Son Güncelleme: 15 Kasım 2016 13:50 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, tarımda verimliliği artırmak amacıyla geliştirilip uygulamaya sokulan ‘Millî Tarım Projesi’nin tanıtım töreni Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde yapıldı.
Düzenlenen tanıtım töreninde; Cumhurbaşkanı Başbakan Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, bazı bakanlar ve çok sayıda milletvekili hazır bulundu. Türkiye’nin pek çok bölgesinden gelen çiftçilerin de iştirak ettiği törende Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.
Millî Tarım Projesi’nin Türkiye’ye, millete ve özellikle çiftçilere hayırlı olması temennisinde bulunarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aşık Veysel’in dizelerine atıfta bulunarak, “Sadık yârimiz olan toprağa hak ettiği değeri vermezsek, sadece kendimizin, kendi neslimizin değil, topyekün insanlığın geleceğini tehdit altına sokmuş oluruz. Toprağa sırtını dönen insan, en büyük ihaneti kendisine yapmış olur” dedi.
İlk insan Hz. Adem’den bu yana insanoğlunun hayatta kalmasını ve gelişmesini sağlayan hususların başında, tarım ve hayvancılık konusundaki başarısının geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü, tarım ve hayvancılık, bu işle meşgul olan kişilerin ürünlerini sadece kendi şahsi ihtiyaçlarını karşılamak için değil, tüm insanlığa sunmak için yürüttükleri faaliyetlerdir. Hayatımızı sürdürmek için ihtiyaç duyduğumuz ürünlerin, hizmetlerin belli meslek grupları tarafından yürütülmesi, bizlere başka alanlara yönelme ve oralarda derinleşme imkânı sağlar” diye konuştu.
Konuşmasının sonunda ‘Millî Tarım Projesi’nin hayırlı olması dileğini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini, “Nasırlı elleri ve alın terleriyle üretimin, gayretin, helal kazancın sembolü olan çiftçilerimizi bir kez daha muhabbetle ve hürmetle selamlıyorum” diyerek tamamladı.
“Deponun yarısı sizden, yarısı bizden”
Başbakan Yıldırım, tarım sektörünün birçok ihtiyacının, sorununun olduğunu belirterek, “Tarım sektörünün iki önemli girdisi var. Biri mazot, biri gübre. Bunlar önemli gider kalemleri. Destekler içerisinde bunlara ağırlık vereceğiz. Bu iki kalemin yükünü hafifletmek, maliyeti azaltmak için özellikle gübreye ve yakıta yoğunlaşacağız. Orada da şöyle bir karar aldık, 2017’den itibaren gübrede zaten KDV’yi kaldırdık, tarım kredi kooperatiflerinin girişimiyle ayrıca ucuzlama yapıldı, gübrede bir mesafe aldık. Mazot için de diyoruz ki deponun yarısı sizden, yarısı bizden. Hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.
Ekilmedik bir karış boş arazi bırakmayacağız
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2023 hedefi doğrultusunda açıklanan Milli Tarım Projesinin önemli bir ayağını oluşturan havza bazlı üretim desteği ile üretimi planlamayı, kaynakları verimli kullanmayı ve çiftçinin hakkını almasını sağlamayı amaçladıklarının altını çizerek, “Türkiye toprakları 79 milyonun. Tapusu bizde olabilir ama toprakların tapusu, üretmek için bizdedir. Eğer üretmiyorsa orada kişisel mülkiyetten ziyade, 79 milyonun hakkı önemlidir. Onun için 1 karış boş arazi bırakmayacağız, ekeceğiz.” ifadelerini kullandı.