Son Güncelleme: 15 Şubat 2018 10:43 Gıda Tarım ve Hayvancılık Çorum İl Müdürü Orhan Sarı, Çorum’u hayvancılıkta Türkiye’nin marka şehri yapacaklarını ifade etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Çorum İl Müdürü Orhan Sarı, her platformda dile getirdiği gibi makamda oturmak yerine her daim sahada çalışan bir kişi olduğunu yoğun programına rağmen üreticileri ziyaret ederek gösteriyor.
Orhan Sarı, Kılıçören Köyünde Merinos ırkı küçükbaş yetiştiriciliği yapan Sami Kantar ve Büğdüz Köyünde Simental ırkı büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Mustafa Yancı’ya ait işletmeleri ziyaret ederek üreticilerden bilgi aldı.
Her iki üreticide ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek, yetiştirmiş oldukları hayvanlar ve işletmeleri hakkında bilgiler verdi.
Kılıçören Köyünde merinos yetiştiriciliği yapan Sami Kantar; daha önceden büyükbaş besiciliği ve diğer ırklarla küçükbaş yetiştiriciliği yaptığını, Bursa’ya satmak için götürdüğü kuzuları sattıktan sonra orada merinos yetiştiriciliği yapan bir üretici vasıtasıyla merinos üretimine başladığını söyledi.
Merinoslar sayesinde hayvancılıktan daha fazla gelir elde ettiğini ve sürüsünün iki katına çıktığını, sürünün ikizlik oranının % 50 olduğunu söyledi.
Bu işi severek ve şevkle yaptığını, geceleri kuzulama dönemlerinde uyumadığını bizzat sürünün içinde gözlem yaparak takip ettiğini, yaptığı işi en iyi şekilde titiz bir biçimde yapmaya gayret gösterdiğini belirten Sami Kantar, Merinos ırkı koyunlardan çok memnun olduğunu en az 5 aylık kuzuda bile mevcut bölgemizde ki koyunların kuzularına 10 kg. ve üzeri et verimi farkı olduğunu, ikizlik oranı da eklediğimiz zaman Çorum’daki koyunlara göre çok fark yarattığını belirtti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Çorum İl Müdürü Orhan Sarı ise üreticilerin sorunlarını bizzat işletmeye giderek yerinde incelemenin üreticilere moral motivasyon yönünden çok katkı sunduğunu belirterek, İl Müdürlüğü olarak her zaman üreticilerin yanında ve destekçisi olacaklarını kaydetti.
Büğdüz Köyünde Simental ırkı büyükbaş yetiştiriciliği yapan Mustafa Yancı ise seksen başlık bir ahırla iki yıl önce hayvancılığa başladıklarını ve mevcut hayvan sayılarının yüzün üzerine çıktığın söyledi.
Yancı, iyi bir planla ve teknolojiyi de iyi bir şekilde kullanarak hayvancılıktan kar edilebileceğini söyledi.
İl Müdürü Orhan Sarı işletmede incelemelerde bulunarak böyle işletmelerin çoğalması gerektiğini, kurum olarak Çorum’daki ari işletme sayısının arttırmanın birinci öncelikleri olduğunu bildirerek, işletme sahibinden arilik başvurusunu hemen yapmasını istedi.
İl Müdürlüğü olarak bu tür işletmelere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Sarı, “işletmedeki süt üretiminin ortalamanın altında olması yeni bir işletme için kabul edilebilir. Ancak ortalama süt veriminin 25 litre üzerine çıkması için sürü seleksiyonunun yapılması gerek” ifadesini kullandı.
Ziyaret ettiği her iki işletmenin de kendi alanında örnek birer işletme olduğunu dile getiren Sarı şöyle dedi:
“Küçükbaşta merinos ve büyükbaşta simental ırkı dünya da en çok rağbet gören ırklar olarak ön plana çıkıyor.
İlimizde de bu ırkları yetiştirenlerin hayvancılıktan para kazandıklarını kendilerinden duymak güzel. Bu ırklar üzerinde daha fazla durarak, ilimizde üretimlerinin arttırılması konusunda İl Müdürlüğü olarak yılmadan, usanmadan devam edeceğiz.
Çorum’ un büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta marka şehir olması için gece gündüz çalışacağız.
Hayvancılık sadece ilimiz için değil ülkemiz için stratejik bir konu, hayvan ithalatını bitirmek ve et ihtiyacımızı karşılayabilmemiz için verimli ırkların üretiminin yaygınlaştırılması gerekiyor. Bakanlık olarak bu konuda yoğun çaba harcıyoruz. Üreticimizle el ele bu sorunun üstesinden geleceğiz”
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı yoğun iş temposuna rağmen üretici ziyaretlerini ihmal etmiyor.