Son Güncelleme: 8 Aralık 2017 10:55 Altınokta Körler Derneği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında öğrencilerle birlikte farkındalık yürüyüşü etkinliği düzenledi.
Dernek binası önünden başlayarak kortej eşliğinde Gazi Caddesi’nden Anıt’a kadar yürüyen görme engelliler ve öğrenciler, görme engellilerin günlük hayatta yaşadıkları sıkıntılara dikkat çektiler.
Anıt’ta Saygı Duruşu’nda bulunan ve İstiklal Marşı okuyan görme engelliler ve öğrenciler, daha sonra Öğretmenevi’nde düzenlenen farkındalık yemeği etkinliğine geçti.
Programa Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, STK temsilcileri ve görme engelliler katıldı.
Programı hazırlamaktaki amaçlarının Çorum’da görme engellilerin sosyal hayatta çektiği sıkıntıları gündeme getirmek olduğunu belirten Altınokta Körler Derneği Başkanı Cuma Aykaç; “Görme engelli vatandaşlar şehrimizin her köşesinde yaşamını sürdürmektedir. Şehrimizin gelişmesi kalkınması için yapılan alt ve üst yapı çalışmasında bizler içinde bir şeyler yapılmalı” dedi.
Aykaç; “Bizler her zaman topluma karşı saygılı olup ayrıca tüketici değil, üretici olabilmek, üst düzeyde eğitim alabilmek için var gücümüzle mücadele ediyoruz. Bu mücadelemizde esnafın teşhir amaçlı kaldırımları işgal etmesi, sürücülerin bilinçsizce yaya yollarına ve geçitlere park etmesi oda yetmiyormuş gibi biz görme engellilerin sahada bağımsız gezerken insanların rahatsız olması tüm engellileri üzdüğü gibi derinden yaralamaktadır.” diye konuştu
Hitit Üniversitesi Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Selen Özakar Akça, Türkiye’de 4 milyon 500 bin engelli vatandaşın olduğunu belirterek; “3 Aralık Dünya Engelliler Günü engellilerin yaşadığı sorunların ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin ortaya konması için bir fırsattır. Modern yaşamın koşuşturmasındaki toplumun dikkatini bir kez daha engellilerin yaşam mücadelelerine çekmek amacındadır. Türkiye’de görmeyen, işitmeyen, hareket edemeyen, zihinsel ve ruhsal dengesi bozuk yaklaşık 4 milyon 500 bin vatandaşımız var. Bu sayının yaklaşık 1 milyon 500 binin çocuklar oluşturmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını kolaylaştırıcı çalışmalar yapılmalıdır. Örneğin toplu taşıma araçları engelli vatandaşlarımızın kolayca binip, inebileceği şekilde düzenlemeli. Cadde, parkta veya işyerinde ki tuvaletler engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği şekilde yapılmalıdır. Okulda, çevremizde yaşan hiçbir engelliyle alay etmemeliyiz. Dünyada hiç kimsenin bilerek engelli olmadığını unutmamalıyız. Engellilere yolda, taşıtlarda ve geçitlerde yardımcı olarak yaşamlarını kolaylaştırmalı, onları üzmeye, kırmaya ve hayata küstürmemeye gayret etmeliyiz. Engelli kişilere acımak ve onların durumu karşısında duygulanmak, onların sorunlarına hiçbir çözüm getirmez. Unutmayalım ki yaşamımızın bir yerinde, bir nedenle bizde engelli olabiliriz. Uzun lafın kısası bizler görmeyenlere göz, duymayanlara kulak, yürüyemeyenlere ayak olmalıyız.” dedi
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ise konuşmasında Çorum Belediyesi olarak engellilerin günlük yaşamda sıkıntı çekmemeleri için gerekli çalışmalar yaptıklarını belirterek; “Çorum Belediyesi olarak ulaşımda engelli vatandaşlarımızın otobüslere binip, inmeleri için çalışmalar yaptık. Bütün otobüslerimiz 2018 Temmuz ayından itibaren engelli vatandaşlarımızın daha kolay binip, inebileceği şekilde olacak. Son 7-8 yıldır yaptığımız bütün kaldırımlarda engelliler ile ilgili standartları uyguluyoruz. Kamu kurumlarında numara alırken görme engelli vatandaşlarımız sıkıntı yaşıyordu. Bizde belediyemizdeki numaratörleri sesle hale getireceğiz.” dedi.