Son Güncelleme: 27 Ocak 2019 10:35 Çorum’da tarımın geliştirilmesi için belirlenen hedeflerle ilgili tarım sektöründe faaliyet gösteren STK’ların katılımı ile Ticaret Borsası’nda istişare toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK üyesi Ahmet Sami Ceylan, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ÇESOB) Başkanı Recep Gür, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ahmet Pehlivan, Çorum İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Saygı, Çorum İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, Çorum İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şaban Sarıca, Karadeniz Birlik Çorum Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Ali Bardakçı ve Mecitözü İlçesi Süt Üreticileri Birliği Başkanı Metin Ayvaz katıldı.
Çorum’da tarımın gelişmesi için 2019 ile 2021 yılları arasında belirlenen 19 hedefin masaya yatırıldığı toplantıda bir konuşma yapan AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK üyesi Ahmet Sami Ceylan, tarımda 3 yıllık hedeflerin gerçekleşmesi için Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliğinin önemine dikkat çekti.
Tarımda hedeflere ulaşabilmek için STK’ların büyük bir desteği gerektiğini aktaran Ceylan, tarımda birinci önceliklerinin sulanabilir arazilerin %100’ünü suyla buluşturmak olduğunu söyledi.
‘ÇORUM’DA SUYU MUTLAKA ARAZİYE GETİRMEMİZ LAZIM’
Çorum’da mutlaka suyu araziye buluşturmanın gerektiğini vurgulayan Ceylan; “Çorum’da sulanabilir arazinin %100’ünü sulamamız gerekiyor. Başka şansımız yok. Çünkü kurak yapılan ekimle, sulak arazide yapılan arazi arasında büyük fark oluyor. Kurak arazide en az 1 dönüme 100 kilo alıyorsa, sulu arazide 700 kilo alıyor. Türkiye ortalamasına göre baraj yapımında suyu toplamada iyi bir yerdeyiz. Bundan sonraki adım Özel İdare ölçeğindeki barajlarda Özel İdare kanalıyla, DSİ’nin yaptığı barajlarda da DSİ’nin bütçesi ile biz Çorum’da suyu mutlaka araziye getirmemiz lazım. Bizim birinci önceliğimiz bu olması lazım. Bu seneki Özel İdare bütçesinde büyük bir payı tarımsal sulamaya ayırdık.” şeklinde konuştu
Çorum’da ayrıca çiftçilerin sertifikalı tohuma ve doğal gübreye yönelmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Ceylan, 3 yıl için belirlenen hedeflerin gerçekleşmesi ile Çorum’un tarım ve hayvancılıkta daha iyi bir noktaya geleceğini sözlerine ekledi.
‘SULAMA PROJELERİNE AĞIRLIK VERECEĞİZ’
Çorum’un sanayi ve tarım şehri olduğu belirten Vali Mustafa Çiftçi de sulu tarımın önemine dikkat çekti. Çorum’un sulanabilir tarım arazilerinin artırılması için sulama projelerine ağırlık vereceklerini belirten Çiftçi; “İlimizin 12 bin 800 kilometrekare bir yüz ölçümü var. Çorum dediğimiz zaman sanayi ve tarım şehri akla geliyor. Tarım yapılan büyük bir alan var. Topraklarımızın 86 bin hektar alanı sulanıyor. 208 bin hektar alan daha sulanabilir hale getirilebilir. Çorum’un sulanabilir tarım arazilerinin artırılması için sulama projelerine ağırlık vereceğiz. Çünkü arazimiz var ve suyla buluştuğunda verim artacak.” dedi
‘29 UN, 14 YEM, 21 ÇELTİK VE 5 SÜT FABRİKAMIZ VAR’
Çorum’da tarıma dayalı sanayinin gelişmiş durumda olduğunu aktaran Çiftçi; “İlimizde 230 bin büyükbaş var bunlardan 125 bin tanesi kültür ırkı. 240 bin tane küçükbaş, 5 milyona yakın kanatlı hayvan var. Tarıma dayalı olarak sanayi de gelişmiş durumda. 29 tane un fabrikamız, 14 tane yem fabrikamız 21 tane çeltik fabrikamız, 5 tane de süt fabrikamız var.” diye konuştu
3 YIL İÇİN 19 HEDEF BELİRLENDİ
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından belirlenen 19 hedefin gerçekleştirilmesi ve Çorum’da tarımın daha iyi noktalara gelmesi için çalışacaklarını belirten Çiftçi, 19 hedefi şu şekilde açıkladı; “Hastalıktan ari işletmelerin kurulması, sertifikalı tohum üretiminin yaygınlaştırılması, damızlık hayvan satışının yapılabileceği borsanın oluşturulması ve hayvan satışının yapılması, kültür ve kafes balıkçılığı, silajlık ve danelik mısır üretiminin yaygınlaştırılması, ikinci ürün yetiştirilmesi için gerekli teşviklerin uygulanması, kimyasal gübre kullanımın azaltılarak daha çok hayvansal gübre kullanımının yaygınlaştırılması, yöresel ürün satış yerlerinin oluşturulması, organik bal üretimi, Merinos ırkı koyun yetiştiriciliğini yaygınlaştırılması, meraların ıslahı, lisanslı depoculuk.”