Son Güncelleme: 6 Haziran 2017 16:14 Çorum’un Merkez Uğrak Köyü’nde Ilgınözü (Derinçay) çayı olarak bilinen deredeki balıkların ve buradan su içen Büyük ve Küçükbaş hayvanların ani ölümleri paniğe neden oldu.
Basın mensuplarını köye götürerek, yaşananları yerinde gösteren köy muhtarı Yaşar Sayar, ölümlerin şeker fabrikasının Ilgınözü çayına bıraktıkları atık sulardan kaynaklandığını söyledi.
1993 yılından itibaren köylerinde hayvan ölümlerinin olduğunu kaydeden Sayar, şeker fabrikası çalışanlarının sorumsuz davranmasından dolayı köylerinde buna benzer olayların sürekli yaşandığını iddia etti.
Bu zamana kadar bu ölüm olaylarının önüne geçilemediğini kaydeden Sayar, tüm yetkili kurumlara müracaat ve şikayetlerde bulunmalarına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığının altını çizdi.
“HAYVANLARIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU”
Bu zamana kadar 3 büyükbaş hayvanlarının telef olduğunu belirten Sayar, bununla birlikte 7-8 civarında küçükbaş baş hayvanlarının telef olduğunu ayrıca 20’ye yakınının ise hastalandığını söyledi.
“ÇAYDAN GELEN KOKUDAN DURAMIYORUZ”
Çaydan gelen pis kokudan köylerinde duramadıklarını açıklayan Sayar, arazilerine ektikleri sebze ve meyveleri de sulayamadıkları belirterek, bu olaydan 20 ye yakın köyün etkilendiğini vurguladı.
Bu olayın ekilen arazileri de etkilediğini belirten Sayar, ”Bu olayların fabrikada yapılan temizlik sonucunda biriken atık suların çaya bırakılması sonucundan meydan geldiğine inanıyoruz. Fabrika yetkilileri organize sanayi atıklarının da aynı çaya bırakıldığını söylüyorlar ama şeker fabrikasından önce ki akan sularda hiçbir bulanıklaşma olmadığını gördük ” diye konuştu.
“ZEHİRLENMELER SUYUN ÖNÜNÜ KESİP BİRİKTİRMEKTEN KAYNAKLANIYOR”
Ölümlerin köy halkının bilinçsizliğinde meydana geldiğini belirten Şeker-İş Sendikası Çorum Şube Başkanı Sefer Kahraman, fabrikalarından herhangi bir sızıntının olmadığını sulama yapmak için çaya bent çekilerek biriktirilen suyun oksijensiz kaldığından dolayı balıkların ve hayvanların zehirlenmelerine neden olduğunu söyledi.
“ANALİZ SONUÇLARINI BEKLEYECEĞİZ”
Ortada bir mağduriyetin olduğunu ve bunun giderilmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kahraman, “Köylülerin mağduriyetleri şuydu şeker fabrikasından geldiğini iddia ettikleri kirli suyu hayvanlarının içtiğini ve bu nedenle de ölümlerinin meydana geldiğini söylemekteler. Bizde dün fabrika ve işletme müdürümüzle beraber gelerek dere yatağında incelemelerde bulunduk. Şeker Fabrikası olarak 12 aydan itibaren yaklaşık 6 aydır nötür haldeyiz. Şu anda fabrikamızda üretim olmadığından herhangi bir kimyasal atık oluşturacak bir karışım yok. Şu anda sadece fabrikada bakım onarım işleri yapılmaktadır. Bunun içinde bizden kaynaklanan bir durumun olduğunu düşünmüyoruz. Köylülerin iddiası bizim yaptığımız olduğundan bizlerde yetkililer tarafından dere suyundan ve telef olan hayvanlardan alınan numune sonuçlarının beklenilmesi gerektiğini söylüyoruz. Eğer ki köylülerimizin mağduriyeti bizden kaynaklandıysa bu mağduriyetin giderilmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi.
Fabrikalarının şu anda çalışmadığını belirten Kahraman, organize sanayi atıklarının ve şu an aktif olan mermer fabrikasının da atıklarının aynı çaya bırakıldığını söyledi.
“FABRİKADA 25 MİLYARLIK ARITMA TESİSİ MEVCUT”
Devletin fabrikaya 25 milyarlık arıtım tesisi kurduğunu hatırlatan Kahraman, “Ayrıca fabrikamız da 8 tane çamur havuzumuz var. Kampanya dönemimizde bizim arıtma tesislerimiz çalışmaktadır. Arıtım tesisimizde su temizleniyor ve doğaya öyle salınıyor. Bu suyu da Çevre Müdürlüğünde gelen yetkililer numune alarak analizi zaten yapmaktadır” diye konuştu.
Köye gelmelerinin sebebine değinen Kahraman, çay suyunun önüne çekilen bentlerin kaldırılması konusundan fabrikanın iş makineleri ile köy halkına yardımcı olmak amacıyla geldiklerini ifade etti.
Köylülerin istek ve sıkıntılarını dinlemek için köye gelen Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ile Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş Ilgınözü (Derinçay) çayında gerekli incelemelerde bulundu.