Son Güncelleme: 16 Kasım 2018 08:22 Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından binalarda zorunlu hale gelecek olan Enerji Kimlik Belgesi hakkında yazılı açıklamalarda bulunuldu.
“Enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması amacıyla 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu 02/05/2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir” denilen açıklamada şunlar söylendi;
“Sonrasında iseBinalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla,Enerji Performansı Yönetmeliği 05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve yayımlandığı tarihten bir yıl sonrada yürürlüğe girmiştir.
Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar, planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar, seralar, atölyeler ve münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar Enerji Performansı Yönetmeliği’nin kapsamı dışındadır. Bununla birlikte Enerji Verimliliği Kanununa ve yönetmeliğe göre mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 m2’den az olan binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi zorunlu değildir.
Enerji Performansı Yönetmeliğine göre 1/1/2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alınan yeni binalar için yapı kullanma izin belgesi alınması aşamasında Enerji Kimlik Belgesi’ nin yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi verme yetkisine sahip ilgili idarelere (İl Özel İdareleri, Belediye Başkanlıkları ve Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri) sunulması ve Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmeyen binalara ilgili idarelerce yapı kullanma izin belgesi verilmemesi gerekmektedir.
Enerji Performansı Yönetmeliğine göre mevcut bina yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce yapı ruhsatı alınıp yapımı devam eden veya yapımı tamamlanan bina olarak tanımlanmıştır. Yönetmelik kapsamı dışındaki veya Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi zorunlu olmayan yapılar hariç olmak üzere, mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden (5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu 02/05/2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.) on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi yönetmelik ile hüküm altına alınmıştır.
Ayrıca yönetmeliğe göre 1/1/2020 tarihinden itibaren, Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi zorunlu olan tüm binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartının aranması ve binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya vermesi gerekmektedir.
Enerji Performansı yönetmeliğine göre yeni binalar için; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından, adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesi ile enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarı ile tamamlayan personel bulunduran gerçek veya tüzel kişilere Bakanlıkça enerji kimlik belgesi verme yetkisi verilmiştir.
Bununla birlikte, Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre, mevcut binalar için; enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulunduran 5627 sayılı Kanun kapsamında bina kategorisinde yetkilendirilmiş olan enerji verimliliği danışmanlık şirketleri ayrıca mevcut binalar için yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen şartları sağlayan gerçek veya tüzel hukuk kişileri de, Bakanlıkça enerji kimlik belgesi vermeye yetkilendirilmektedir. Bu kapsamda Mevcut Binalara Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek için 13/11/2018 tarihi itibari ile, 35 Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketi Enerji ve Tabii Bakanlığı’ ndan yetki almış olup bununla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ ndan da (SMM Firmaları) 32 kuruluş yetki almıştır. Yani toplamda mevcut binalara Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili 67 kuruluş bulunmaktadır. Bu firmalar tüm illerde yetkili olup, vatandaşlarımız Enerji Kimlik Belgesi düzenlettirmek için bu firmalara başvurabilmektedirler. Bununla birlikte Bakanlığımızca bu hizmetin verilebilmesi için yayımlanmış veya açıklanmış herhangi bir ücret tarifesi bulunmamaktadır.
Mevcut Binalara Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek için Enerji ve Tabii Bakanlığı’ ndan ( Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ ndan (SMM Firmaları) Yetki alan kuruluşların listesine ve iletişim bilgileri için “http://meslekihizmetler.csb.gov.tr/mevcut-binalara-ekb-hazirlama-yetkili-firmalar-i-7173” web sitesinde bulunan linklere ulaşılabilir.
Ayrıca “www.bep.gov.tr” adresinde “Binalarda Enerji Performansı” Kısmına tıklanarak açılan pencerede “sorular” ve “faydalı bilgiler” kısmından konuyla ilgili bilgi edinilebilmektedir.”