Son Güncelleme: 15 Kasım 2018 15:34 Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Çorum halkının, 154 yıl önce kente gelen sığınmacılara gösterdiği merhamet ve misafirperverliğin unutulmaması amacıyla bir video hazırlandı.
Osmanlı Padişahlarından Sultan Abdulaziz’in, 1860’lı yıllarda Kafkasya’daki soykırımdan kaçan ve bir kısmı Çorum’a yerleşen Çerkesler için yaptıklarına karşılık gönderdiği parayı “Onlar bizim kardeşimiz” diye geri gönderen Çorumlular için gazetede teşekkürname yayınlatmasını konu alan video, Çorum halkının 154 yıl önce Çerkeslerle başlayan ve günümüzde de özellikle Irak ve Suriye’den gelen göçmenlere yardım elini uzatmasıyla devam eden sürece dikkat çekiyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kafkasevi Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Merkezince Osmanlı arşiv belgeleri üzerinde yapılan uzun ve yorucu çalışma ile hazırlanan “Kuzey Kafkasya Tarihinden Belgeler – 1” isimli kitabında yer alan Çorum ile ilgili tarihi bir belgedeki notlardan yola çıkarak bir video hazırlattı.
PADİŞAH ABDULAZİZ’İ DUYGULANDIRAN DAVRANIŞ
Özetle belgede yer alan “Kafkasya’daki soykırımdan kaçan 1.5 milyon Çerkesin bir bölümü Çorum sancağına yerleştirilir. Çorum eşrafı kente gelen Çerkeslere ev yapar, ahırına hayvan koyar ve tohum verir. Bunu duyan Osmanlı Padişahı Sultan Abdulaziz, Çerkesler için yaptıklarına karşılık olarak Çorum halkına para gönderir. Ancak Çorumlular ‘onlar bizim kardeşimiz. Kardeşe ev açmanın masrafı mı olur?’ diyerek parayı Hazine’ye iade ederler. Çorumluların davranışından etkilenen Padişah Abdulaziz, dönemin gazetesinde Çorumlular için teşekkürname yayınlatır” şeklindeki yazışmalar, yaşandığı gibi Osmanlı Padişahı Sultan Abdulaziz ile Keçecizade Fuat Paşa rolündeki oyuncular tarafından canlandırıldı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması sırasında büyük emeği olan İsmet Eker’in Çorum’daki konağında gerçekleştirilen çekimlerin ardından hazırlanan video büyük beğeni topladı.
ARSLAN: “BU GÜZEL DAVRANIŞI TEKRAR HATIRLAMAK VE HATIRLATMAK İSTEDİK”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, amaçlarının, Anadolu’da nesillerden nesillere aktarılan bu güzel davranışı tekrar hatırlamak ve hatırlatmak olduğunu belirterek, “Biz biliyoruz ki bu topraklarda yaşayan insanlar mazlum milletlerin yaraları saracak, gözyaşlarını dindirecek ve medeniyet tarihinin altın sayfalarını yazmaya devam edecektir.” dedi.
Anadolu coğrafyasının kadim medeniyetlerin hüküm sürdüğü bir coğrafya olduğunu ve medeniyet tarihinin altın sayfalarının bu coğrafyada yazıldığını vurgulayan Arslan, “Bu coğrafya sadece gönül coğrafyamızdaki insanların değil, dünyanın herhangi bir yerinde haksızlığa ve zulme uğrayan insanların, toplulukların sığındıkları, acılarını giderdikleri beldeler olmuştur. Bu müthiş örf, müthiş anane, bu güzel uygulama binlerce yıldan beri nesillerden nesillere aktarılmak suretiyle bugünlere kadar gelmiştir. Bugün Ortadoğu coğrafyasındaki şartlar nedeniyle milyonlarca insan ensar ve muhacir uygulaması kapsamında ülkemize gelmiştir.” İfadelerini kullandı.
Günümüzden 1,5 asır önce Kafkasya’da vatanlarından sürgün edilen insanların Anadolu’ya geldiklerini ve bu toprakları vatan edindiklerini anımsatan Arslan, şunları kaydetti:
“Her şeylerini yaşadıkları topraklarda bırakan bu insanların bir bölümü de Çorum’a göç etmişlerdir. Çorumlular Kafkasya’dan gelen Çerkeslerle evini, ekmeğini, aşını paylaşmış, onların yaralarını sarmıştır. Bu insanların ihtiyaçları için Hazine’den Çorum sancağına para yardımı yapılmış ancak Çorumlular ‘onlar bizim kardeşimiz, kardeşe ev açmanın masrafı olmaz’ diyerek parayı Hazine’ye iade etmişlerdir. Çorum halkının bu onurlu davranışı üzerine Padişah Abdulaziz, dönemin gazetesinde Çorumlulular için teşekkürname yayınlamıştır. Biz de Anadolu’da nesillerden nesillere aktarılan bu güzel davranışı tekrar hatırlamak ve hatırlatmak istedik. Biz biliyoruz ki bu topraklarda yaşayan insanlar mazlum milletlerin yaraları saracak gözyaşlarını dindirecek ve medeniyet tarihinin altın sayfalarını yazmaya devam edecektir.”
HATİCE KAYA:“BU YAPILANLARI DA BİZ ÇERKESLER OLARAK HİÇBİR ZAMAN UNUTMADIK”
Çorum Kafkas Kültür Derneği Başkanı Nilüfer Hatice Kaya da hazırlanan videonun önemli olduğuna dikkati çekerek, “Biz Çerkesler olarak o günlerden bugünlere kadar birlikte, dostça ve kardeşçe yaşamaya devam ettik, hala da ediyoruz. Bu yapılanları da biz Çerkesler olarak hiçbir zaman unutmadık.” dedi.