Son Güncelleme: 25 Kasım 2017 09:56 Çorum Belediyesi Erzurum Dede olarak bilinen türbe ile çevresini daha modern hale getirecek.
Belediye tarafından bir süre önce ihalesi yapılan ‘Erzurum Dede Türbe Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi’ kapsamında yüklenici firma çalışmalarına başladı. Belediye Başkanı Muzaffer Külcü beraberinde Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu ile çalışmaları yerinde inceledi.
MANEVİ YÖNDEN DEĞER TAŞIYAN NOKTALAR YENİLENİYOR
Burada bir basın açıklaması yapan ve konu hakkında bilgiler aktaran Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Belediye’nin şehri manevi yönden değer taşıyan noktaları ile ilgili ‘imar, ihya ve inşa’ çalışmalarına düzenli olarak devam ettiğini belirterek, “Daha öncesinden Hıdırlık bölgesinde -cami hariç- geniş bir rekreasyon çalışması yapıp o bölgeyi daha nezih bir hale getirmiştik. Aynı şekilde şehrin değişik noktalarında ki camilerimizle ilgili bakım tamirat ve tadilat çalışmalarımızı düzenli olarak devam ettiriyoruz. Aynı şekilde Kur’an Kurslarımıza yönelik çalışmalarımızı devam ettiriyoruz ve şehrin gerek Hıdırlık, gerek Ulu Mezar ve Çiftlik Mezarlığı noktalarında geniş çaplı bir çalışma yaptık. Şimdi de buna benzer bir çalışmayı ‘Erzurum Dedesi’ veya ‘Erzurum Dede’ diye bilinen bu yerde yürütüyoruz. İnşallah Hıdırellez gününe kadar burada ki çalışmalarımızı tamamlayarak daha sık ziyaret edilen şehrin önemli bir noktası haline getireceğiz” dedi.
ABDULKADİR GEYLANİ HAZRETLERİNİN TORUNLARINDAN
Erzurum Dede’nin öneminden bahsederek sözlerine devam eden Başkan Külcü, “Erzurum Dede’nin gerçekte ki ismi Abdülcabbar Dededir ve Abdulkadir Geylani Hazretlerinin evlatlarından torunlarından olduğu rivayet edilmektedir. Çorum’a gelişi ile ilgili çok detaylı bilgilere sahip değiliz ancak 14. yüzyılın başlarında Çorum’a geldiği ve bu bölgeye yerleştiği rivayet edilmektedir. Burada bir çiftliğinin olduğu ve o çiftliğin içerisinde yaşadığı vefatından sonra da yine o çiftliğin içerisine defnedildiği ve ahşap türbe yapıldığı rivayet edilmektedir. İlim ve irşat çalışmalarını yürütmek üzere Çorum’a gönderildiği tahmin ediliyor. Türbenin bir vakfı kurulmamıştır ve dolayısıyla buranın bir sabit bir geliri de bulunmamaktadır. Sabit geliri olmadığı içinde buraya gelen ziyaretçilerin bağışlarından ne toplanabilmişse türbe yaşatılmaya gayret edilmiştir. Yapılan bağışlarından masrafları giderleri karşılamaya yeterli olmadığı görülmekte. Gerek türbeyi oluşturan gerekse etrafında ki yapıların hali ortada. Belediyemiz şimdi komple bir çalışma ile burayı güzel bir mekan haline dönüştürecek” şeklinde kaydetti.
ERZURUM DEDE TÜRBESİ MERKEZ OLACAK
Bu bölgede geçmişte yapılan bazı düzenlemeler ile ilgili de bilgiler aktaran Başkan Külcü, “2009 yılında görevi devraldığımızda bu bölge sanayi dükkanları bölgesi olarak planlanmıştı. Öyle bir planlamanın gerekçesi ise şuanda bizim de taşımak için çaba gösterdiğimiz Aşağı Sanayi’nin bu tarafa alınmasıydı. İnönü Caddesi’nin olduğu bir yere taşımanın bir anlamı olmadığını şehircilik açısından kentsel yenilenme açısında bir faydasının olmadığını düşündük ve o planla ilgili ruhsatlandırma yapmamıştık. Ve yeni dönemimizde de Erzurum Dede bölgesi ile ilgili hatta sadece burası değil 800 bin metrekare kadar Erzurum Dede bölgesi ve hemen bunun yanıbaşında Akıncılar Kışlası bölgesinde yapılan planlama tamamlanmak üzere ve onun üzerinde de atış alanı olarak bilinen 1 milyon 400 metrekarelik bir alanda da planlama çalışması yaptık. Bunlarla ilgili geniş bilgileri bir süre sonra kamuoyu ile paylaşacağız. Ancak Erzurum Dede bölgesinde yaptığımız planlamada burayı merkez alarak çalışmamızı gerçekleştirdik. Planı açıp baktığımızda da bunu çok net bir şekilde görebiliyoruz. O planlamanın neticesinde 21 bin metrekare büyüklüğünde bir park ortaya çıkarttık. Bunun merkezinde ise Erzurum kabri vardır” diye belirtti.
Erzurum Dede Türbe Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi işi kapsamında türbenin yenileceğini ifade eden Başkan Külcü, “Kadın ve erkek mescitleri ile abdesthaneler olacak. Bisiklet ve yürüyüş yolları yer alacak. Geniş bir piknik alanı yapılacak. Buraya gelecek olan vatandaşlarımız dualarını yapıp mescitlerinde namazlarını kıldıktan sonra uzun vakit geçirmeleri için geniş bir piknik alanı düzenlemesi yaptık” bilgilerini aktardı.
İBADETLER ALLAH İÇİN YAPILIR
Başkan Külcü türbelerde nasıl hareket edilmesi gerektiğinin belli olduğunu dile getirerek sözlerine şöyle devam etti:
“Bizim dinimizde türbelerin yerinin ne olduğu bellidir. Oraya gelinir dualar edilir, kurbanlar kesilir ama bunların hiçbirisi orada metfun olan kişi için yapılmaz. Dua da Allah’a yapılır kurbanlar da Allah için kesilir. Oralarda ki mescitlerde kılınan namazlarda Allah için kılınan namazlardır. İbadetlerimizin hepsi sadece Allah içindir. Bunun bilerek burada çalışmalarımızı biz yapıyoruz. Buraya gelen ziyaretçilerimizde bu amaçla gelmeleri gerek. Yanlış bir algıya sebebiyet vermemek lazım” dedi.
2 MİLYON LİRA HARCANACAK
Çalışmaların maliyetinin 1 milyon 695 bin lira +KDV toplamda ise 2 milyon lira olacağını açıklayan Başkan Külcü, “İnşallah hava şartlarından anormal bir olumsuzluk olmazsa Hıdırellez’e kadar burayı bitirip o zaman da ziyarete açmak istiyoruz. Güzel bir alan olduğunu düşünüyoruz. Kabir haricinde hiçbir bina kalmayacak. Kabrin üstünü koruma altın alacağız. Sonrasında ise üzerinde ki binayı yenileyip kabri açığa çıkartmış olacağız. Bizde böylece bir manevi sorumluluğumuzu inşallah yerine getireceğiz. İnşallah bu toprakların manevi koruyucusu durumunda olan Evliyaullahtan olan isimlerin kabirlerine de etraflarında ki müştemilatına da özenli bir şekilde bakmak korumak Belediyemizin görevidir diye düşüyoruz ve çalışmaları bu anlayış içinde yürütüyoruz. Şehrimize hayırlı olsun” diyerek sözlerini tamamladı.