Hitit Üniversitesi ile Çorum Aile Hekimleri Derneği işbirliğinde düzenlenen “Hitit Güneşi Aile Hekimliği Kongresi” tamamlandı.
“Ergenlik Dönemine Biyopsikososyal Yaklaşım” temasıyla düzenlenen kongrenin açılışı Meslek Yüksekokulları Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Açılış programına Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar, Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Derya İren Akbıyık, akademisyenler ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Derya İren Akbıyık, çok sayıda kişi ve kurumun iş birliğiyle yıllarca sürecek bir kongre süreci başlattıklarını söyledi.
Kongreyi gelecek yıllarda Samsun, Tokat, Karabük, Amasya ve Yozgat illerinde farklı konularla devam ettirmeyi planladıklarını dile getiren Akbıyık, kongrenin hem önemli bir konunun aydınlatılması hem de salgın sürecinde yavaşlayan bilimsel çalışmalara yeniden dönülmesi anlamında önem taşıdığını vurguladı.
Çocuk ve ergen psikolojisi konusunun aile hekimliğinde ihmal edilen konular arasında yer almasından dolayı ilk kongrede ergenlik dönemini ele almak istediklerini belirten Akbıyık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocuk ve ergen ruh sağlığı, aile hekimliğinde çok temel bir konu olmasına rağmen maalesef eğitimde de günlük hayatta da aile sağlığı merkezlerinde de çok önceleyerek ele alma fırsatını ihmal ettiğimiz konulardan biri. Bu nedenle aile hekimleri genellikle bu alanda çaresizliğe düşer. Sıklıkla da yetersiz hissederler. Bir şekilde ergenliğin doğal sürecinde olan, aile içindeki ergenlik çatışmaları ya da zorlanmaları bir patoloji gibi değerlendirip başka yerlere sevk etme gibi tutumlar ya da arayışlar içinde oluyorlar. Bunun önüne geçmek istedik.”
Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar ise tüm katılımcılara selamlayarak kongrenin başarıyla tamamlanması temennisinde bulundu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam konuşmasında kongrenin bilim dünyasına katkı sağlaması temennisinde bulundu.
Prof. Dr. Baykam, “Pandemi sonrasında bu kongrelerin harekete geçirilmesi önemli bir gayret istiyordu. Üniversite olarak çok çeşitli alanlarda başarılı etkinlikler ortaya koyduk. Tıp Fakültesi, üniversitemizin lokomotifi bir fakülte. Göz bebeğimiz. Yapılan etkinliklerin yüz güldürücü cevaplar ve sonuçlar getirdiğini görüyoruz. Genç bir üniversiteyiz. Aile hekimliği alanında ciddi bir potansiyelimiz var. Asistan ve öğretim üyelerimiz ile birlikte çok etkin işler yapıyoruz. Şehir içinde de aile hekimliği çok etkin ve başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Biz de olabildiğince destek veriyoruz. Bu etkinliklerle yeni nesle tecrübeleri aktarmak çok anlamlı Kongrenin başarılı geçeceğine eminim.” ifadelerini kullandı.
Kongre kapsamındaki oturumlarda “Aile Hekimliğinde Ergen Sağlığına Genel Yaklaşım”, “Ergende İhmal ve İstismara Bütüncül Yaklaşım”, “Ergen Sağlığı ve Aile”, “Ergenlik Döneminde Psikososyal Konular”, “Ergenlik Döneminde Bağımlılık” konuları ülkemizin farklı üniversitelerinden gelen akademisyen ve uzmanlar tarafından ele alındı.