Son Güncelleme: 26 Aralık 2017 12:31 Türk Tarım Orman-Sen Şube Başkanı Necati Gül, Gıda Hayvancılık Müdürlüğünde yaşanan personel sıkıntısı ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.
Gül, İlçeler başta dahil olmak üzere il merkezinde de eksik kadrolarla işleri yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Siyasetçileri, bürokratları, bakanları, milletvekillerini ve idarecileri kendilerini dinlemeye, anlamaya ve istişare yapmaya davet eden Gül, konu ile ilgili açıklamasına şöyle devam etti;
“İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce gerçekleştirilen görevleri özetlemek isteriz; Ülkemizin et-süt-yumurtası bizden sorulur. Buğdayı, arpası, pancarı, mısırı, çeltiği, domatesi, biberi, elması, armudu, haşhaşı, kirazı, balığı, tavuğu, koyunu, keçisi, ineği, danası bizden sorulur.
Markette-bakkalda satılan; yağı, tuzu, unu ve helvası gibi bütün ürünlerin son kullanma tarihlerine kadar bizden sorulur.
Sucuğu-pastırması, yem fabrikaları, meyhanedeki meze, restorandaki kaçak rakı, süt işleme tesisleri, ette, sütte ve yumurtadaki ilaç kalıntıları, göletlerdeki kirliliğin hesabı bizden sorulur.
Hayvan pazarı, fidan pazarı, halk pazarı, buğday pazarı, gecenin ikinde kaçak kesilen hayvanın hesabı bizden sorulur.
Kuş gribi, domuz gribi, brucellası, şarbonu ve kuduz hastalığının hesabı bizden sorulur.
Meyve, tohum , soğan, patates, koyun, keçi, et, süt, yumurta ve daha birçok birlikler, serbest hekimler, ilaç bayileri, gübre bayileri, patatesteki kanser, mısırdaki GDO, fidandaki mantar, kirazdaki iç kurdu, yayladaki ineğin hastalığı hep bizden sorulur.
Belediyenin yapacağı imar, iş adamın yapacağı fabrika, Kiremit fabrikasının kullanacağı kil, zenginin villasının önündeki kuruyan çim, Ulaştırma Bakanlığının yapacağı yol, DSİ’nin yapacağı baraj, vatandaşın satacağı tarla, belediyenin yapmadığı halk pazarı, kuraklık, aşırı yağış, teröristtin bomba yapmak için kullandığı amonyum nitrat, 220 bin büyükbaş 160 bin küçükbaş hayvan, 5 milyon 500 bin tavuk, dağdaki domuz, kuduza yakalanan hırsız tilki ve daha niceleri bizden sorulur.
Organik tarım, çiftçi kayıt sistemi, yem bitkileri desteklemeleri, alet makine destekleri, mazot desteği, gübre desteği, kırsal yatırım destekleri, tohum desteği , fidan desteği, ürün desteği, süt desteği, buzağı desteği, meraların tespiti, meralara yapılan tecavüz bizden sorulur.
Açıkçası; tarladan kaşığa, tohumdan sofraya ne varsa bizden sorulur. Bütün bu hizmetleri ; işçi, memur, mühendis, veteriner hekim, tekniker, teknisyen, şube müdürü ve il müdürü olmak üzere sırf halkımızın sağlıklı gıda tüketebilmesi için yapar. Bunun için; kuş gribi, şarbon, kuduz gibi zoonoz hastalıklara yakalanan arkadaşımız var. Aşılama sırasında mikrop kaparak Ömür boyu tedavisi bulunmayan Brucelara ve Tüberküloz hastalığına yakalanan birçok personelimiz vardır. Hayvanların darbelerine maruz kalarak ayağı kırılan, kolu kırılan, gıda denetimi sırasında darp edilerek günlerce hastanede yatan, balta ile kovalanan arkadaşımız vardır.
Mezbahalarda, fırında, pidecide, kasapta, fabrikada tehditlere, darplara maruz kalan, 24 saat ihbar üzerine yanlarında güvenlik kuvvetleri olmaksızın gıda ve yem kontrollerini yapan personellerimiz vardır. ÇKS dosyası kabul ederken küfür yiyen, mevzuatı uyguladığı için hakaret edilen arkadaşımız vardır.
Yem bitkisi desteği veya sertifikalı tohum üretimi kontrolünde kene ısırmasına maruz kalan arkadaşımız vardır.
Köye iş için gidildiğinde köpeklerce kovalanıp ısırılan arkadaşımız vardır. İş arayan verdiği cevap gibi ne iş verilirse yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli var. Bu kadar iş yoğunluğunda sehven yapılan hatalar karşısında haksız yere soruşturma geçiren, duruşma kapılarında saatlerce bekleyen arkadaşlarımız var.
İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli akşama kadar yatıyor, ne iş yapıyor ki diyen; farklı kurumlardaki memurumuz, müdürümüz, siyasetçimiz, vatandaşımız ve ne yazık ki çiftçimiz veya meslektaşımız var.
Siyasetçimizi, bürokratlarımızı, bakanlarımızı, milletvekillerimizi ve idarecilerimizi bizi dinlemeye, bizi anlamaya , bizlerle istişare yapmaya davet ediyoruz.
Aralık 2017 itibariyle biz GTH Müdürlüğü çalışanları olarak bu işlerin hepsini mühendisten veteriner hekime teknikere teknisyene hep eksik kadroyla yapıyoruz. İdari memur ve yardımcı hizmetler kadrosundan hiç bahsetmiyorum. Bu eksiklik sadece ilçelerimizle kalmayıp il merkezimizde de aynıdır. İlin tamamında 220 olması gereken Ziraat Mühendisi 140; 106 olması gereken Veteriner Hekim 75 kişidir. Birilerinin söylediği gibi ne il merkezinde, nede ilçelerimizde ki hiçbir kadroda fazlalığımız yoktur. Tam aksine ilçelerimiz başta olmak üzere il merkezinde dahi eksik kadromuzla işleri yetiştirmeye çalışıyoruz.
Bunları dile getirmekle kimseyi suçlamıyoruz. Biz sadece mevcut durumu ortaya koyuyoruz. Biz yanlış yapıyor, sizde bu yanlışı gördüğünüz halde bizi uyarmıyorsanız yaptığımız yanlışa ve hataya ortaksınız. Öyleyse hakkımızı size helal etmiyoruz. Biz sizi uyarıyoruz. Vebal bizden çıkmış oluyor.”