 yılında 30.6 milyon dolar, 2011 yılında ise 249 milyon dolara ulaştığını açıkladı.
Türkiye’de kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin sayısının 347 olduğunu ifade eden Deda, bunların büyük bir bölümünün doğadan toplanmakta, doğrudan tüketilmekte, iç pazarda satılmakta veya ihraç edilmekte olduğunu söyledi.
Türkiye’nin tıbbi-aromatik bitkinin endemik olarak bulunan, çok uygun yetiştirme şartlarına sahip tarım ülkesi olduğuna vurgu yapan Deda, buna karşılık Türkiye’de yalnızca 30 kadar tıbbi-aromatik bitkinin kültürünün yapıldığını toplam ekim alanının tarla bitkilerinin % 1’ini oluşturduğunu ve bununda son derece yetersiz olduğunu kaydetti.
DODURGA’DA ÇİFTLİK KURULDU
Çorum’un Dodurga ilçesinin tıbbi-aromatik bitki türlerinden bazılarının yetiştirilmesi için uygun olduğunu kaydeden Deda, bu amaçla Dodurga’da tıbbi ve aromatik bitkiler çiftliğinin kurulduğunu açıkladı.
Türkiye’nin ilk kapari çiftliğinin Dodurga’da kurulduğunun altını çizen Deda, burada kaparilerin işlenmesi ve şişeleme işlemlerinde yapıldığını söyledi.
DODURGA KAPARİSİ TESCİLLENDİ
Çorum Dodurga Kaparisinin tescilli bir marka haline getirildiğini kaydeden Deda, Dodurga’nın Kapari, Kişniş, Kimyon, Ekinezya, Rezene, Sarı Kantoron, Lavanta, Tıbbi Papatya, Oğulotu, Tıbbi Nane, Tıbbi Adaçayı, Anadolu Adaçayı, Isırğanotur Otu, Tıbbi Hatmi, İstanbul Kekiği, Ak Kekik, Karabuğday, Sinir Otu, Tıbbi Hatmi ve ebegümeci gibi bitkilerin yetiştirilmesine uygun olduğunu ifade etti.
Dodurga’da yetiştirilen bitkilerin hepsinin “ iyi tarım uygulamaları” sertifikasına sahip olduğunu belirten Deda, “ İçindeki etken maddeler Ankara ve ege Üniversitelerince kontrol edilmektedir. Ayrıca Hitit Üniversitesi ile de konu ile ilgili temaslar yapılmış ve geleceğe yönelik olarak protokol yapılması üzerine mutabakat sağlanmıştır” dedi.
ÇORUM TIBBİ BİTKİ YETİŞTİRME POTANSİYELİNE SAHİP
Çorum’un gerek iklim, gerekse florası ve gerekse toprak ve su özellikleri nedeni ile gelecekte Tıbbi Bitkilerin yetiştirilip, işlendiği en önemli illerden biri olma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.
VALİ KILIÇ’TAN GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILSIN TALİMATI
Çorum Valisi Necmeddin Kılıç sunumun ardından Çorum’un Tıbbi Bitkilerin yetiştirildiği merkezlerden birisi haline getirilmesi için gerekli çalışmaların hemen başlatılması talimatını verdi.
CERİTOĞLU, “HER TÜRLÜ DESTEK VERİLİYOR”
Çorum’un tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği alanında yapılacak yatırımlar için çok uygun coğrafi konuma ve iklimsel özelliklere sahip olduğunu belirten Milletvekili Ceritoğlu, bunun için Çorum çiftçisinin Tıbbi Bitkiler yetiştirilmesi konusunda bilinçlendirilmesi ve teşvik edilmesi konusunda hükümetin her zaman gerekli yardımı yapmaya ve destek olmaya hazır olduğunu vurguladı.
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştirenlere çok ciddi destekler verildiğini kaydeden Ceritoğlu, “Bu alandaki girişimciler, başta Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Hibe Programı olmak üzere kalkınma ajanslarından ve Avrupa Birliği fonlarından finansman sağlayabiliyor” dedi.